keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Etätyö kotona

Luin juttua etätyöstä. Siinä kuvattiin, millaista on tehdä etäpäiviä kotona tai julkisissa tiloissa kaupungilla ja mikä osa työtehtävistä sopii etäpäivinä tehtäväksi. Kirjoittaja kehui, miten etäpäivänä voi keskittyä ilman keskeytyksiä ja kaikenlaisia palavereita varsinaisiin töihin. Silloin voi saada enemmän aikaan. Hän kaipasi kuitenkin juttukavereita.

Etätyö edellyttää luottamusta ja itsenäistä vastuunottoa. Se lisää vaikutusmahdollisuuksia omaan työhön, mikä vahvistaa motivaatiota ja lisää työtyytyväisyyttä. Etätyö helpottaa työn ja perheen yhteensovittamista ja tukee työssä jaksamista, jos työmatkat ovat pitkiä. Etätyötä voi tehdä kokoaikaisesti tai vaikkapa päivän viikossa. Kokoaikaisesti etätyöhön siirtyvän osalta vähenevät toimitilakustannukset ja työmatkojen kulkemisesta aiheutuvat ympäristöhaitat. Säästyy aikaa muuhun elämään.

Etätyöhön kotiin on helpompi päästä, kun on työpaikka ja työkokemusta tai tekee työtä free lancerina tai yrittäjänä. Entä kun työtä ei ole? Miten pääsisi etätöihin? Millaisia töitä ylipäätään voisi tehdä etänä kotoa käsin?

Perinteisiä kotona tehtäviä töitä ovat esimerkiksi perhepäivähoitajan työ ja taidekäsityöläisen suunnittelemien tuotteiden valmistus hänen toimeksiannostaan. Tietotekniikka on ratkaisevasti muuttanut nykytyön luonnetta. Tiedon siirrot ja työssä tarvittava työntekijöiden ja asiakkaiden välinen vuorovaikutus ovat helposti siirrettävissä minne vaan. Tyypillisiä esimerkkejä ovat asiakaspalvelu puhelin-, video- tai verkkoneuvontana tai -ohjauksena, IT-käytöntukipalvelut, talous- ja henkilöstöhallinnon toimistotyöt, puhelinmyynti, tutkimushaastattelut ja gallup-kyselyt.

Freelancereinä toimii toimittajia, valokuvaajia, eri alojen suunnittelijoita, verkkokauppiaita ja monen muun alan ammattilaisia, jotka tekevät toimeksiantoja yhdelle tai useammalle työnantajalle. Monilla eri alojen yrittäjillä on asiakkaita laajalta alueelta, koko Suomesta tai ulkomaita myöten. Taiteilijoilla on usein työhuone tai ateljee kotona. Tavallisempaa kuin etätyö kotona tai julkisissa tiloissa on etätyön tekeminen jossakin organisaation eri paikkakunnilla olevista toimipaikoista.

Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti