keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Esikuvien jalanjäljillä


Tunnettujen suomalaisten joukosta löytyy lukuisia mielenkiintoisia esimerkkejä erilaisista urapoluista. Kukin seuraavaksi esitellyistä henkilöistä on menestynyt omalla alallaan – oli ala sitten alun perin oma unelma tai ei. Yhteistä näillä kaikille onnistujille on panostaminen omaksi koettuun asiaan ja siinä eteenpäin pyrkiminen.


Mihin asetat tavoitteesi?
Fazer on jokaiselle suomalaiselle suklaanrakastajalle tuttu nimi. Kansallisbiografia valottaa Karl Fazerin määrätietoista uraa. Fazer tiesi haluavansa kondiittoriksi. Hänen isänsä ei kuitenkaan tukenut poikansa unelmaa eikä halunnut rahoittaa sitä. Hän toivoi pojalleen sosiaalisesti arvostettua ammattia eikä pitänyt kondiittoria sellaisena. Tämä ei estänyt Fazeria toteuttamasta unelmaansa. Fazer opiskeli konditoria-alaa ulkomailla ja perusti 1890-luvulla Helsinkiin kahvilan. Kahvilan yhteydessä toimi leipomomyymälä, ja yritys laajeni pian makeistuotantoon. Fazerin tuotteet ovat edelleen tunnettuja sekä Suomessa että ulkomailla.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb puolestaan kertoo nettisivuillaan työskennelleensä mm. urheiluvarustemyyjänä, shampoonpullottajana sekä golfsimulaattorin valvojana. Ensimmäinen varsinainen työpaikka oli kuitenkin ulkoasiainministeriössä. Stubb kirjoittaa, ettei koskaan kuvitellut päätyvänsä virkamieheksi. Hän on kuitenkin urallaan hankkinut laajasti kokemusta EU-politiikasta ja kertoo olevansa aidosti innostunut kentästä, jolla toimii. Haaveet golfammattilaisuudesta ja taloustieteiden tutkinnosta ovat matkanvarrella muuntuneet filosofian tohtoritutkinnoksi kansainvälisestä politiikasta sekä laajaksi kokemukseksi EU:sta ja politiikasta ylipäänsä.

Kilpauimari Hanna-Maria Seppälä taas eksyi uinnin pariin veljiensä harrastusta seuraten jo 6-vuotiaana. Nettisivuillaan Seppälä kertoo aloittaneensa kilpailemisen jo nuorena ja pitäneensä tästä. Vuoden 2003 naisten 100 metrin vapaauinnin maailmanmestari on voittanut myös useita Euroopan mestaruuksia sekä lukuisia Suomen mestaruuksia. Uintiuran ohella Seppälä on myös kouluttautunut fysioterapeutiksi. Tällä hetkellä hän keskittyy Rio de Janeiron 2016 olympialaisiin valmistautumiseen.

-Hannele-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti