keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Näkökulmajoogaa

Jokaisen ihmisen elämään tulee hetkiä ja ajanjaksoja, jolloin joutuu kohtaamaan vastoinkäymisiä ja kokemaan ikäviä tunteita. Elämän tiehen tulee mutkia ja kivikoita, niitä tuskin kukaan voi täysin välttää. Vastoinkäymisissä ja hankalien tunteiden kohtaamisen hetkellä oman elämän ja ongelmien katsominen eri näkökulmista on hyödyllistä ja voi helpottaa ongelmien ratkaisua ja asioiden hyväksymistä. Arto Pietikäinen kutsuu tätä kirjassaan Kohti arvoistasi (2014) ”näkökulmajoogaksi”, mikä on mielestäni oiva sana kuvaamaan tätä asioiden eri näkökulmista katsomista.

Yksi vaihtoehto katsoa nykyhetkeä ja omaa elämää hieman toisesta näkökulmasta on matkustaa tulevaisuuteen. Kuvittele, että olisit 10 vuoden päästä unelmatilanteessa, jossa nykyhetken ongelmasi olisivat poissa ja tulisit paremmin toimeen tällä hetkellä kokemiesi vaikeiden tunteiden kanssa. Tilanteesi voi olla vaikka sellainen, että olet epätyydyttävässä työssä, mutta sinua pelottaa ja olet epävarma vaihtaaksesi työpaikkaa tai ammattia; pelkäät jo yrittämistä, kun et voi olla varma, saatko uuden työn tai pääsetkö opiskelemaan. Millaisia ohjeita tulevaisuuden minäsi antaisi sinulle tämän hetken tilanteeseesi? Anna tulevaisuuden minäsi neuvoa sinua, mitä sinun pitäisi tehdä ja mikä voisi auttaa. Mitä tulevaisuuden minäsi neuvoisi ensimmäiseksi asiaksi, jonka voisit tehdä suunnaksi parempaan jo heti tänään? Jos tekee muutoksia elämässään, joutuu väkisinkin kohtaamaan vastoinkäymisiä, epävarmuutta ja ikäviä tunteita. Silti muutos voi pidemmällä tähtäimellä kannattaa. Voit myös pohtia, että olisit nyt 85-vuotias, istuisit kiikkustuolissa ja muistelisit elämääsi taaksepäin. Miltä elämäsi näyttäisi taaksepäin katsottuna, jos olisit tehnyt ne muutokset, jotka nyt pelottavat sinua? Voit myös pyrkiä eläytymään sieltä kiikkustuolista käsin, millaista elämäsi olisi ollut, jos jäisit nykytilanteeseesi (esim. siihen epätyydyttävään työhön), etkä tekisi niitä muutoksia elämässäsi, joita nyt pohdit. 

Toinen vaihtoehto, josta saat eri näkökulmaa tilanteeseesi, on matkustaa ajassa taaksepäin menneisyyteen siihen hetkeen, jolloin nykyhetken ongelmiasi ei vielä ollut. Milloin tämä hetki oli, onko siitä kauan aikaa? Voit pohtia, mikä silloin oli toisin, mikä on nyt muuttunut ja mitä menneisyyden minäsi neuvoisi sinua tekemään tällä hetkellä.

Näkökulman vaihtamista voi harjoitella myös näyttämövertauksen avulla: aseta ongelmasi näyttämölle ja mene itse katsomoon. Tämä näkökulman vaihto -harjoitus voi helpottaa jumiutuneen tilanteen purkamisessa. Voit tarkastella näyttämöllä olevaa ongelmaasi, siihen liittyviä ajatuksia ja tunteita hieman etäämpää, jolloin pääset ehkä erittelemään ongelman eri puolia, kun ongelma ei ole enää vain yksi iso möykky mielesi sisällä, josta ei tunnu olevan ulospääsyä.

Myös hyvän ystävän näkökulmasta katsominen voi auttaa näkemään oman tilanteensa uudessa valossa. Jos ystäväsi olisi vastaavassa tilanteessa kuin sinä nyt, miten suhtautuisit häneen, miten lohduttaisit häntä, miten neuvoisit häntä? Itselleen on usein ankarampi ja vaatii itseltään enemmän kuin läheisiltä ihmisiltä. Ystävän näkökulmasta katsomisen avulla voi harjoitella myötätuntoisempaa ja hyväksyvämpää suhtautumista itseen, mikä on tärkeää vaikeuksien hetkellä. Voit opetella olemaan itsesi paras ystävä.
On hyvä muistaa, ettei näkökulman vaihtaminen tarkoita sitä, että vertaisit itseäsi ja elämääsi muiden elämään. Joskus kuulen ihmisten moittivan itseään siitä, että he kokevat ikäviä tunteita ja valittavat tilanteestaan, kun jollakulla muulla voi olla asiat vielä huonommin. Vaikka maailmassa ja muilla ihmisillä on kärsimystä – ehkä jossain mittakaavassa enemmän kuin sinulla, se ei poista omaa tuskaasi tai ongelmaasi ja sitä etteikö sinulla olisi oikeus omiin tunteisiisi. Ketään tuskin auttaa se (niitä enemmän kärsiviäkään), että moitit itseäsi ongelmistasi, vaan tärkeintä on opetella hyväksymään ja kohtaamaan omia ongelmia ja tunteita ja harjoitella niiden kanssa toimeen tulemista vaikkapa tämän edellä kuvatun näkökulmajoogan avulla.
Näkökulman vaihtaminen on taito, jota voi harjoitella. Se on hyödyllistä niin oman hyvinvoinnin kuin muiden ihmisten ymmärtämisen kannalta. Taidankin ottaa tämän näkökulmajoogailun päivittäiseen elämääni.
Tekstin lähteenä on käytetty Arto Pietikäisen Kohti arvoistasi (2014) – kirjaa.

Johanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti