keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Onnistuisiko opiskelu työn ohessa? Osa II


Maaliskuussa kirjoitin Tiinan ja Mikan kokemuksista aikuisopiskelijoina. Nyt jatkan opiskelun ja työn yhdistämiseen liittyvien käytännön asioiden parissa.
 

Mitä opiskelu maksaa?


Työnantaja saattaa maksaa opiskelukustannukset tai osan niistä, joten kannattaa neuvotella! Näin ainakin kalleimpien koulutusten kohdalla usein menetellään. Esim. MBA ja psykoterapiakoulutukset voivat maksaa useita tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja. Edullisimmillaan koulutukset ovat ilmaisia tai opiskelijan täytyy maksaa vain tutkintomaksu (58€ ammattitutkinnoissa). Oppikirjoista, työvälineistä tai matkoista oppilaitokseen voi tulla vielä lisäkuluja.
 

Kannattaako se?


Teija (42 v.) kävi työn ohessa käsityöalan artesaaniopinnot. Hänen työnsä ei liity mitenkään käsityöosaamiseen, mutta hän halusi saada tuntumaa toisentyyppiseen ammattiin. Harkinnassa oli alanvaihto toimistotöistä taiteellisempaan ja käytännöllisempään työhön. ”Jos tämän alan palkkatöitä olisi tarjolla, vaihtaisin hetkeäkään epäröimättä!”, Teija kertoo. ”Opiskelun aikana kävi kuitenkin selväksi, että käytännössä ainoat työllistymisen mahdollisuudet ovat yrittäjänä, enkä asuntovelkaisena ollut valmis siihen. Sain kuitenkin itselleni paljon sellaista taitoa ja osaamista, jota voin nyt hyödyntää harrastuksessani. En kadu opintojani, vaikkei siitä minulle uutta työtä tullutkaan.”

Mari (28 v.) opiskeli lähihoitajaksi päiväopintoina. Hän oli koko opintojen ajan töissä isossa päivittäistavaramyymälässä, jonne oli päässyt merkonomitutkintonsa jälkeen. ”Työnantaja oli tosi joustava: sain tehdä tunteja iltaisin ja viikonloppuisin, kun koulua ei ollut. Opiskeluun kuuluvien harjoittelujaksojen aikana tein vain muutamaa tuntia viikossa, ja koulun loma-aikoina taas täyttä työvuoroa. Siitä oli hyötyä, että olin jo pitkään ollut töissä samassa paikassa. Olin ehtinyt tehdä kaikenlaista, ja pystyin siirtymään aina sille osastolle, missä eniten tarvittiin apua. Nyt urani kaupan alalla on jo ohitse, ja uusi työ lasten päivähoidossa on alkamassa. Ihan hyvät muistot aiemmasta työstäni jäi, mutta nyt teen päivätyötä, ja iltani ja viikonloppuni ovat vihdoinkin vapaata kuten useimmilla ystävilläni! Kyllä kannatti, vaikka opiskeluaikana vapaa-aikaa ei juuri ollut.”

Tuumasta toimeen

Opiskelukipinän sytyttyä on edessä iso urakka, kun omiin kysymyksiin haetaan ratkaisua. Netistä löytyy tietoa, mutta netin tietomäärän alle voi nuukahtaa. Opintopolku-sivustolle kootaan kattavasti tietoa opiskeluun liittyen, ja blogissamme on käsitelty mm. opintojen rahoitusmahdollisuuksia ja aikuiskoulutuksia. Oppilaitosten omilta sivuilta löytyy  ajankohtaista tietoa ja opintojen vastuuhenkilöiden yhteystiedot. Jos sekään ei ole ihan selvää, mitä itse asiassa haluaisi opiskella, tarjolla on ammatinvalinnan ja uraohjauksen psykologien palvelu. Usein jo yhdellä keskustelukerralla avautuu selkeämpi näkymä tulevaisuuden toiveista.

-Satu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti