keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Aarre

Minulla on yksi tärkeä vihko, jota olen säilyttänyt varjellen lapsuudestani asti; muistovihko. Muistovihko oli muotia ennen ystäväkirjoja. Muistovihkoon liimattiin kiiltokuvia ja siihen kerättiin luokkatovereiden, opettajien, perheenjäsenten, serkkujen ja muiden ystävien kirjoituksia. Kirjoitus osoitettiin vihon omistajalle. Kirjoittaja valitsi huolella sen kiiltokuvan, jonka kohdalle halusi kirjoittaa. Kirjoitus saattoi olla valmis loru, runo ja siihen aikaan myös Raamatun lause. Vuosikymmeniä vanhan vihkoni muistovärssyt kuvastavat silloista ajan henkeä:

Kuin pohjoisen lumi katoava on kullan ja helmein loiste,

 ja turha ilo on kastetta, min kuivaa päivänpaiste.

Tänään on Ystävänpäivä. Ystävyys voi säilyä läpi elämän.  Ystävyys voi alkaa taaperoikäisenä ja jatkua vanhuuteen asti. Elämän vaihdoskohdissa on hyvä tilaisuus ihmissuhteiden solmimiseen. Koulun aloitus, opiskelemaan lähteminen, uran aloitus sekä työpaikan vaihdos ovat samalla mahdollisuus löytää uusia ystäviä. Saman henkisiä ihmisiä voi löytää harrastusten parista. Ystävyys voi alkaa uimahallissa tai lenkkipolulla. Koiran omistajat tutustuvat pian koiriensa kavereiden ulkoiluttajiin.

Sosiaalisen median kautta voi löytää ja ylläpitää ystävyyssuhteita.  Somen kautta viestittely on huomattavasti helpompaa kuin kirjeenvaihto, joka oli yleinen tapa vielä viime vuosituhannella. Englannin ja muiden vieraiden kielten opiskelua edistettiin niin, että koululaiset saivat valita kirjeenvaihtokaverin ulkomailta.  Minulla oli kirjeenvaihtokaveri Norjasta, pikkusiskollani Englannista. Yhden ystäväni kirjeenvaihto kesti niin kauan, että islantilainen tyttö tuli aikuisena tapamaan ystävääni Suomeen. Somessa viestittely sujuu niin nopeasti, että nuoret ovat ottaneet tavan viivytellä vastauksia, jotteivat vaikuta liian innokkailta: ”alaks oleen J”…”?!”….”ei välii..”…”..joo..”..”J”…

Olet onnellinen, jos sinulla on yksikin ystävä. Ehkä sait tänään tervehdyksiä. Ehkä itse muistit lähettää tervehdyksiä. Ystävyys on vastavuoroista, se ei säily yksisuuntaisena. Kun antaa huomiota toiselle, voi odottaa saavansa sitä vastavuoroisesti.

 Muisto

Ystävyys on kallein aarre, se ei katoo milloinkaan.

Toivon, että mekin saamme, sen myös pitää ainiaan.                                                  

Elise

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti