keskiviikko 31. elokuuta 2016

Kun palat eivät osu yksiin
Hyvä työntekijä ja hyvä työnantaja eivät automaattisesti muodosta toimivaa tai toivottua lopputulosta. Osaamistaan vahvistamalla tai laajentamalla voi lisätä työnsaantimahdollisuuksiaan, mutta tämä ei ole tae siitä, että saisi hakemansa työpaikan. On tilanteita, joissa työnantaja joutuu valitsemaan useasta todella hyvästä hakijasta, joista jokainen sopisi tehtävään.

Olen monesti kuullut asiakkaani pohtivan omaa kelpaamattomuuttaan suhteessa hakemaansa työpaikkaan. Asiakas on työhaastattelun jälkeen saanut palautetta laajasta osaamisestaan saamatta kuitenkaan työtä. Etenkin toistuessaan tilanne johtaa työnhakijan helposti etsimään vikoja itsestään ja omasta huonommuudestaan. Todellisuudessa tilanne ei automaattisesti kuitenkaan tarkoita, että muutosta tarvittaisiin. Hakukohde saattoi olla väärä. Hakijan osaaminen ei pääsisi siinä oikeuksiinsa. Työnantajan näkökulmasta tarkasteltuna on varteenotettavaa palkata henkilö, joka on aidosti kiinnostunut haettavasta työtehtävästä ja haluaa kehittyä. Työnantajalla saattaa olla mielessään tietyntyyppinen henkilö hyvinkin spesifillä osaamistaustalla.

Hahmotetaan tilannetta kuvittelemalla, että työpaikka on kuin laiva aaltoilevalla ja tuulisella merellä. Meren virtaukset aiheuttavat haasteita ja työnantaja tiedostaa rekrytointitarpeen. Hän haastattelee tehtävään useita hakijoita, muttei ole täysin tyytyväinen. Työnantaja joutuu tekemään valinnan koskessa laskemaan tottuneen, tyynellä järvellä seilanneen ja vedenpinnan alaista maailmaa tutkineen hakijan välillä. Valinta on vaikea. Kaikki vaihtoehdot ovat hyviä, sillä kaikilla on yhteys mereen. Jokainen hakija toisi työpaikalle uutta näkökulmaa. Uuden työntekijän on kuitenkin kyettävä selviytymään myös aallokoista kunnialla. Tässä tapauksessa yhteistyötaidot saattavat nousta keskeiseksi rekrytoinnin kannalta.

Työnhaussa on tärkeää tunnistaa oma osaamisensa ja suhteuttaa se työssä vaadittavaan osaamiseen. Yleensä työ, jossa viihtyy ja jossa voi kokea onnistumisen tunteita, on työ, joka asettaa tarpeeksi mielekkäitä haasteita.


Hannele

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti