keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Unelmista totta


Kohti toivottua tulevaisuutta
Lehdessä kerrottiin eläkeikäisestä naisesta, joka oli lähtenyt au pairiksi Kiinaan. Naisen haaveena oli päästä pitemmäksi aikaa asumaan jonnekin ulkomaille ja tutustua erilaiseen elämänmenoon ja kulttuuriin, mutta rahat eivät riittäneet maailmanympärimatkaan. Eläkkeelle jäätyään hänellä oli viimein aikaa toteuttaa haaveensa ja au pair –periaatteilla se onnistui. Osa perheistä haluaa lastenhoitajaksi kotiinsa mieluummin kokeneemman aikuisen kuin nuoren ihmisen.

Mistä sinä haaveilet tai suorastaan unelmoit?

Unelmat toteutuvat sitä varmemmin mitä enemmän niiden toteutumiseen uskoo. Silloin myös toimii niiden hyväksi. Kun katsoo elämäänsä taaksepäin, havaitsee aiempia jo toteutuneita haaveita, todeksi tulleita unelmia. Niiden tilalle löytyy uusia. Ne motivoivat, innostavat ja rohkaisevat toimimaan toivotun tulevaisuuden toteutumiseksi.

Unelmat eivät aina toteudu silloin, kun haluaisi eikä sillä tavalla kuin alun perin ajatteli. Silloin kannattaa toimia kuin lehtijutun nainen, siirtää ajankohtaa ja muuttaa toteutustapaa. Elämänkokemuskin auttaa. Oman yrityksen perustaminen on vakaammalla pohjalla, kun on riittävästi työkokemusta ja osaamista, asuntolaina maksettu ja lapset aikuistuneet omilleen. Mielekkäämmältä tuntuvaan ammattiin voi opiskella aikuisenakin. Vapaana taiteilijana voi tulla paremmin toimeen, kun on jo saanut nimeä. Taidetta voi tehdä harrastuksenakin.

Moni haluaa ihmiskeskeiseen työhön, mutta opintoihin on joskus vaikea päästä tai elämäntilanne ei salli alalle hakeutumista. Vapaaehtoistyöhön pääsee helpommin. Palvelutaloissa ja hoitolaitoksissa asuu yksinäisiä huonokuntoisia ihmisiä, jotka tarvitsevat ja haluavat seuraa, virikkeitä, ulkoiluapua ja vaikkapa syöttöapua. Yksinhuoltajat etsivät lapsilleen tukihenkilöitä, miehen tai naisen malleja viettämään vapaa-aikaa ja osallistumaan harrastuksiin lapsen kanssa. Kaukana isovanhemmista asuvat lapsiperheet voivat tarvita ”varamummoa” tai ”varavaaria”. Joskus sellaisia halutaan osallistumaan myös päiväkotiryhmien toimintaan. Kaikilla lapsilla ei omia isovanhempia edes ole.

Silloinkin kun työ loppuu tai terveys vaatii vaihtamaan alaa, kannattaa miettiä, olisiko mahdollista ja oikea aika toteuttaa mielessä ehkä jo pitkäänkin olleita haaveita. Vaikka elämä joskus kolhii ja tuo vastoinkäymisiä, se voi samalla avata oven uuteen, toivottuun suuntaan.

Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti