keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Käy peremmälle!

”En minä juo kahvia!” tokaisi työelämään tutustumisjaksolla ollut nuori, kun sanoin, että kannattaisi tulla tauolle kahvihuoneeseen. Kannustin nuorta siitä huolimatta tulemaan mukaani. Työpaikan tärkeimpään huoneeseen. Taukotilaan.
Taukotilassa on useimmiten ainakin yksi pöytä, jonka päässä on tilaa. Usein pöydän päässä istuvat vaihtuvat ihmiset. Sellaiset, jotka ovat uusimpia.  Väliaikaiset, sijaiset, määräaikaiset.  Työntekijät, jotka tulevat ja menevät.
Pätkä- ja sirpaletyösuhteet kuljettavat ihmisiä eri työpaikkoihin.  Moni haaveilee työn pysyvyydestä. Ja tavoittelee vakinaista työsuhdetta – onhan taloudellinen turvallisuus avain oman elämän perustan luomiselle. Edelleenkin halutaan kiinnittyä johonkin, löytää oma pesäkolo, rakentaa koti ja perustaa perhe.
Jos joutuu olemaan kauan kahvihuoneen pöydän pään ihminen, voi joutua luopumaan yhdestä tai useammasta haaveestaan. Luopuminen on väistämätöntä, jos odottaa, että oma tilanne olisi täysin varma ja turvallinen ennen päätöksentekoa. Elämä voi lipua hiljalleen ohi, jos haluaa varmistua ihan kaikista valinnoistaan. Voi tulla katkeraksi ja alkaa ajatella, että elämä petti. Vanha kansa sanoisi ”Luu jää valitsijan kouraan” – eli paremmat tilaisuudet saavat nopeammin päätöksiä tekevät.
Mitä sinä oikeasti haluat? Voi olla, että sinulle sopiikin vaihteleva ja epäsäännöllinen työ. Toimeentulosi voi koostua useasta eri pikku palasesta erilaisissa töissä. Jotkut pitävät esimerkiksi vuorotöistä juuri sen vuoksi, että pääse hoitamaan omia asioitaan virka-aikana ja kiireettä. Jos elämäntilanne vaatii paljon ponnistuksia ja voimavaroja, voi olla hyväkin, että on vain kevyesti kiinnittynyt työelämään.
Jos huomaat, että sinua ärsytti tuo äskeinen, olet varmasti jo saanut tilapäisyydestä tarpeeksesi. Silloin kannattaa ottaa kurssi muutokseen. Muutos alkaa ensimmäisellä askeleella, ensimmäisellä tavalla, jota teet toisin. Uutta kohti voi edetä suurin tai pienin askelin.
Suuri harppaus on kouluttautuminen; opiskelet itsellesi ensimmäisen ammatin tai kouluttaudut esimerkiksi työvoimapoliittisessa aikuiskoulutuksessa osaamistasi täydentäen. Opiskelureittejä on monia ja niistä saat tietoa esimerkiksi Opintopolusta.
Pienempi askel uudella polulla on työpaikan valloittaminen omalla itsellään. Jos yrität sulautua työpaikalla väliseinien väriin ja luikahtaa kahvihuoneeseen aina silloin, kun muut ovat jo siellä käyneet tai vältellä huomenien ja hyvän päivän toivotusten huikkaamista, voit olla varma, ettei pätkäsi lopussa kukaan sinun nimeäsikään vielä osaa. Tee itsellesi palvelus astumalla esiin.  Vakituinen henkilöstö huomaa, että olet oikeastaan ihan ” hyvä tyyppi”, ja maineesi hyvänä työntekijänä kasvaa. Tämä edellyttää tietenkin sitä, että olet osaamisesi tasolla ja etkä ole tehnyt pahoja virheitä. Sinun tulee kysyä, jos et osaa. Kannattaa esittää mieluummin liian paljon kuin liian vähän kysymyksiä. Vanhemmat ja kokeneemmat sitä paitsi pitävät siitä, että heihin luotetaan ja heidänkin osaamistaan arvostetaan. Sinulla on tarjottavana uusi ja oma näkökulmasi. On työpaikan etu, jos uusi ja vanha lyövät kättä päälle – parhaimmat asiat tapahtuvat yhteistyön voimin.
Jokaisella ihmisellä on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Uskalla olla oma itsesi. Ota siis paikkasi ja käy peremmälle kahvihuoneeseen!
Elise

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti