keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Kiitollisuudella eteenpäin

Kiitollisuus on positiivinen tunnetila, josta on hyötyä. Kiitollisuus lisää optimismia, tulevaisuudenuskoa, mikä motivoi ponnistelemaan tavoitteiden saavuttamiseksi. Se on osa sitä hyvää asennetta, jota työnhakijoiltakin usein toivotaan.

Kiitollisina emme ota asioita itsestään selvinä ja annettuina, vaan osaamme arvostaa sitäkin, mitä meillä jo on. Itsestään selvää ei arvosta. Kun elämme kiitollisessa mielentilassa, huomio kiinnittyy hyvään elämässä, ei pettymyksiin tai elämän nurjaan puoleen. Tämä asenne voi auttaa elämään onnellisena jopa vastoinkäymisten keskellä. ”Onnellisuusprofessori” Markku Ojanen onkin sanonut, että kiitollisuus auraa tietä onneen.

Kiitollisuuden harjoittaminen ei tarkoita sitä etteikö "saisi" kokea kärsimystä tai ikäviä tunteita. Ei ole mitään syytä teeskennellä ja sivuuttaa todellisia tunteitaan. Silloinkin, kun tuntuu, ettei ole mitään mistä voisi olla kiitollinen, voi pyrkiä harjoittamaan kiitollisuutta, riippumatta nykyhetken tilanteesta. Voi olla kiitollinen siinä olosuhteessa, missä on. Tunteet voivat vaihdella syvästä surusta kiitollisuuteen, pettymyksen tunteesta siihen, että pääsee yli takaiskusta. Kiitollisuus lisääkin resilienssiä, eli kykyä selviytyä elämän vaikeuksissakin (Jarmo Manner kutsuu artikkelissaan resilienssiä tokenemistaidoksi). Se suojaa negatiivisten kokemusten ja elämänkriisien keskellä esimerkiksi sillä tavalla, että pystyy hyväksymään tapahtuneen ilman, että kokee vastoinkäymiset omasta heikkoudestaan tai huonoudestaan johtuvaksi. Näin vain tapahtui – miten tästä jatketaan eteenpäin?

Kiitollisuus suuntaa huomion nykyhetkeen (eikä sitku-hetkeen). Ei murehdita menneitä eikä olla huolissaan tulevista. Sen sijaan ollaan tässä hetkessä: kaikki mitä teemme, teemme nykyhetkessä. Jotta voisi toimia, täytyy olla läsnä tässä hetkessä, vaikka tavoite olisikin tulevaisuudessa.

Kiitollisuuden voimaa voi testata esim. kiitollisuusharjoituksia tekemällä. Mieti ennen nukkumaanmenoa kolmea eri asiaa, joista kuluneena päivänä voisit olla kiitollinen, ja kirjoita ne ylös kiitollisuuspäiväkirjaan. Pieni, yksinkertainen harjoitus, mutta usein se toimii! Paperi ja kynä riittävät harjoitusvälineiksi, mutta myös kännykkäsovelluksia löytyy – hae niitä sovelluskaupastasi esim. hakusanalla ”gratitude journal”.
Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti