keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Taitajana työelämään

Kuva: Skills Finland, kuvaaja: Jesse Angervo
Erilaiset urheiluun liittyvät kisat ovat perinteisin kilpailumuoto, mikä tulee mieleeni. Yleisesti tunnettuja kisoja käydään myös laulussa, kauneudessa sekä eriskummallisissa tai erityisissä taidoissa. Aivan yhtä suurta mediajulkisuutta ei saavuta vuosittainen ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, Taitaja-kisa. Aihetta kyllä olisi!

Taitaja-kisan finaalissa kilpaillaan vuosittain noin 40 ammattitaitolajin suomenmestaruudesta. Kisa toimii paitsi oppimiskokemuksena myös ponnahduslautana työelämään. Tämä motivoi monia tarttumaan suureen haasteeseen ja ylittämään itsensä. Taitaja-kisassa yläikäraja on 20 vuotta, mikä tarkoittaa oman alan oppien sisäistämistä nopealla aikataululla. Kisa tarjoaa myös näyteikkunan muille alan opiskelijoille tai opiskelua suunnitteleville tutkailla alalla vaadittavaa osaamista ja työmenetelmiä. Ammatillisia opintoja harkitseville Taitaja-kilpailun seuraaminen voi parhaimmillaan auttaa päätöksenteossa ja motivoida kohti mielekkäitä opintoja.

Jo kilpailuun osallistuminen kertoo paljon oppijan halusta kehittää ja haastaa itseään. Merkintä onkin hyvä lisä CV:ssä ja meriitti työtä hakiessa. Kilpaileminen vaatii osaamisen lisäksi myös henkistä kanttia, sillä paineilta ei kisatilanteissa varmastikaan vältytä. Osallistujilla on luonnollisesti valmentajiensa tuki taustalla.

Vuoden 2016 Taitaja-kisa on käyty ja valmistelut seuraavaa vuotta varten ovat käynnissä. Kahden vuoden välein järjestettävä EuroSkills – ammattitaidon EM-kilpailu käydään tulevana syksynä Göteborgissa ja WorldSkills Competition – ammattitaidon MM-kilpailu syksyllä 2017 Abu Dhabissa. Ammatillista osaamistaan voi siis päästä haastamaan myös kansainvälisesti.

Lisätietoa Ammattitaidon kisoista Skills Finland -sivuilta.


Hannele

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti