keskiviikko 18. joulukuuta 2024

Työttömyysturvan seuraamusjärjestelmä työvoimakoulutuksen näkökulmasta

Havainnollistava kaaviokuva. Kaaviokuvan informaatio on kerrottu blogitekstissä.

Haluan oikaista tällä blogitekstillä muutamia pinttyneitä väärinkäsityksiä, jotka liittyvät työvoimakoulutuksen laiminlyönnistä aiheutuviin seuraamuksiin. Kun kirjoitan tässä blogitekstissä koulutuksesta, viittaan sillä nimenomaan
työvoimakoulutukseen. En käsittele työttömyysturvan seuraamusjärjestelmää tässä yhteydessä sen laajemmin. Seuraamusjärjestelmään voit tutustua laajemmin esimerkiksi Työmarkkinatorilla. Tekstissäni kutsun korvauksetonta määräaikaa karenssiksi. Se tarkoittaa työttömyysetuuden menettämistä määräaikaisesti, koska on menetellyt työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla. Lähdetään liikkeelle aivan alusta, eli koulutushakemuksen sitovuudesta.

Hakemuksen sitovuus

Jättämällä hakemuksen työvoimakoulutukseen sitoudut aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli hakemuksen jättämisen jälkeen kieltäydyt koulutuksesta ilman pätevää syytä tai keskeytät sen, sillä voi olla vaikutusta työttömyysetuuden saamiseen – mutta ei aina. Omasta vapaasta tahdosta jätetty koulutushakemus on yhtä sitova kuin työvoimaviranomaisen sinulle osoittama koulutus. Sitovuudesta on kerrottu Sähköinen koulutushaku -palvelun ehdoissa, jotka hyväksyt koulutukseen hakiessa. Koulutuksesta kieltäytymistä vastaa myös tilanne, jossa omalla toiminnallasi aiheutat koulutukseen valitsematta tulemisen. Klassinen esimerkki tästä on koulutuksen haastatteluihin saapuminen päihtyneenä.

Porrastettu seuraamusjärjestelmä

Työvoimakoulutus kuuluu niin sanotun porrastetun seuraamusjärjestelmän piiriin. Porrastettu seuraamusjärjestelmä tarkoittaa sitä, että ensimmäisestä laiminlyönnistä seuraa vain muistutus. Muistutuksen saaminen ei vaikuta työttömyysetuuden saamiseen. Jos muistutuksen saamisen jälkeen tulee uusi laiminlyönti, sinulle asetetaan seitsemän päivän karenssi. Jos vielä sen jälkeen laiminlyöt velvollisuuksia, sinulle asetetaan 14 päivän karenssi. Neljännestä laiminlyönnistä menetät oikeutesi työttömyysetuuteen toistaiseksi, kunnes täytät työssäolovelvoitteen. Päivillä tarkoitetaan kalenteripäiviä, ja tarkastelujakso on 12 kuukautta tarkasteltavana olevasta menettelystä taaksepäin lukien. Porrastetusta seuraamusjärjestelmästä on säädetty työttömyysturvalain 2 a luvussa ja soveltamisohjeen luvussa 5.4.

Toisin sanoen, jos sinulla ei ole laiminlyöntejä viimeisen vuoden ajalta ja kieltäydyt koulutuksesta tai keskeytät sen, saat siitä vain muistutuksen. Porrastetussa seuraamusjärjestelmässä ensimmäisestä laiminlyönnistä vuoden sisällä ei voi seurata karenssia. (Ota huomioon, että esimerkiksi työstä irtisanoutuminen tai varmasta työpaikasta kieltäytyminen eivät kuulu porrastetun seuraamusjärjestelmän piiriin.) Muista vastata mahdolliseen selvityspyyntöön. Vastauksen perusteella työvoimaviranomainen selvittää, oliko sinulla menettelyyn pätevä syy. Jos esimerkiksi keskeytät koulutuksen ja menettelyyn katsotaan olleen pätevä syy, seuraavasta koulutuksen keskeyttämisestä vuoden sisällä voi seurata vain muistutus. Jos jätät vastaamatta selvityspyyntöön, toisesta koulutuksen keskeyttämisestä vuoden sisällä voi seurata seitsemän päivän karenssi. Selvityspyyntöön vastaaminen kannattaa aina, ja helpoiten se hoituu Asiointi-palvelussa.

Pätevät syyt kieltäytymiselle ja keskeytykselle

Työvoimakoulutus on lain näkökulmasta yksi työvoimaviranomaisen tarjoamista palveluista. Palvelusta kieltäytymisen ja palvelun keskeyttämisen pätevät syyt on lueteltu työttömyysturvalain 2 a luvun 14 §:ssä. Henkilöllä on pätevä syy kieltäytyä palvelusta ja keskeyttää palvelu seuraavissa tilanteissa:

  • Palvelu ei ole hänen terveydentilansa tai työ- ja toimintakykynsä huomioon ottaen hänelle sopivaa.
  • Päivittäinen matka palvelun järjestämispaikalle ylittää keskimäärin kolme tuntia.
  • Palvelunjärjestäjä olennaisesti laiminlyö vastuutaan palveluun osallistuvan työturvallisuudesta tai palvelua ei muusta syystä voida järjestää turvallisesti.
  • Palvelunjärjestäjä olennaisesti laiminlyö noudattaa palvelun järjestämistä koskevaa lainsäädäntöä tai palvelusta tehdyn sopimuksen ehtoja.
  • Palvelu olennaisesti poikkeaa työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa sovitusta.

Pätevä syy kieltäytyä työvoimakoulutuksesta ja keskeyttää koulutus on myös seuraavissa tilanteissa:

  • Jos kyseisen ammattialan työ ei ole hänen terveydentilansa ja työkykynsä huomioon ottaen hänelle sopivaa.
  • Henkilön ja hänen huollettaviensa toimeentulo ei ole kohtuullisesti turvattu koulutuksen aikana.

Työttömyysturvalain mukaan henkilön ja hänen huollettaviensa toimeentulon katsotaan olevan kohtuullisesti turvattu, jos työnhakijalla on oikeus työttömyysetuuden tasoisiin etuuksiin.

Muita huomionarvoisia seuraamusjärjestelmän piirteitä

Ennen työvoimakoulutusta voimassa ollut karenssi tai työssäolovelvoite ei estä työttömyysetuuden saamista koulutuksen aikana, jos siihen muuten on oikeus. Lisäksi koulutuksen aikana tapahtuvaa irtisanoutumista työstä ei tutkita, joten siitä ei voi seurata karenssia. Klassinen esimerkki on, että aloitat työvoimakoulutuksen osa-aikatyön aikana. Irtisanoudut työstä koulutuksen aikana, koska työn ja opiskelun yhteensovittaminen osoittautui odotettua hankalammaksi. Irtisanoutumisesta koulutuksen aikana ei kuitenkaan seuraa karenssia. Myöskään siitä ei seuraa karenssia, jos työvoimakoulutuksen aikana kieltäydyt työnantajan sinulle yksilöidysti tarjoamasta työstä tai hakemastasi työstä, johon sinut on valittu. Työnantajan yksilöidysti tarjoamalla työllä tarkoitetaan esimerkiksi työnantajan suoraan sinulle tarjoamaa työtä, johon työllistyminen olisi varmaa. Tilanne on kuitenkin toinen, jos olet hakenut työpaikkaan täyttääksesi suunnitelmassa sovitun työnhakuvelvollisuuden ja saat paikan. Silloin työstä kieltäytymisestä voi aiheutua seuraamuksia työttömyysetuuden saamiseen myös työvoimakoulutuksen aikana. Seuraamukset ovat porrastetun seuraamusjärjestelmän mukaiset. Lisätietoja koulutuksen aikaisesta työnhakuvelvollisuudesta löydät aikaisemmasta blogitekstistäni.

Lopuksi

Tämän tekstin tarkoituksena ei ole kannustaa koulutukseen hakevia tekemään enemmän laiminlyöntejä, vaan pikemminkin varmistaa oikea käsitys mahdollisista seurauksista. Moni pyörittelee päässään esimerkiksi sellaisia skenaarioita kuin: “Uskallanko hakea koulutukseen, jos työssäoppimispaikka ei olekaan mieluinen?” tai “Uskallanko hakea koulutukseen toiselle paikkakunnalle, jos kulkeminen osoittautuu liian raskaaksi tai kulkemisen kustannukset liian suuriksi?” Päätös hakemisesta on luonnollisesti sinun, mutta ensimmäinen laiminlyönti vuoden sisällä porrastetussa seuraamusjärjestelmässä – olipa syy mikä hyvänsä – ei estä sinua saamasta työttömyysetuutta.

/Panu
Koulutusneuvoja
Valtakunnallinen koulutusneuvonta

Lähteet

Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta (28.12.2012/916) (viitattu 12.12.2024)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120916

Työttömyysturvalaki (30.12.2002/1290) (viitattu 12.12.2024)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290

Työ- ja elinkeinoministeriö: Työ- ja elinkeinoministeriön ohje julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain ja asetuksen soveltamisesta (28.06.2023 VN/20391/2023) (viitattu 12.12.2024)
https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/540001/49517

Työ- ja elinkeinoministeriö: Työ- ja elinkeinoministeriön ohje TE-toimiston tehtävistä työttömyysturvajärjestelmän toimeenpanossa (30.08.2024 VN/24841/2024) (viitattu 12.12.2024)
https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/540001/50758

2 kommenttia:

  1. Hei,

    Entä jos olen hakenut työvoimakoulutukseen, mutta saisinkin palkkatyön ja ottaisin sen vastaan? Tai jos olen jo ehtinyt aloittamaan työvoimakoulutuksen ja sen aikana työllistyisin palkkatyöhön, mitä seurauksia sillä olisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos viestistä. Jos kieltäydyt tai keskeytät – vaikka työn vuoksi – ja sinulla ei ole muita laiminlyöntejä vuoden aikana, siitä seuraa vain muistutus. Muistutuksella ei ole vaikutusta työttömyysetuuden saamiseen. Muista kuitenkin vastata mahdolliseen selvityspyyntöön.

      Jos sinulla on muita laiminlyöntejä vuoden aikana, kieltäytymisen tai keskeyttämisen syy selvitetään. Jos pätevää syytä ei katsota olleen, seuraa joko karenssi (7 tai 14 pv) tai työssäolovelvoite. Työttömyysturvalaissa ei ole säädetty tyhjentävästi pätevästä syystä kieltäytyä palvelusta tai keskeyttää palvelu. Blogitekstin listausta pätevistä syistä kieltäytymiselle ja keskeytykselle ei tule lukea niin, että siinä on listattuna kaikki mahdolliset pätevät syyt.

      Työn vuoksi kieltäytyessä tai keskeyttäessä syyn pätevyys arvioidaan tapauskohtaisesti. Työtä on kovin monenlaista, niin kuin on koulutustakin. Ratkaisuun voi vaikuttaa esimerkiksi työsuhteen kesto, työaika sekä minkälaisesta koulutuksesta on kysymys. Silläkin voi olla merkitystä, onko työllistyminen varmaa ja milloin työ alkaa. Sellaista yleispätevää lupausta, että työn vuoksi kieltäytyminen tai keskeyttäminen on aina pätevä syy, en pysty antamaan.

      Mahdollisten seuraamusten osalta on hyvä tiedostaa riskien olevan varsin pienet silloin, jos kyse on pitkäkestoisesta kokoaikatyöstä ja siirtyy esimerkiksi suoraan koulutuksesta työhön. Jos työ on kestoltaan kovin lyhyt tai osa-aikainen, suosittelen keskustelemaan oman työvoimaviranomaisen kanssa ennen keskeyttämistä siitä, kumpi on ensisijainen tilanteessasi: työ vai koulutus. Joissakin tilanteissa palvelun keskeyttämisestä voidaan sopia oman työvoimaviranomaisen kanssa, jolloin keskeyttämistä ei selvitetä, eikä siitä tule seuraamuksia työttömyysetuuden saamiseen.

      Mukavaa joulun odotusta! /Panu

      Poista