keskiviikko 24. elokuuta 2016

Oppimista huvin vuoksi?


Opiskelu on useimmille väline, jonka avulla pyritään pääsemään kiinni työhön. Monelle se onkin ollut toimiva väline: Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan vuoden kuluttua valmistumisesta työssä on noin 65 % ammatillisen tutkinnon suorittaneista ja 83 % korkeakoulututkinnon suorittaneista. Vaikka ei työllistyisikään juuri opiskelemalleen alalle, opinnoista voi jäädä monenlaista siirrettävää taitoa ja tietoa. Erityisen tärkeää ja merkityksellistä voi olla opintojen kautta muodostuva tapa hahmottaa asioita ja niiden yhteyksiä laajemmin.

Entä opiskelu huvin vuoksi – ilman tarkoitusta saavuttaa sitä kautta ammattia ja työpaikkaa? Moni jää koukkuun opiskelun innostavuuteen, ja jatkaa työn ohessa uusia ja uusia opintoja. Opiskelu on kuin hyvä harrastus, koska uuden oppiminen on kivaa ja mielenkiintoista. Tiede kehittyy aiempien tieteentekijöiden ajatusten ja tutkimustulosten kautta, ja samoin yksilö voi rikastuttaa ajatteluaan toisten kirjoitusten pohjalta.

Lapset viettävät oikeastaan koko valveillaoloaikansa oppien. He kohtaavat uusia asioita ja harjoittelevat sitkeästi aiemmin keksimiään taitoja kävelemisestä polkupyörällä ajamiseen ja lopulta mitä taidokkaimpiin trampoliinihyppyihin saakka. Leikkien ja pelien kautta oppiminen tuottaa samalla mukavaa ajanvietettä ja mahdollisuutta yhdessäoloon toisten kanssa.

Heidän sanavarastonsa kasvaa nopeasti, ja lapsen kyky oppia vaikka useampaakin kieltä täydellisesti tässä herkkyysiässä voi vain ihmetellä. Aivot ovat hyvin plastiset – muovautuvat – läpi lapsuuden ja nuoruuden. Oppimisen ilo näkyy lasten toimissa heleänä!

Kun on utelias, vireä ja kiinnostunut, oppii vaivatta. Kun oppiminen on mukavaa, jaksaa harjoitella enemmän, taidot kehittyvät ja sitä myöten saa enemmän onnistumisen kokemuksiakin. Myönteinen kehä jatkuu: onnistumisten myötä usko omiin kykyihin vahvistuu, ja löytyy entistä enemmän rohkeutta tarttua uusiin haasteisiin. Ehkä oppimisesta ilman välineellistä hyötyä, silkan oppimisen ilon vuoksi voisi tehdä ohjenuoran kaikkea oppimista varten!
- Satu -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti