keskiviikko 7. joulukuuta 2016

TE-palveluiden esittely: Työhönvalmennus

Kuva: Shutterstock
Tämän juttusarjan avulla esittelemme TE-toimiston keskeiset palvelut, joista asiakas voi valita asiantuntijan avulla omaan tilanteeseensa soveltuvimmat. Tällä kertaa vuorossa on työhönvalmennuspalvelu. Juttusarja jatkuu 11.1. koulutuskokeilun kuvailulla.
Työhönvalmennus
Työhönvalmennus on TE-toimiston tarjoama ostopalvelu, joka auttaa työnhakijaa "kädestä pitäen" hänen tavoitteitaan vastaavan työpaikan (tai koulutuspaikan) löytämisessä. Työhönvalmentajan ohjauksella löydät ja tuot esille osaamisesi ja vahvuutesi työmarkkinoilla. Työhönvalmennusta voit saada enintään 50 tuntia vuodessa. Kun sopiva työpaikka on löytynyt, työhönvalmentaja voi auttaa sinua alkuun työpaikalla. Jos yhteydenotto tai hakemus ei johda työpaikkaan, valmentaja analysoi kanssasi hakutilannetta. Työhönvalmennuksen aikana saat samaa etuutta kuin työttömänä.
Työhönvalmentajalta saat tukea, kun
·        etsit työpaikkaa (tai oppisopimus- tai koulutuspaikkaa)
·        laadit työpaikkahakemuksen
·        valmistaudut haastatteluun
·        solmit työsuhteen
Työhönvalmennusta voidaan tarjota joka TE-toimistossa kaikille sitä tarvitseville asiakkaille taustasta riippumatta. Tässä on yksi esimerkki varsinaissuomalaisen työnhakijan valmennuskokemuksista.
Työhönvalmennuksella sparria työnhakuun ja uusia ideoita uralle
Työelämän infopiste on Turun työmarkkina-alueella toimiva yrityksemme, joka tarjoaa työhönvalmennusta Varsinais-Suomen TE-toimiston työnhakijoille. Olemme nimenneet työhönvalmennuksemme Navigaattoriksi. Navigaattori-työhönvalmennus on tavoitteellista ja henkilökohtaista palvelua. Valmentajamme työskentelevät päivittäin työnhaun parissa ohjaten asiakkaitamme haluttuun lopputulokseen – joko työhön tai työhön johtavaan koulutukseen. Yleensä yhdessä asiakkaamme kanssa laatima reitti johtaa nopeaan työllistymiseen, mutta joskus joudumme pohtimaan vaihtoehtoisia kiertopolkuja määränpäähän. Kaikessa tekemisessämme ovat keskiössä työmarkkinoiden vaatimukset, oman realistisen työnhaun suunnitelman ja käytännön työnhaun toteuttaminen.
Toimimme TE-hallinnon asettamien käyntikertojen puitteissa ja yleensä tapaamme kahdesta kymmeneen kertaan. Joka kerta teemme jotakin yhdessä; kartoitamme osaamista, suunnittelemme tulevaisuutta, teemme työhakemuksia avoimena oleviin työpaikkoihin, laadimme nykyaikaisen videoCV:n, perehdymme sosiaaliseen mediaan työnhaussa tai pohdimme yhdessä miten seuraavaksi etenemme kohti päämäärää. Työhönvalmennuksessa opitaan hallitsemaan oman uran kehitystä yhdessä valmentajan kanssa työtä tai koulutusta hakien.
Käytännön työmme on vaihtelevaa ja monipuolista. Tapaamme paljon erilaisissa elämäntilanteissa olevia työnhakijoita. Itse sain hetken kulkea samaa matkaa ja ohjata Karoliinaa, joka oli osa-aikaisessa työssä. Työtä oli muutama päivä viikossa ja halu muuttaa tilannetta oli kova. Karoliina oli osaava työssään, mutta työnhakuun ei liiennyt aikaa. Vaativa työ vei mukanaan ja osa-aikaisessa työssä piti saada tulosta aikaiseksi. Hän tuli työhönvalmennukseen, koska työnteon tohinassa oma osaaminen oli muuttunut vaikeaksi hahmottaa, tavoitteet omalle uralle olivat hieman hakusessa ja työnhaku takkusi.
Karoliinan toiveiden mukaisesti kartoitimme osaamista, mietimme osaamisen kehittämisen paikkoja ja samalla aktiivisesti pohdimme tulevaisuuden uratavoitteita. Karoliina luki paljon antamaani kirjallisuutta, laati välitehtäviä, teki hakemuksia, kävi haastatteluissa ja viimein teki päätöksen vaihtaa työpaikkaa. Haimme uudelle uralle vahvistusta, työkokeilupaikkaa, mutta työkokeiluhaastattelussa Karoliina saikin heti työpaikan. Nyt hän on uudessa työssä uuden edessä, mutta positiivisen uteliaana ja valmiina haasteisiin. 
Karoliina itse kuvaili työhönvalmennusta seuraavasti:
Ajatusten ja pohdintojen sekamelskaan sai järjestystä jo ensimmäisellä työhönvalmennuskerralla. Koko valmennusmatka oli antoisa; aluksi omien fiilisten tunnustelu ja "mitä minä oikeasti isona haluan tehdä" -juttujen pureskelu oli vähän pelottavaakin, mutta oikeiden suuntaviivojen löytyessä projektista tuli mielenkiintoista ja suorastaan kivaa.
Sen hetkisten työolosuhteiden kaoottisuus sai miettimään ja jopa kyseenalaistamaan omia osaamisiaan ja tämä luonnollisesti nakersi itseluottamusta. Valmennuksessa erilaisten tehtävien ja keskustelujen kautta vahvistui jälleen luottamus omiin taitoihin ja ominaisuuksiin. Valmennuksessa en saanut suoria vastauksia kysymyksiini, vaan minut laitettiin itse etsimään vastaukset. Koen, että tällaiselle, niin asioita kuin itseään analysoivalle henkilölle tämä oli juuri oikea ohjaustapa palauttaa mieleen oma arvomaailma, toiveet ja tavoitteet, puhumattakaan uusista ideoista työhön ja opiskeluun.
Valmennuksesta sain hyvät eväät uuteen työpaikkaan ja jatkossa haluaisin kehittää vastaavanlaisessa valmennuksessa esimerkiksi tapoja toimia töissä.”
Valmentajana pidän työni parhaana puolena juuri niitä hetkiä, kun näen asiakkaani uudessa työssä, saan viestiä opintojen päättymisestä tai kuulen hyviä uutisia tavoitteiden saavuttamisesta.
Työmarkkinoiden muutostilanteissa ei tarvitse painia yksin. Tervetuloa työhönvalmennukseen!
Marika Karhi
Kouluttaja, VTM, työnohjaaja, OPO-opiskelija
Työelämän Infopiste Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti