keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Lean-filosofian soveltaminen urasuunnittelun työvälineeksi



 


















Lean-filosofian juuret löytyvät Toyota-tuotantojärjestelmän toiminnan ja suoriutumiskyvyn jatkuvan parantamisen ajattelusta. Lean-menetelmiä käytetään nykyisin hyvin erilaisissa toiminnan konteksteissa sekä palveluiden kehittämisessä yrityksissä. Blogissani lähestyn aihetta soveltaen urasuunnittelun näkökulmaan eli kehitettäviä taitoja ja toimintoja, joilla lisäämme itsetuntemusta, tutkimme sopivia ammatillisia vaihtoehtoja ja teemme työelämäämme vaikuttavia uravalintoja ja päätöksiä. Pysähdyn pohtimaan lyhyesti, voisiko Lean-johtamismenetelmien periaatteet toimia henkilökohtaisten urasuunnitteluprojektiemme ja oman toimintamme laadun edistäjänä niin suorituskykyämme kuin ajattelumalliamme uudistaen.
 
Lean on vapaasti muotoiltuna ajattelu- ja toimintatapa, jossa urasuunnittelutapahtumia lähestytään jatkuvan oppimisen virtauskokemuksia luomalla, ja karsimalla turhautumista aiheuttavia jumitilanteita ennakoivalla reflektiolla omien työelämätavoitteiden aikaansaamiseksi. 
 
Lean-filosofian viisi periaatetta:

1. Tunnista arvosi – Kuka sinä olet, mikä on sinulle tärkeää, arvokasta ja toimii parhaiten? Leanajattelua soveltaen on katsottava itseä ja mitä omassa elämässä juuri nyt tapahtuu, mikä on hyvin ja toisaalta mistä et pidä. Työelämän muutoksessa kohtaamme nykytilanteessa jonkin ongelman, joka auttaa jäsentämään, mihin aidosti haluat muutosta ja tavoittelet itsellesi parempaa. Selvitä, mitkä työtehtävät, tekemiset tai opiskelun aiheet antavat tai ovat tarjonneet sinulle todella energiaa. Näin pääset tarkastelemaan lähemmin sisäisiä kykyjäsi ja luonteenvahvuuksiasi. Henkilökohtaista merkityksellisyyttä antava osaamisesi (missä olen taitava? mistä pidän?) on hyvä tunnistaa. Lähde luovasti ideoimaan missä työ- tai opiskeluympäristössä pystyt kehittämään tarkoituksellista osaamistasi eteenpäin ja vastaamaan tällä hetkellä toivomasi ammatinkuvan tarpeisiin. Kenelle sinun taidoista voisi olla hyötyä? Ota luotettavia ihmisiä ideoimaan työnkuvia kanssasi.

Ensimmäinen askel Lean-ajattelun toteuttamisessa on asettaa itsesi ja yksilölliset työelämän muutostilannetta koskevat tarpeesi etualalle. Urasuunnittelijana sinulla on päärooli osallistumalla
ja rakentamalla omannäköisiä ja toteutettavissa olevia luovia tekemisiä, joilla uuden ammatillisen suunnan etsintää voimistat eteenpäin. Esimerkiksi ansioluettelon uudistaminen osaamista tutkien, pohtimalla ja keskustelemalla taidoista, joita haluaisit kehittää ja kokeilemalla minikurssilla tai tehtävänkuvan muutoksella kiinnostuksesi kantavuutta. Itsetuntemus, mitkä ovat muutoksesi motiivit (kiinnostuksesi, kykysi, arvot, voimavarasi, uuden oppimisen ilo jne.) ja miksi haluat tulla ovat lähtökohtana! Omien ydinosaamisten, työllesi asettamien arvojen tärkeysjärjestys, sinulle hyvän työn kriteerien ja kaipaamiesi ammattitaitohaasteiden tunnistaminen ja sanoittaminen toimivat joustavina tienviittana tulevassa. Itsesi ja eteen tarjoutuvien työelämämahdollisuuksien tutkimisen (internetin tietoportaalit, verkostot) jälkeen on tärkeää jäsentää, mitä käytännössä haluat tapahtuvaksi. Kirkasta itsellesi oma selkeä ja toteutettavissa oleva tavoitteesi työelämässä!

  2. Arvovirtauskuvaus tarkoittaa työelämän muutostoivettasi edistävän tavoitteen kokonaiskuvan ja jokaisen tavoitteeseen liittyvän askeleen näkemistä, huomioiden niin myönteiset kuin jumissa olevat asiat. Lean-ajatuksesta käsin selvennät, minkä vuoksi muutos on tärkeää ja mitä hyvää haluat tapahtuvaksi työelämääsi pohtiessasi.  Tunnista, miten toimit tällä hetkellä ja mikä toiminta vie voimavarojasi? Oletko valmis panostamaan oman osaamisesi ja työhyvinvoinnin voimaantumisen edessä toimimalla uudella tavalla? Olennaista on lisää arvoa eli voimavaroja tuovien toimintatapojen tunnistaminen eli askeleet ja keinot, miten uramatkan teet. Mikä on sinun näköinen strategia eli suunnitelmasi tehdä henkilökohtaista muutosta asettamaasi päämäärää kohti? Onko se esimerkiksi ensimmäinen päätös hakea tärkeää opiskelupaikkaa, ammatinvaihto, täydennyskoulutus, työnkierto tai muutoin kehittää itseäsi vapaa-ajan harrastuksissa?

Yrittäjähenkinen asenne auttaa hahmottamaan ja visualisoimaan mielikuvissa tulevan! Muista, että toivomasi tulokset eivät aina heti näyttäydy. Toimintaympäristömme jatkuva muutos ja erilaiset elämäämme vaikuttavat olosuhteet tuovat omat vaihtoehdot kuten esteetkin. Lean-ajattelussa korostetaan ihmisten vaikutusmahdollisuuksia antamalla heille tarvittavat välineet työelämän muutosprosessien parantamiseksi. Äärimmäisen tärkeää Lean-filosofiassa on luottaa siis itseesi ja ryhtyä sisukkaasti toteuttamaan pieniä ja uutta mahdollisuutta avaavia arjen uratekoja. Itsensä tutkiminen koko ajan toiminnasta oppien on avainsana, mikä tuottaa työelämään kestävämpää tyytyväisyyttä. Taitoa on myös karsia pois sellaista tekemistä, mikä ei toimi (esim. oppia epäonnistumisista, jos työhaastattelu ei mennyt odotetusti, saatamme hetken olla työssä, joka ei ole sopivinta, rajata koulutusalat, jotka eivät oikeasti ole ominta).

3. Virtauksen toteuttaminen, mikä merkitsee käytännössä voimavarojen järkevää käyttöä ja työelämäsi muutostavoite lähtee rullaamaan sujuvasti. Työelämässä kokemamme siirtymät tuottavat epävarmuuden kokemuksia tulevaa kohtaan, siksi selkeät tavoitteet uuden ammatillisen osaamisen opiskelun tai työnhaun eteenpäin viemisen suunnittelussa ovat tärkeitä moottoreita. Nähdäkseni pienet voimavaroja tuovat välitavoitteet ja päivittäiset valinnat johtavat kokemuksesta oppimiseen. Oikean ammatillisen suunnan varmistamiseen lyhyet mietintäpysäkit ovat tarpeen. Mihin asioihin voit vaikuttaa, ja mihin et? Mielemme etsii ratkaisuja ja mittarina käy antaako toiminta energiaa, jolloin saat lisää työntövoimaa eteenpäin. Pienillä stepeillä rakennat nopeammin realistisen kokonaiskäsityksen tavoittelemiesi mahdollisuuksien saavuttamisen edellytyksistä. 

Lean-ajattelussa tavoite on vähentää sellaista tekemistä, joka ei ole hyödyllistä toiminnan ja urasuunnittelussa oman hyvinvointimme kannalta. Sovellan virtauksen käsitettä luovasti, miten esimerkiksi minimoimme työuran muutokseen liittyvää mieleemme huolta aiheuttavien avoinna olevien ongelmallisten kysymyksien kehämäistä murehtimista. Ongelmat sinänsä auttavat muutoksessa ja on rohkeasti tunnistettava omaa suhtautumistapaamme. Myönteisyys on yksi keino ja toinen valita ja aloittaa pienimuotoisesti kokeilemaan jotain toimintaa, mikä kiinnostaa sinua. Testata ikään kuin omaa hypoteesia eli pystytkö jollakin pienellä riskillä aikaansaamaan haluamaasi osaamisen muutosta ja oppia itsestäsi toiminnan kautta.  Mitä odotit tapahtuvan? Lean-taitoa on kyky reflektoida tapahtunutta suhteessa siihen, mitä oikeasti tapahtui. Nousiko esiin jotain uusia esteitä tai virhearviointeja ja toisaalta tiedostaa, mitä uutta opit.  

Työelämän siirtymissä on hyvä muistaa, ettei jää liian kauaksi odottamaan yhtä sopivaa työnkuvaa, koulutusta tai vastausta. Muutokselle on hyvä asettaa alustava aikaperspektiivi, mitä missäkin kohtaa tapahtuu. Mistä tiedät, että olet lähempänä tavoitettasi eli mitä minun pitäisi saada seuraavaksi aikaan on relevantti kysymys. Voitko hyödyntää odotusaikoja ja tunnistatko pullonkaulat, jotta voit poistaa hukkaan menevää ajankäyttöä? Onko työhakemuksen sisältö osuva ja olisiko syvemmästä etukäteistutkimisesta etuja? Urasuunnittelussa keskeistä on, oletko pohtinut vaihtoehtoisia reittejä ammatilliseen tavoitteeseesi, entä mihin kannattaa verkostoitua ja luoda kontakteja. Voit avata näkymiä selvittämällä internetin tietopankista, mistä ja keneltä saat vastauksia avoinna oleviin kysymyksiisi. Nopeasti laitettu sähköposti tai soitto ammatista tai koulutuksesta tietävälle vie askeleen eteenpäin!


 

4. Luo vetovoimaa tarkoittaa, että mitä halutaan tapahtuvaksi, toteutuu ajallisesti tehokkaasti ja taloudellisesti viisaasti. Urasuunnitelmasi kannalta on tärkeää, että tunnistat viikko-ohjelmassasi, milloin tutkit tietoa internetistä ammattikiinnostuksistasi tai otat tarvittaessa yhteyttä merkityksellisiin ihmisiin. Sitä lähempänä omaa visiotasi olet, kun olet selkiyttänyt omat perustellut ajatuksesi toivomasi koulutuksen tai työpaikan valinnassa, eli teet itsetutkiskelua. Lean rohkeasti soveltaen, voit käyttää juurisyy-metodia motivaatiosi näkemiseen etsimällä ja vastaamalla 5 kertaa miksi-kysymykseen eli minkä vuoksi tavoite on tärkeä sinulle? Laitat tärkeitä päivämääriä itsellesi ylös ja näet mielessäsi, mitä silloin tapahtuu. Kyse on oman toimintasi parantamisesta, jotta saat aikaiseksi itsellesi tärkeitä tekoja. Teet sinua puoleesi vetävästä opiskelujen aloituksesta tai työnkuvaasi koskevasta muutoksesta mielenkiintoisen ja välitavoitteilla etenevän tutkivan projektin. Keskeistä on lisätä omaa realistista käsitystäsi kokonaiskuvasta ja vaihtoehtoisista reiteistä, joka vie sinut haluamaasi paikkaan työelämässä.

5. Täydellisyyden etsiminen tarkoittaa tosiasian tunnistamista, että emme ole valmiita ja jatkuvan parantamisen logiikka merkitsee virheistä oppimista pyrkien toimivampiin toiminnantapoihin. Ihanteellisempaa toimintaa kohti tavoitetilaa on käytännössä urasuunnittelussa oppimista itsepohdiskeluun aika ajoittain ja pyrkimys säilyttää jatkuvuuden kokemusta ja selkeä käsitys itsestä osaajana työelämän muutoksesta heräävien mahdollisuuksien yhteydessä. Tarkistamme ammatillista osaamista ja ymmärrämme mahdolliset klikit nykytilan ja tulevaa koskevan vision välillä ja valitsemme tavoitteita, joilla on todellista merkitystä työhyvinvoinnillemme. Hyvin helposti teemme päivittäin asioita miettimättä, mitä itsellemme merkityksellistä oikeastaan saamme aikaiseksi. Teemme monenlaista, koska meidän täytyy tehdä. Pysähtyminen hetkeksi pohtimaan omia työelämän arvoja, mikä on työssä tärkeää auttaa suuntaamaan tekemisiämme tietoisempiin valintoihin urasuunnittelussa.

PDCA - ongelmaratkaisumalli käyttöösi

Yksi työväline on Demingin laatuympyrä PDCA-kehityssykli, joka tarkoittaa ongelmanratkaisumallia. Taustalla on ajatus pienten askelten taktiikalla pyrkiä aikaansaamaan nopean kehityksen tapahtumia. Suunnittelet (plan) mitä haluat tapahtuvaksi, teet (do) asian käytännössä, tarkistat (check) ja tutkit (study) mitä oikeasti tapahtui ja missä onnistuit ja mikä toimi (act), otat toiminnasta oppia tai korjaat suuntaa. Hyvä esimerkki työnhaussa voi olla, kun tavoitteenasi on saada käsitystä uutta innostusta ja osaamista tuovasta työnkuvastasi ja päätät selvittää tietoa kiinnostustasi vastaavista työnantajatahoista. Kun otat kontaktia yhteen toimijatahoon, laajennat ja syvennät omaa käsitystäsi, mitä osaamista uusi työnkuva edellyttäisi ja kehittäisi työtaidoissasi. Tarkistat, pystytkö tekemään valintaasi hankkimillasi tiedoilla ja mukautuuko ajattelemasi mahdollisuus omaan ammatilliseen minäkuvaasi. Joko koet edelleen vetovoimaa tai hylkäät ajattelemasi työmahdollisuuden. Yleensä ammattialan toimijat tuntevat hyviä kumppaneita ja verkoston hahmottaminen nopeutuu muutamilla kysymyksillä.
 
Lean-ajattelussa keskeistä antia on kohdata ongelmat ja pyrkimys käytännönläheisesti ratkaista eteen tulevat esteet rohkealla ideoinnilla ja toiminnalla. Se, että kierretään ongelma, sitoo voimavaroja. Omien tunteiden tunnistaminen toimii parhaimmillaan muutoksessa puskurina. Toiminnan jatkuvuus laadukkaasti on ensiarvoinen päämäärä ja siksi parannustoiminnasta tulee jokapäiväistä. 

Johanna
 
Lähde: Mann, D. The Missing Link: Lean Leadership. Frontiers of health services management 26:1. p. 15- 26. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti