keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Yrittäjäksi kasvamisesta

Aamutelkkarissa oli toukokuun lopussa vierailulla kaksi pikkuyrittäjää. Kaksi reipasta lasta, vaalea lettipäinen tyttö ja tummatukkainen poika. He kertoivat itse projektista, jossa koulussa opetellaan yrittäjyyttä. Nämä lapset esiintyvät uudessa tv-ohjelmassa, jossa on mukana ravintola-alan ketju. Tyttö kertoi, kuinka hän oli aloittanut tämän ison firman johtajalle koulussa opettelemansa ”hissipuheen”.  Silloin kaikki muut hiljenivät, niin kiinnostava oli tytön puhe!  Tässä hankkeessa lapset ovat mm. luoneet tälle ravintola-ketjulle lasten menun. Toimittaja kysyi lapsilta, että ”laitoitteko te kaikki siihen listaan oman lempiannoksenne?”. Tähän tomera poika vastasi:” No ei tietenkään! Eihän se olisi mitään uutta!”

Pikkuyrittäjät on alakouluille suunnattu, opettajien vetämä ohjelma, jossa lapset perustavat omat Pikkuyrityksensä. Ohjelmassa tutustutaan tekemällä oppien työelämätaitoihin, taloudenhallintaan ja yrittäjämäiseen asenteeseen.  Lapset tutustuvat omiin vahvuuksiinsa ja kehittävät ja tuotteistavat omia ideoitaan. Ja samalla opettelevat ryhmätyötaitoja.  Ohjelman motto on ”Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!”. www.pikkuyrittajat.fi
Yrittäjyyteen voi kasvaa ja yrittäjyyttä voi oppia. Toisilla tämänlainen asenne on jo lapsena, jotkut ehkä saavat yrittäjyyden jo äidinmaidossa. Yrittäjyyteen aikaisemmin liittyneet ennakkoluulot ovat vähentyneet.

Nykyinen puolisoni on yrittäjä. Hän on kertonut olleensa jo pienestä pitäen yrittäjähenkinen.  Hän tarttui kansakoulussa opettajan vinkkiin ja tilasi postimyynnistä joulukortteja myytäväksi. Hän möi kortteja joinakin vuosina ennen joulua naapureilleen – pieni poika polki hurjaa vauhtia maalaiskylän sorateillä polkupyörällään talosta taloon. Hän on kertonut, kuinka halu saada kortteja myydyksi voitti hänen arkuutensa. Hän meni pelosta huolimatta myymään kortteja vanhalle tädille, joka jostain syystä eleli maalaistalon peräkammarissa, lepäämässä isossa pylvässängyssä hämärässä huoneessa. Poika asteli peräkamarin ovelle. Täti huikkasi sängystään: ”Kuka siellä, mitä asiaa?”. Kun hän oli kertonut tulleensa myymään joulukortteja, täti oli pyytänyt häntä lähemmäksi.  Ja oli ostanut häneltä muutaman joulukortin, kuten jatkossakin, seuraavina vuosina.

Yrittäjyyskoulutus alkoi kehittyä Suomessa 1990-luvun laman seurauksena. Vuonna 1992 Opetushallitus asetti Yrittäjyyden neuvottelukunnan; yrittäjyys otettiin paremmin huomioon peruskoulun, lukion ja ammatillisen koulutuksen opetussuunnitelmissa. EU on vaikuttanut asiaan; Euroopan komissio on määritellyt aloitteellisuuden ja yrittäjyyden yhdeksi elinikäisen oppimisen liittyvästä avaintaidosta, joka kaikilla EU-kansalaisilla tulisi olla.
GEM-tutkimuksen mukaan uusien yritysten perustamisaktiivisuus on Suomessa kasvanut viime vuodesta. Yritysten perustamisaktiivisuus on lisääntynyt etenkin alle 25-vuotiaiden keskuudessa. Lähes viidennes nuorista kertoo harkitsevansa yrityksen perustamista seuraavan kolmen vuoden aikana.

(GEM eli Global Entrepreuneurship Monitor-tutkimuksen Suomen osuus on laadittu Turun yliopistossa. Siinä tutkitaan ja raportoidaan väestötasolla yrittäjyyttä sekä kansallisesti ja kansainvälisesti yrittäjyysaktiivisuutta vuosittain).

Elise

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti