keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Yrittäjäksi

Olet toiminut jo vuosia yksin toimivana yrittäjänä rakennusinsinöörin tehtävissä. Mikä sai sinut ryhtymään yrittäjäksi?
 

Palkkatöitä ei ollut lama-aikana saatavilla. Ison firman johtaja, jolta töitä kyselin, sanoi, että yrittäjänä voisin saada ainakin yhden toimeksiannon, ehkä myöhemmin muitakin.
 
Teit aiemmin vastaavia töitä palkkatyönä. Miten työsi yrittäjänä eroaa palkkatyöstä?
 
Työ itsessään on ollut hyvin samanlaista, mutta itsenäisempää. Päätökset ja ratkaisut on tehtävä itse. Ei voi kysyä esimieheltä tai työkaverilta, kuinka joku asia tehtäisiin.
 
Moni pelkää yrittäjyyteen liittyviä riskejä. Millaisiin riskeihin varauduit yrittäjäksi ryhtyessä?
 
Jos toimeksiantoja ei tulisikaan tarpeeksi ja kiinteät kulut kertyvät, niin kannattaako yrittäminen rahallisesti. Laitteetkin on hankittava ja kustannettava itse. Ennakkoveromaksut, eläkemaksut ja ohjelmistojen kuukausimaksut on maksettava ajallaan. Kulut on otettava huomioon toimeksiantojen hinnoissa. Liian halvalla ei kannata tehdä ja liian kalliilla ei palvelua osteta. Kuluja on pienentänyt se, että työhuone on ollut kotona.

Miten löysit asiakkaita?
 
Laitoin ilmoitukset palveluhakemistoihin ja puhelinluettelon keltaisille sivuille. Lähetin sähköpostilla esitteitä ja soittelin rakennusfirmoihin, joiden oletin tarvitsevan tällaista palvelua. Seurasin julkisten hankintojen HILMA-sivustolta ja lehtijutuista rakennettaviksi tai korjattaviksi tulevia rakennuskohteita. Otin niiden perusteella yhteyttä rakennusfirmoihin. Aiemmin palvelua käyttäneistä rakennusfirmoista on myöhemmin otettu minuun päin yhteyttä, kun palvelua on taas tarvittu. Markkinointi on poikinut toimeksiantoja joskus useammankin kuukauden päästä.
 
Miten olet tullut toimeen? 
 
Ei tällä rikastunut ole, mutta tullut toimeen kyllä.
 
Moni ajattelee, ettei yrittäjällä ole minkäänlaista sosiaaliturvaa. Mitä siitä sanoisit? 
 
Riippuu siitä, minkä verran maksaa yrittäjäeläkevakuutusmaksua. Minimimäärät on vähintään maksettava, mutta sosiaaliturvan taso on sitä korkeampi, mitä enemmän pystyy maksamaan tai haluaa maksaa. Maksuista saa verovähennystä. Yrittäjien työttömyyskassakin on olemassa.
 
Väitetään, että yrittäjä tekee töitä yötä päivää arjet ja pyhätkin. Miten on sinulla ollut?
 
Päivällä ei enää jaksa, jos yötkin tekee. Säännöllistä työaikaa ei tarvitse eikä välttämättä voikaan noudattaa. Kiireisissä ja isoissa toimeksiannoissa menee välillä iltoja ja viikonloppujakin, mutta vastaavasti on sitten päiviä ja viikkoja vapaata, kun työ on valmis ja seuraavasta vasta neuvotellaan. Itse päättää, montako työtä ottaa ja millä aikataululla lupaa ne tehdä. Tasapainoilua ja joustavuutta tarvitaan. Ellei kuuntele tarpeeksi toimeksiantajan toiveita, seuraavat toimeksiannot voivat jäädä saamatta. Työmäärään vaikuttaa sekin, mikä tulotaso perheelle riittää ja minkä verran töitä on yleensä saatavillakaan.

Mikä yrittäjyydessä on parasta?
 
Itsenäisyys. Saa itse valita työajan ja hoitaa tarvittaessa omia asioita päivälläkin.
 
Entä huonointa?
 
Töitä on välillä liikaa, kun on päällekkäisiä toimeksiantoja, ja välillä liian vähän. Kiinteät kulut on maksettava kuitenkin säännöllisesti, mihin pitää osata varautua.
 
Miten perhe on suhtautunut yrittäjäksi ryhtymiseen ja yrittäjänä toimimiseen?
 
Perheen kannalta on hankalaa, kun lomasuunnitelmat muuttuvat toimeksiantojen mukaan. Yrittäjänä pidän lomaa silloin, kun toimeksiantoja ei ole, ja teen töitä silloin, kun niitä on. Lasten kannalta on ollut hyvä, että olen ollut kotona, kun he tulevat koulusta.

Kaduttaako yrittäjäksi ryhtyminen?

Ei kaduta.

Yrittäjäksi ryhtynyttä tuttavaa haastatteli Sari.

3 kommenttia:

  1. Tämä on loistava teksti ja sen sanoma on kansaan menevää. Huomaan kuitenkin tekstin asiassa aivan yleisen asenteellisen kehityskohteen. Suureltaosin nuo haitat tai epäkohdat jotka tuosta yrittäjän kertomasta tulevat esille, ovat harhaa. Siis eivät tosiasioita. Ensinnäkin jos tämä yrittäjä viheltäisi pelin hetkeksi poikki ja opettelisi budjetoimaan sekä rahansa että aikansa olisi se jo iso vapautus. Toinen on se että johtamistaitoja tulisi kehittää. Kenenkään pienyritäjän rahkeet eivät riitä palvelemaan kaikkia asiakkaita. On siis tunnistettava ydinasiakkaat ja muut tulevat kyllä perässä. Mutta tämä on minun yritykseni yksi leipälaji enkä tiedä voiko tai kannattaako täällä markkinoida, joten jätän palvelukseni kaupittelematta. Tulostehokkaasti hinnoiteltua palvelua ja apua yrityksen johtamiseen sekä ajalliseen ja rahallaiseen budjetointiin on kuitenkin saatavilla. Investointi tähän osaamiseen kannattaa, suosittelen lämpimästi. Yrittäminen ei todellisuudessa ole tuollaista kuin tuossa teksitssä kuvataan jos kykenee johtamaan omaa itseään ja hallitsee aikansa sekä rahansa. Henkisen hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen kannalta lomakin on ajallisesti budjetoitava. Ei ole oikeasti pakko sännätä joka toimeksiannon perään lomallakin. Yrittäminen on siitä huolimatta asenne ja elämäntapa. Työt ja yritys on mielessä kuitenkin 24/7 vaikka itse tuotannon tai hallinnon laittaisi loman ajaksi narikkaan. Terveisin: Jarmo Mäki-Opas www.makiopas.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!

      Yrityksiä, yrittäjiä ja perheitä on monenlaisia. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Asenteita on tarvittaessa mahdollista muuttaa, taitoja kehittää ja kannattavuuttakin voi joskus parantaa. Aina se ei ole tarpeen. Itsensä johtamisen ja ajanhallinnan taitoa tarvitaan niin yrittäjänä kuin palkkatyössäkin.

      Yksityisten konsulttifirmojen lisäksi yrittäjän apuna toimii julkisia yrityspalveluja, joihin voi tutustua yrityssuomi.fi - ja talousapu.fi -sivustoilla. Yrittäjäkoulutusta löytyy myös oppilaitosten sivuilta, opintopolku.fi:stä ja te-palvelut.fi:n haussa olevista työvoimakoulutuksista.

      Onnea yritystoimintaasi! Hyvää alkanutta vuotta!

      Poista
    2. No nyt tuli vähän jäitä niskaan vertauskuvallisesti sanottuna. Kommentoin tuota tekstiä innoissani siksi että siihen on mallinnettuna esimerkki tyypillisestä maamme pienyrityksestä tai elinkeinoyrityksestä. Jos tuon yritäjämallin hyödyt ja haitat vedetään yhteen ja peilataan yrittäjän elämäntehtävän sekä toiveiden valossa, menee haitat hyvin todennäköisesti edelle. Väitän että maamme pien- sekä elinkeinoyrittäjistämme valtaosa lopettaisi hommansa siihen paikkaan jos saisi jostain muualta toimeentulonsa. Siihen asti, tai eläkepäiviinsä he koittavat raapia elämiseen tarvittavat roposet kasaan niin että oman yrityksensä tai itsensä johtaminen jää jalkoihin. Asennettaan ja taitojaan sekä kannattavuuttakin täytyy kaiken aikaa parantaa. Itse asiassa nämä kaikki menevät alaspäin jolleivät mene ylöspäin, siis kehitys on välttämätöntä ja henkisen hyvinvoinnin kannalta jopa edellytys. Edes tunne siitä. Me kehitymme siis passiivisesti tai aktiivisesti ja jälkimmäisessä tapauksessa kehitys on tietysti omassa hallinnassamme ja parempi asia. Yrityshän kehittyy sen mukaan mitä yrittäjä itse kehittyy. Yritys on sitä mitä sen johto ja työntekijät ovat. Siis henkilöstö on yhtä kuin työntekijät. Väitän siis perustellusti vastaan siten että kehitys on aina tarpeen tai taannutaan.

      Innoissani erehdyin markkinoimaan omia palveluksiani tosiaan ehkä hieman väärässä foorumissa. Sain "konsulttifirman" leiman. Yritykseni ei ole pääasiallisesti konsulttifirma ja tuota termiäkin koitetaan välttää. Konsultoinnilla on hieman huonosti markkinoiva leima jo tätänykyä ja tässä asiakastarvekentässä hyvinkin luotaantyöntävä. Yritykseni tarjoaa osana toimintaansa erityisten osa alueiden koulutus ja valmennuspalvelua. Ei siis konsultointia ollenkaan. Mutta asiakastarve ja ratkaisutavoitteet ovat juuri ne mitä tuosssa kommentoinnin alaisessa tekstissä on käsitelty. Yrityksen johtaminen, aika- ja rahabudjetointi, hinnoittelu sekä markkinointi. Näiden taitojen kehityksellähän tuon tekstin haittapuolet olisi käännetty voitoksi. Ymmärrän että Työlinja markkinoi julkisia palveluita ja tarjoaa vastapainoksi yrityssuomen ja talousavun palveluita. Olen itse käyttänyt julkisia palveluita ja koulutuslaitoksia. Minulla on varsin tarkka tuntuma tarjonnan ajankohtaisesta tasosta ja tuloksesta. Olen viranpuolesta perehtynyt myös koulutustarjontaan sekä ollut joissain kehitysprojekteissakin paikallisesti mukana. Näitä "konsuulttifirmoiksi" maalattuja yrityksiä syntyy kaiken aikaa siksi että nämä julkiset palvelut varmaankin kehittyvät kaiken aikaa vielä ja niistä saatua hyötyä ei ole kyetty käytännön kautta todentamaan. Luuen että palautettakaan ei asiaan ole asiakaskentästä saatu tarpeeksi. Näitä julkisia koulutus- ja yrityspalveluita koitamme paikata täällä kentällä sitten melko kirjavalla joukolla valmentajia, kouluttajia ja menttoreita. Markknointikanavana tuo yrityssuomi ei ainakaan ole kovin vahva näyttänyt olevan. Minäkin olen siellä ollut. Palvelu siis koostuu siellä yksittäisistä konsulteista yrityssuomen omien lisäksi. Näyttäisi olevan sama linja noissa koulutuksissakin.

      Onnea teillekkin! Vaikka minä en onnenkantamoisiin uskokkaan. Onni on oikeasti omissa käsissämme ja se on vain otettava ja tehtävä. Hyvää alkanutta vuotta teillekkin!

      Terveisin Jarmo Mäki-Opas www.makiopas.fi

      Poista