keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Järjellä vai tunteella

Asiakkaat miettivät usein, valitako ammatti tai uraratkaisu järkeen vai tunteisiin liittyvillä perusteilla. He tarkoittavat järkiperusteilla varmaa työllistymistä ja toimeentuloa. Tunneperusteilla he tarkoittavat itsensä toteuttamista, kiinnostusten, arvojen ja toiveiden suuntaan etenemistä. Kun työvoimaennusteet ja palkkatilastot viittaavat yksille aloille ja omat toiveet toisille aloille, millä perusteilla valinnan voisi tehdä. Järki sanoo yhtä, sydän sanoo toista.

Pohdintaan sisältyy useita paradokseja. Varmaa työllistäjää ei ole eikä mikään ala tai ammatti voi joka hetki tuntua ihanalta, vaikka kuinka saisi toteuttaa itseään. Huolimatta valinnasta, jonka tekee, työelämässä vaaditaan kykyä sietää epävarmuutta. Turvallisuuden tarve ja onnellisuuden tavoittelu kamppailevat mielessä, vaikka niiden ei tarvitse sulkea toisiaan pois.

Järki ja tunne eivät ole toistensa vastakohtia. Molemmat kannattaa ottaa huomioon. Tuskin kukaan haluaa tehdä järjetöntä tai tunteet kokonaan sivuuttavaa valintaa. On vaikea viihtyä, suoriutua hyvin ja jaksaa opinnoissa ja työssä, joka on vastoin itselle tärkeitä tavoitteita, omia vahvuuksia ja kehittymistoiveita. Usein etsitään riittävän hyvää kompromissia. Joskus joudutaan valitsemaan pienimmän pahan periaatteella, kun monet vaihtoehdot karsiutuvat sopimattomina pois. Joskus unelma on niin innostava, että sen suuntaan haluaa ja rohkenee toimia riskeistä huolimatta.

Ajatukset, tunteet ja käyttäytyminen vaikuttavat kaikki toisiinsa. Ne eivät ole muuttumattomia ja toisistaan irrallisia. Vaikuttamalla yhteen näistä, esimerkiksi ajatuksiin, on mahdollista saada muutosta tunteisiin ja toimintaan. Ajatuksiin ja tunteisiin voidaan vaikuttaa myös muuttamalla omaa toimintaa. Tekemisen kautta kertyy kokemuksia, näkemyksiä, huomioita ja tietoja valintapäätöksen tueksi. Kannattaa ottaa huomioon ajatukset ja tunteet ja toimia tärkeinä pitämiensä tavoitteiden hyväksi.

Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti