keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Uudelle tasolle

Oletko huomannut että uusia asioita kohdatessasi saatat tarttua epäkohtiin ja huonona päivänä jopa ennustaa että muutokset tuovat huononnuksia saavutettuihin etuihin? Minä huomaan että näin tapahtuu itselläni monessa asiassa ja jopa viikoittain. Tällaisia me olemme. Sitä sanotaan muutosvastarinnaksi. Mitä sen jälkeen tapahtuu kun tajuat että olet tällaisessa tilanteessa? Mitä ajattelet? Huomaavatko muut kamppailuasi ja miten se näkyy ulospäin?

Muutosvastarinnan kanssa sisäistä taistelua käyvä voi päätyä jupinaan ja jopa valittamiseen, ehkä syyttelyyn ja selittelyyn. Saattaa olla havaittavissa kiemurtelua ja ajautumista jopa konflikteihin. Jälkikäteen ehkä muistelemme samoja muistoja, tulemme tuskaiselle tuulelle menneistä hankalista hetkistä. Muistamme meihin kohdistuneen paineen, toisten vaativan käytöksen ja oma tunteenpurkaus nolottaa.

Itsensä kanssa eläminen sovussa ja kannustaen on elinikäinen suhde, jossa voi kasvaa. Taitavuutta siihen voi ammentaa toisten ihmisten elämistä tarkkailemalla ja ottamalla opiksi. Joku tuttava voi olla hyvä epäonnistuja, joka myöntää virheensä ja vastuullisesti toimii jatkossa toisin. Joku toinen voi olla rohkea tuomaan esiin ajatuksiaan ja saa muutoksia aikaan ympäristössään. Arkea kun elää toisten kanssa, voi oppia sekä omista että toisten virheistä. Tärkeää on kasvattaa hyväksyvää ja kannustavaa asennetta toisia kohtaan, ja se kaikkein korkein oppiarvo löytyy oman itsensä kasvattamisesta myötätuntoisesti.  

Perheeseeni kuuluu tokaluokkalainen poika joka pelaa tietokonepelejä. Vaikka hän ei vielä osaa englantia paljoa, hän keksii nopeasti mitä eri peleissä pitää tehdä päästäkseen tehtävistä eteenpäin seuraaville pelin tasoille. Välillä näitä tasoja joutuu uusimaan, ja kun tason tehtävät on opittu niin seuraavalla tasolla tulee edellistä haastavampia vastaan. Elämää on verrattu monissa yhteyksissä teatterinäyttämöön. Elämä voisi olla myös peli, jossa levelit (pelin tasot) seuraavat toisiaan. Minecraft on peli jossa craftataan (rakennetaan ja luodaan esimerkiksi rakennuksia) ja spawnataan (luodaan uusia pelimaailmoja). Kyseisestä peliä voi pelata kaverin kanssa samassa maailmassa ja siellä on omat säännöt minkä puitteissa toimitaan, yö tulee ja vastoinkäymisiäkin tulee. Kaverin kanssa voi rakentaa maailmaa yhdessä yhteistyössä tai sitten toteuttaa vain omia suunnitelmiaan. Miten sinä pelaat tällä viikolla? Pelaatko samoja tasoja mitkä kyllästyttävät vai oletko kenties löytänyt ystävän jonka kanssa olette luoneet jotain uutta ja innostavaa? Millainen on mieliala omassa pelissäsi? Kannustatko kaveria, kannustatko itseäsi? Hyväksytkö uusia vastaantulevia tilanteita ja niiden herättämiä tunteita?

Uusien tehtävien äärellä on mahdollista kokea oppimisen iloa yrityksineen ja erehdyksineen. Jos tehtävä tuntuu liian vaikealta, se on rohkeustehtävä. Joka viikko voi ottaa jonkun rohkeustehtävän haasteekseen, kuten vaikkapa syödä rohkeusruokaa. Rohkeusruoka on meidän ruokapöydässä lapsille tarjottavaa ruokaa, josta saa rohkeuspisteitä. Parsakaalista saa eniten pisteitä, saattaa päästä jopa uudelle tasolle. Mikä on tällä viikolla sinun rohkeustehtäväsi? Miksi se vaatii rohkeutta? Mitä voisit oppia tekemällä uuden tehtävän. Millaisia pisteitä siitä saa? Mikä voisi olla uuden tason tehtävä tämän jälkeen?
- Heli -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti