keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

10 vinkkiä pääsykokeisiin valmistautujalle

Mihin junaan nouset?

1. Päätä mitä haluat.
Kenellekään ei ole olemassa yhtä oikeata alaa tai ammattia. Paljon on kiinni mm. siitä, mitä taitojaan haluaa työelämässä kehittää ja hyödyntää. Päätä mihin haluat tällä kertaa panostaa ja miksi. Etenkin miksi. Päätös ei automaattisesti määritä loppuelämääsi.

2. Selvitä, mitä halutun asian saavuttaminen vaatii.
Oletko valmis tarpomaan mukavuusalueesi ulkopuolella saavuttaaksesi haluamasi? Huomioi käytettävissä oleva aika ja voimavarasi. Mikäli tavoite tuntuu tähän hetkeen liian haastavalta, palaa kohtaan yksi.

3. Tee aikataulu.
Laadi aikataulu, joka on realistinen. Elämään kuuluu muutakin kuin pääsykokeisiin valmistautuminen. Hahmota aikataulu aihealueittain ja unohda sivunumerot. Ei niitä kysytä. Hyväksy se, että aikataulu pettää. Se kuuluu asiaan. Se ei estä sinua jatkamasta.

4. Opiskele.
Kun puhut pääsykokeisiin valmistautumisesta, puhut opiskelusta. Lukeminen on vain yksi osa opiskeluprosessia. Se ei yksistään takaa, että sisäistäisit opiskelemasi. Käytä apuna värejä, piirroksia ja miellekarttoja. Tapetoi keittiön seinät muistiinpanoillasi ja kuuntele tapetoidessasi uudelleensanoittamaasi lempibiisiä.

5. Hakeudu porukkaan.
Hyödynnä opiskelussa muiden samaan pääsykokeeseen valmistautuvien apua. Kun joudut selittämään oppimaasi ääneen, huomaat, oletko oikeastaan sisäistänyt sitä. Muilta voit saada myös tukea, kun usko ja motivaatio välillä hiipuvat. Jos omalta paikkakunnalta ei löydy sopivaa porukkaa, kokeile nettiä.

6. Aloita.
Jos olet jo aloittanut, hyvä. Todennäköisesti kohtaat aloittamisen ongelman useampaan kertaan. Siivous ei ehkä koskaan ole houkuttanut niin paljon kuin nyt. Kodin suursiivouksen ehtii kuitenkin hoitaa pääsykokeiden jälkeen. Hyödynnä Pomodoro-tekniikkaa päästäksesi taas vauhtiin opiskelussa.

7. Pidä yllä motivaatiota.
Mistään ei voi motivoitua, ellei ensin perehdy. Kaikesta ei tarvitse motivoitua. Hyödynnä näissä tilanteissa ulkoista motivaatiota, eli palkitse itsesi hyvin tehdystä työstä. Kun olet saanut hankalimmalta tuntuvan osa-alueen käsiteltyä, sovi vaikka treffit hyvän ystävän kanssa. Voit jopa yllättyä. Et ehkä millään malttaisi lähteä opintojen ääreltä, kun olet vihdoin ymmärtänyt aiemmin heprealta tuntuneen osa-alueen.

8. Luota itseesi.
On luonnollista epäillä omia kykyjä ja mahdollisuuksiaan päästä opiskelijaksi. Jos kuitenkin opiskelet koko ajan itseäsi epäillen, tuhlaat voimavarojasi. Joskus on uskallettava luottaa itseensä ja otettava riskejä. Pääsykokeissa olet itsesi pahin vastustaja. Älä vertaa itseäsi muihin vaan hahmota omaa kehityskulkuasi.

9. Opiskele.
Kyllä, tämä tuli kertauksena. Pääsykokeisiin valmistautuminen on kovaa työtä. Joudut hyväksymään sen, ettet vielä hallitse kaikkea. Kertaa edellisiä teemoja ennen uusien opiskelua. Tämä voi auttaa luomaan merkitysyhteyksiä.

10. Huolehdi itsestäsi.

Oma hyvinvointisi mahdollistaa onnistumisen. Lepää riittävästi ja huolehdi monipuolisesta ravinnosta sekä liikunnasta. Älä unohda ystäviä ja perheenjäseniä. Itsestä huolehtiminen auttaa sinua jaksamaan.

Tsemppiä!


Hannele

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti