keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Dags att söka sommarjobb!


Sommarjobbet är många gånger de ungas första kontakt med arbetslivet. Det ger dig nya arbetserfarenheter, lär dig nya saker, du träffar nya människor och du kan knyta kontakter. Nu är det hög tid att söka ett jobb till sommaren. Här får du några tips på vägen.

Hur hitta sommarjobb?

Tiden för ansökan till sommarjobb börjar tidigt, redan innan jul i många stora företag men ansökningstiden är som mest intensiv i januari och pågår fram till maj. De flesta sommarjobben brukar finnas inom service, handel, vård och äldreomsorg. Många jobbar också med att sköta parker, städa eller olika typer av kontorsarbeten.

Hur skall du då hitta jobben? Här får du några tips på hur du kan gå till väga.

1.    Det är bra att satsa tid på att skriva en arbetsansökan och ett CV, var det framkommer varför just du skulle vara perfekt för jobbet.

2.    Vänta inte på att sommarjobbet kommer till dig – leta upp det själv. Ta aktivt kontakt med den arbetsplats som intresserar dig.

3.    Prata med ditt nätverk! Det kan vara släkt, vänner och bekanta. Genom att berätta för många att du söker sommarjobb kan arbetsgivare få tips om dig. Många får jobb just genom att någon rekommenderat dem till jobbet. Var aktiv!

4.    Läs platsannonser, surfa på nätet. Man kan också sända öppna ansökningar till företag fastän de för tillfället inte har någon plats lediganslagen.

5.    Du kan också besöka en TE-byrå på den ort du bor eller kontrollera på lediga platser på www.te-tjanster.fi, där brukar också sommarjobb finnas lediganslagna.

6.    Sök i tid! Många sommarjobb lediganslås tidigt.


Arbetsintervjun

Anställningsintervjun är det avgörande skedet i rekryteringsprocessen. Förbered dig noga om du får en kallelse till intervjun. Till intervjun kallar man endast ett fåtal av de som sökt platsen. Var dig själv, spela inte någon annan än den du är. Det är bra att fundera på hurdana frågor man kommer att ställa dig på förhand och planera vad du då skall svara. Saker som brukar intressera arbetsgivaren är t.ex. dina intressen, tidigare arbetsplatser, din utbildning och din familj. Det löns också att fundera på dina starka sidor och svaga sidor. Vad är du extra bra på och vad borde du utveckla hos dig själv?

Ta med dig skol- och arbetsintyg till intervjun. Arbetsgivaren vill säkert titta på dem.

Ta reda på fakta om arbetsgivaren och arbetsplatsen så du kan ställa frågor till arbetsgivaren under intervjun. Det ger en bild av att du är intresserad på riktigt av att jobba där.

Om du får sommarjobbet, tänk på följande saker!

Du behöver ett skattekort! Det får du från skatteverkets sidor (elektroniskt). Skattekortet behövs redan första dagen du är på jobbet. Så sköt om att du får skattekortet i tid.

Det är också viktigt med ett arbetsavtal.

Be om ett arbetsintyg när du slutar på jobbet.

Kom ihåg att du också har rätt till semesterersättning.

Övriga saker som är bra att tänka på vid sommarjobbet är att gå igenom arbetsuppgifterna ordentligt så att du vet vad som förväntas av dig. Du kan redan innan du börjar jobba ta reda på så mycket som möjligt om arbetsplatsen, på så sätt blir det lättare för dig att komma in i deras sätt att jobba.

Viktigt är att tänka på arbetssäkerheten.

Var aktiv, motiverad och ivrig på jobbet. På så sätt visar du arbetsgivaren att han eller hon gjorde ett bra val när just du fick jobbet. Kom inte för sent till jobbet. Gör gärna mer än vad som står i ditt arbetsschema.

På varje jobb uppstår det ibland problemsituationer. Var inte rädd för att fråga de som jobbar där hur de brukar lösa dessa problem. Om du lär känna så många som möjligt på jobbet så vet du vem du kan fråga om råd och få stöd av. Lär dig av dina misstag men också av andras misstag.

För att du skall uppfattas som lojal och pålitlig på jobbet så lova ingenting som du inte kan hålla. Slutför det arbete du lovat göra i tid.

Vill du läsa mera om ämnet så rekommenderar jag följande sida: http://www.kesaduunari.fi/svenska/checklista/

Att lyckas få tag i ett sommarjobb man trivs med är en lyckolott. Trivs du på jobbet så passa på att fråga om du får komma på nytt nästa sommar. Lycka till med jakten på sommarjobbet och har du redan lyckats hitta ett så ett stort Grattis!



Vill du lära dig mera om hur man skriver en arbetsansökan eller meritförteckning så kan du delta i joBittis jobbsökargrupper. Läs mera på: http://www.jobitti.fi/sv/home

Jos haluat oppia lisää työhakemuksen tai ansioluettelon kirjoittamisesta, voit osallistua joBitin työnhakuryhmään. Käy katsomassa ryhmiemme sisältöä: http://www.jobitti.fi/

- Lenita - 

Pieni sanasto:

anställningsintervju / arbetsintervju          työhaastattelu
ansökan               hakemus
ansökningstiden  hakuaika
arbetsansökan     työhakemus
arbetsavtal           työsopimus
arbetsgivare        työnantaja
arbetsintyg           työtodistus
kontorsarbeten    toimistotyö
lediganslagen      ilmoitettuina vapaiksi / haettaviksi
meritförteckning  ansioluettelo
nätverk                verkosto
platsannons         työpaikkailmoitus
semesterersättning       lomakorvaus
skattekort            verokortti
sommarjobb        kesätyö
äldreomsorg        vanhustenhoito

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti