keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Miten valita ammatti ja koulutus, kun kaikki kiinnostaa?

Joskus ammatinvalintaa haittaa ”runsaudenpula”. Kaikki kiinnostaa ja edellytykset täyttyvät moneen suuntaan. Arpomalla saisi nopean ja helpon ratkaisun, mutta mahtaisikohan se pitemmän päälle täyttää toiveet. Ehkäpä varmempaa - vaikkakin työläämpää - olisi kuitenkin vertailla vaihtoehtoja, arvioida, mitä hyvää ja mitä huonoa eri ammatti- ja koulutusvaihtoehdoissa omalta kannalta olisi.

Voi myös miettiä, mitä kukin vaihtoehdoista antaisi ja mistä joutuisi luopumaan. Useinhan haasteena on se, että valitessaan yhden vaihtoehdon joutuu muista luopumaan. Joku vaihtoehdoista saattaa myös olla laaja-alaisempi ja useampia toiveita täyttävä kuin kapea-alaisemmat vaihtoehdot.

Joskus auttaa lisätietojen hankkiminen. Mielikuva ammatista ja opinnoista saattaa olla  joskus puutteellinen tai virheellinen, siksi on hyödyllistä tutustua ammatti- ja alakuvauksiin, ammattilaisten haastatteluihin ja koulutusohjelmien sisältöihin ja rakenteeseen. Työ- ja koulutuskokeilut antavat konkreettista kuvaa kiinnostavista ammateista ja koulutuksista.

On hyvä muistaa, että monissa ammateissa on runsaasti erilaisia työnkuvia ja koulutusohjelmien sisällä mahdollisuuksia painotuksiin ja valinnaisiin opintoihin.




Mihin tästä lehahtaisi?


Miten vaihtaa ammattia, kun vaihtoehtoja on aivan liikaa?

Kun ammattia vaihtaessa on aivan liikaa vaihtoehtoja, kannattaa miettiä, millä perusteilla valinnan tekisi. Monet haluavat työn vastaavan itselle tärkeitä arvoja, tuntuvan mielekkäältä ja merkitykselliseltä. Tärkeitä valintakriteerejä ovat usein myös työllistymismahdollisuudet, opiskelu lähellä kotia tai etäopintoina, opintojen rahoituksen järjestyminen, työajat ja palkkaus.

Jotkut haluavat hyödyntää olemassa olevan osaamisen, koulutuksen ja kokemuksen, ja hakeutuvat alansa täydennys- tai jatko-opintoihin. Toiset haluavat jotain aivan muuta - uutta, erilaista, alusta alkavaa. Vaikka nykytyöstä haluaisi eroon, voi siinä silti olla joitakin hyviä puolia, joita toivoisi uudessakin ammatissa olevan.

Valintaa helpottaa, jos miettii omia vahvuuksia. Missä ne pääsisivät parhaiten hyödyksi ja mitä niistä haluaisi uudessa ammatissa kehittää? Missä mahdollisista rajoitteista olisi vähiten haittaa? Muistelethan onnistumisia, aikaansaannoksia ja haasteita, joista olet selvinnyt. Missä tiedät olevasi hyvä?

Kannattaa myös palauttaa mieleen, mistä ystävät, läheiset, asiakkaat, työkaverit, esimiehet ja kouluttajat ovat sinua kehuneet. Hyvä palaute, saadut kiitokset, kertovat muiden huomaamista vahvuuksistasi! Tallennathan ne sydämeesi – ja totta kai hakemuksiin ja haastatteluissa kerrottaviksi!

Työkaveri kertoi nuoren naisen hauskasta blogista, jossa tämä vuosi sitten ihmetteli samankaltaisia teemoja. Hän oli aloittanut jo useamman alan opinnot, keskeyttänyt ja vaihtanut tarkoituksena löytää kaikinpuolin innostava ja kiinnostava ala ja työ. Hän sai kommentteja, joissa kutsuttiin tällaisia ihmisiä haahuilijoiksi, mutta myös monen intohimon ihmisiksi ja renessanssisieluiksi. Kuinka intohimoisesti vai "jalat maassa" sinä suhtaudut valintoihin, opintoihin ja työhön?

Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti