keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Jäätkö sohvannurkkaan?


Ethän koskaan luovu unelmastasi
vain siksi, että sen saavuttamiseen
kuluisi liian pitkä aika?
Aika kuluu joka tapauksessa.

Aamun ajatus 24.8.2018, Positiivarit

Elämä kuluu kaiken aikaa meillä kaikilla. Me kasvamme, kehitymme ja vanhenemme. Ihmisen normaalin kasvun ja henkisen kypsymisen kehitysvaiheista puhutaan kehitystehtävinä.  Ihmisen kehitys voi jatkua elämän loppuun asti.
Jotta voisi kehittyä ja saavuttaa tavoitteensa, on alettava toimia. Jos tavoite on selvä, on helppo motivoida itsensä. Mutta jos tavoite on epäselvä, motivaatiokin voi ajelehtia. Mihinkään ei oikein pysty tarttumaan.  Ei ole ihan oikea aikakaan, ja tilaisuus ehti mennä jo ohitse. On epäselvää, milloin on seuraava mahdollisuus.

Elämän haasteet voivat ahdistaa. On pelottavaa tarttua uuteen. Epätyydyttävässä työssä pysytään, turvallisuuden, tottumuksen tai uskalluksen puutteen vuoksi. Taloudellinen tilanne vaatii pitämään kiinni työpaikasta. Muutoksen esteenä voi olla lasten koulunkäynti tai huolehtiminen vanhasta sukulaisesta. Voi olla, ettei elämän pyörityksessä ole ollut aikaa tutkia vaihtoehtoja. Lopulta saattaa käydä niin, ettei muutosta voi enää välttää. Kun esimerkiksi tehdas lopetetaan, samalla paikkakunnalla on yhtäkkiä paljon työnhakijoita. Silloin ”nopeat syövät hitaat” ja on onni, jos itsellä on muutakin osaamista tarjottavana työmarkkinoille. Muodostuu tilaisuus kouluttautua uuteen ammattiin tai muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle. Muuttaminen on helpompaa, jos ei ole perhettä tai omistusasuntoa. Joskus perheen muutto uudelle paikkakunnalle voi olla hyväkin vaihtoehto.   
On hankalaa, jos oma motivaatio muutokseen on voimakas, mutta joku läheinen vastustaa liikkeelle lähtöä. Omat vanhemmat yleensä toivovat lapsilleen hyvää ja niin sanottua ” parempaa tulevaisuutta”, varsinkin jos vanhemmat ovat kokeneet jääneensä jostain paitsi. Joskus nuori taipuu vanhemman tahtoon ja toteuttaa koulutus- ja työurallaan enemmän muiden kuin omia toiveitaan. Aikuisuuden kehitystehtävien mukaan noin 40-vuotiaana ihminen on aikaansaamisen vaiheessa. Ihminen havahtuu huomaamaan, että on suunnilleen elämänsä puolivälissä – tuolloin tulee helposti miettineeksi, mitä on tässä elämässä saanut aikaan ja mitä haluaa vielä saavuttaa. Aikuisena ymmärtää, että vastuu omasta elämästä ja elämän valinnoista on itsellä. Silloin ihminen uskaltaa rohkeammin tavoitella elämää, joka on omien arvojen ja toiveiden mukaista. 

Kun halu muutokseen on tarpeeksi suuri, ihminen toimii. Silloin aika on kypsä. Silloin kannattaa lähteä liikkeelle ja nousta sohvannurkasta. Silloin on aika tarttua tarjoukseen, täyttää koulutushakemus Opintopolussa, laittaa se mielessä pyörinyt avoin työhakemus eteenpäin tai mennä rekrytointitilaisuuteen. Koskaan ei voi tietää, mitä sitten seuraa! 

”Jos et itse muokkaa elämääsi, muut tekevät sen puolestasi eivätkä tulokset välttämättä ole sinulle myönteisiä”. Vance Peavy
Elise

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti