(Päivitetty 28.11.2024)
Työttömyysetuuden saaminen on vastikkeellista. Se tarkoittaa ammattikouluttamattoman alle 25-vuotiaan kohdalla muun muassa sitä, että hänen pitää hakea joka vuosi vähintään kahteen syksyllä alkavaan tutkintoon johtavaan koulutukseen. Tätä kutsutaan nuorten hakuvelvollisuudeksi. Tässä tekstissä en sukella sen syvemmälle nuorten hakuvelvollisuuden yksityiskohtiin, koska olen kirjoittanut aiheesta jo blogitekstin. Sen sijaan tässä tekstissä tarkoituksenani on kertoa tarkemmin hakuvelvollisuuden noudattamatta jättämisen seurauksista ja kuinka tilanteen voi korjata.
Nuorten hakuvelvollisuus perustuu työttömyysturvalain 2. luvun 13 §:n ja lain soveltamisohjeeseen. Hakuvelvollisuuden laiminlyömisen seurauksena nuori menettää oikeuden työttömyysetuuteen. Työttömyysetuudella tarkoitetaan ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa (eli ansiopäivärahaa), peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Etuuden maksajana toimii joko työttömyyskassa tai Kela.
Mistä lähtien oikeuden työttömyysetuuden saamiseen menettää?
Oikeuden työttömyysetuuteen menettää syyslukukauden alkamisesta 1.9. lähtien, jos ilman pätevää syytä:
- Jättää hakematta vähintään kahteen koulutukseen.
- Aiheuttaa itse sen, ettei tule valituksi koulutukseen (esimerkiksi pääsykokeen laiminlyöminen).
- Muulla tavalla kieltäytyy koulutuksesta.
Jos olet saanut opiskelupaikan muulloin kuin syyslukukaudella alkavaan koulutukseen ja jätät aloittamatta opinnot ilman pätevää syytä, menetät oikeuden työttömyysetuuteen siitä lukien. Koulutuksen keskeyttäminen ilman pätevää syytä johtaa siihen, että menetät oikeuden työttömyysetuuteen keskeyttämisestä lukien. Tämä koskee tutkintoon johtavia ammatillisia valmiuksia antavia koulutuksia (ammatilliset tutkinnot ja korkeakoulututkinnot), lukio-opintoja ja vastaavia opintoja ulkomailla.
Alle 17-vuotiaana tehdyillä rikkeillä ei ole vaikutusta nuoren oikeuteen saada työttömyysetuutta, vaikka nuori täyttäisi 17 vuotta.
Mistä lähtien oikeuden työttömyysetuuden saamiseen menettää, jos olen 1.9. työllistymistä edistävässä palvelussa?
Oikeus työttömyysetuuteen voi lakata vasta työllistymistä edistävän palvelun jälkeen, jos olet 1.9. työllistymistä edistävässä palvelussa ja jokin seuraavista vaihtoehdoista toteutuu:
- Olet jättänyt hakematta vähintään kahteen koulutukseen.
- Olet omalla menettelyllä estänyt valituksi tulemisen (esim. pääsykokeen laiminlyöminen).
Oikeus työttömyysetuuteen voi lakata 1.9. alkaen, jos olet 1.9. työllistymistä edistävässä palvelussa ja jokin seuraavista vaihtoehdoista toteutuu:
- Olisit saanut opiskelupaikan, mutta kieltäydyit siitä.
- Sait opiskelupaikan, mutta et aloita opiskelua 1.9.
Hakuvelvollisuuden täyttymistä ei selvitetä esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jos olet 1.9.:
- Suorittamassa tutkintoon johtavaa ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta, ja tämä käy ilmi aiemmin annetusta työvoimapoliittisesta lausunnosta.
- Työvoimakoulutuksessa tai opiskelet päätoimisia kotoutumislain mukaisia omaehtoisia luku- ja kirjoitustaidon opintoja.
Työllistymistä edistäviä palveluja ovat esimerkiksi työvoimakoulutus, kotoutumislain mukainen omaehtoinen opiskelu, työnhakuvalmennus, uravalmennus, työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta. Työvoimakoulutuksen ja kotoutumislain mukaisen omaehtoisen luku- ja kirjoitustaidon opiskelun aikana ei sovelleta muun muassa työttömyysturvalain 2 lukua, jossa on säädetty nuorten hakuvelvollisuudesta. Sen vuoksi nämä kaksi palvelua käyttäytyvät hieman eri tavalla kuin muut työllistymistä edistävät palvelut suhteessa hakuvelvollisuuteen. Palvelulain mukainen työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu ei ole tässä kohtaa relevantti, koska se on mahdollinen vain 25 vuotta täyttäneille, joilla ei ole enää velvollisuutta hakea koulutukseen.
Kuinka pitkäksi aikaa työttömyysetuuden menettää?
Nuorten hakuvelvollisuuden laiminlyönnistä seuraa niin sanottu 21 viikon työssäolovelvoite, jota myös nuorten seuraamukseksi kutsutaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työttömyysetuuden menettää toistaiseksi. Oikeus työttömyysetuuteen palautuu vain tiettyjen työttömyysturvalaissa säädettyjen edellytysten täyttyessä. Työssäolovelvoite ei purkaudu automaattisesti 21 viikon kuluttua velvoitteen asettamisesta.
Huomion arvoista on, että työllistymistä edistävän palvelun (kuten työvoimakoulutuksen tai työnhakuvalmennuksen) aikana velvoite ei estä työttömyysetuuden saamista, jos siihen muuten on oikeus. Velvoite voi astua tietyissä tilanteissa voimaan myös palvelun aikana, jolloin se estää etuuden saamisen palvelun aikanakin. Tiettyihin palveluihin osallistumalla velvoitteen voi myös purkaa, josta kerron lisää seuraavaksi.
Miten 21 viikon työssäolovelvoitteen voi purkaa?
Oikeus työttömyysetuuteen voi palautua sen jälkeen, kun jokin seuraavista edellytyksistä täyttyy:
- Olet täyttänyt 25 vuotta.
- Olet suorittanut tutkintoon johtavan ammatillisia valmiuksia antavan koulutuksen (ammatillinen tutkinto tai korkeakoulututkinto).
- Olet toiminut vähintään 21 kalenteriviikkoa työttömyysturvalain 2 a luvun 10 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla (palaan tähän hetken päästä).
Huom.! Oikeus työttömyysetuuteen ei palaudu kuitenkaan siinä tilanteessa, vaikka täyttäisit 25 vuotta, jos olet menettänyt oikeuden työttömyysetuuteen jostain muusta syystä kuin nuorten hakuvelvollisuuden laiminlyömisestä.
Tehokas velvoitteen purkamisen keino on suorittaa jokin ammatillinen tutkinto tai korkeakoulututkinto. Tutkinto pitää olla suoritettu kokonaan. Oikeutesi työttömyysetuuteen tutkitaan, kun ilmoitat työvoimaviranomaiselle suorittaneesi tutkinnon ja esität tarvittaessa tutkintotodistuksen. Työvoimaviranomaisella tarkoitan oman alueen TE-toimistoa tai kuntakokeilua riippuen siitä, kumman asiakas olet. Tutkinnoksi käy mikä tahansa virallinen tutkinto, kuten ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto, ammattikorkeakoulututkinto tai yliopistotutkinto. Tutkinto voi olla suoritettu myös ulkomailla, kunhan se on kyseisen maan tutkintojärjestelmän mukainen virallinen tutkinto. Ulkomaisen tutkinnon rinnastamista suomalaiseen tutkintoon ei edellytetä.
Muistathan, että pelkästään työvoimakoulutukseen hakeminen ei täytä koulutukseen hakuvelvollisuutta, mutta työvoimakoulutuksena kokonaan suoritettu tutkinto purkaa koulutukseen hakuvelvollisuuden sekä mahdollisen velvoitteen. Alle 20-vuotiaiden on tosin haasteellisempaa tulla valituksi työvoimakoulutukseen johtuen kohderyhmästä, mutta ei käsitellä sitä sen enempää tässä yhteydessä.
Oikeus työttömyysetuuteen voi palautua myös, kun olet toiminut vähintään 21 kalenteriviikkoa 2 a luvun 10 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla:
- Ollut työssäoloehtoon luettavassa työssä.
- Osallistunut työvoimakoulutukseen tai palvelulain 4 luvun mukaiseen työnhakuvalmennukseen.
- Osallistunut uravalmennukseen tai kokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan.
- Opiskellut omaehtoisesti työttömyysturvalain 2 luvun 10 §:n 2 momentissa tarkoitettuja päätoimisia opintoja.
- Työllistynyt päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssä.
Nuorten 21 viikon työssäolovelvoite ei ole siis missään nimessä ikuinen taakka harteilla, vaan sen voi purkaa omalla aktiivisuudellaan. Viimeistään se purkautuu sitten, kun täytät 25 vuotta. Kun olet mielestäsi tehnyt työssäolovelvoitteen purkamiseen vaaditut toimenpiteet, voit esimerkiksi jättää Asiointi-palvelussa yhteydenottopyynnön koskien työttömyysturvaa tai oman tilanteen tarkistamista. Yhteydenottopyynnön jättäminen vaatii, että olet ilmoittautunut työnhakijaksi. Yhteydenottopyynnön jättämisen jälkeen työvoimaviranomainen on yhteydessä sinuun viiden arkipäivän kuluessa.
Mistä voin kysyä lisätietoja?
Työvoimakoulutuksesta ja opinnoista yleensä voit kysyä meiltä Koulutusneuvonnasta. Työllistymistä edistävistä palveluista, kuten työnhakuvalmennuksesta ja työkokeilusta, kannattaa keskustella oman alueen TE-toimiston tai kuntakokeilun kanssa. Yleisesti työttömyysturvaan liittyvissä asioissa Työttömyysturvaneuvonta osaa auttaa parhaiten.
/Panu
Koulutusneuvoja
Valtakunnallinen koulutusneuvonta
Lähteet
Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta (28.12.2012/916) (viitattu 26.3.2024)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120916
Työttömyysturvalaki (30.12.2002/1290) (viitattu 26.3.2024)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290
Laki kotoutumisen edistämisestä (681/2023) (viitattu 9.4.2024)
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2023/20230681
Työ- ja elinkeinoministeriö: Työ- ja elinkeinoministeriön ohje julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain ja asetuksen soveltamisesta (VN/20391/2023) (viitattu 26.3.2024)
https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/540001/49517
Työ- ja elinkeinoministeriö: Työ- ja elinkeinoministeriön ohje TE-toimiston tehtävistä työttömyysturvajärjestelmän toimeenpanossa (VN/34741/2022) (viitattu 26.3.2024)
https://finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/540001/48879
Työmarkkinatori: Alle 25-vuotiaan työttömyysturva (viitattu 4.4.2024)
https://tyomarkkinatori.fi/henkiloasiakkaat/tyottomyysturva/alle-25-vuotiaan-tyottomyysturva
Suotuisa suunta: Pakkohaun uudet vaatteet (viitattu 4.4.2024)
https://suotuisasuunta.blogspot.com/2015/03/pakkohaun-uudet-vaatteet.html
Suotuisa suunta: Kotoutumislain mukainen omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella (viitattu 9.4.2024)
https://suotuisasuunta.blogspot.com/2023/02/kotoutumislain-mukainen-omaehtoinen.html
(Päivitetty 28.11.2024. Lisättiin otsikon "Mistä lähtien oikeuden työttömyysetuuden saamiseen menettää?" alle maininta alle 17-vuotiaana tehdyistä rikkeistä.)
(Päivitetty 31.10.2024. Päivitettiin Työmarkkinatorin linkkejä.)