Osallistuin hiljattain alakouluikäisen lapseni keskusteluun koulussa. Opettaja kysyi kasvatuksen tavoitteista, ja totesi heti perään kysymyksen olevan vaikea. En kokenut kysymystä vaikeana. Vanhempana ja kasvatustieteilijänä olen kiinnostunut kasvatuksesta. Olen tarkastellut paljon omia lähtökohtiani ja päämääriäni kasvattajana. Kasvattajana pyrin antamaan hyvät lähtökohdat elämälle. Keskustelun myötä aloin pohtia, miten voisin parhaiten tukea kasvattajana lapseni menestymistä koulussa ja myöhemmin työelämässä.
Miten tulevaisuuteen voi valmistautua, kun ei ole kristallipalloa? Totta. En voi tietää, millainen lapseni tulevaisuus tulee olemaan. Mitä hän tulee isona tekemään tai millainen maailma on silloin. Sen sijaan voin miettiä, millaisista taidoista hän voisi tulevaisuudessa hyötyä.
Elämme jatkuvassa muutoksessa. Asioita ja tapahtumia voi olla mahdoton ennustaa ja tilanteet voivat muuttua nopeasti. Mukautuminen on tärkeä taito. Epävarmuutta ja muuttuvia olosuhteita pitää oppia sietämään. Opeta lapselle, että asiat voivat mennä eri tavalla kuin hän odotti. Aina voi tehdä varasuunnitelmia. Osoita, etteivät muutokset ole haaste. Suhtaudu niihin avoimesti ja mahdollisuuksina.
Työelämä vaatii jatkuvaa itsensä kehittämistä ja oppimista. Työntekijältä odotetaan erilaisia taitoja ja ominaisuuksia. Innosta lasta oppimaan. Luo myönteisiä kokemuksia, sillä ne motivoivat. On tärkeä tunnistaa, mitkä ovat omia vahvuuksia. Kehu lasta. Kannusta häntä oppimaan uutta ja kehittämään heikkouksiaan. Joskus myös heikkouksia voi kääntää vahvuuksiksi. Kun opetat lasta sanoittamaan taitoja ja ominaisuuksia, hän osaa tunnistaa osaamistaan ja myöhemmin markkinoida itseään työpaikkoihin.
Tärkein taito on sosiaaliset taidot. Tarvitaan kykyä mukautua erilaisiin tilanteisiin ja toimia tilanteessa sopivalla tavalla. Tärkeintä on opettaa kunnioittamaan toisia. Yhtä tärkeää on osata ilmaista itseään. Sosiaalisten taitojen kehittymisessä sinä itse olet avainasemassa. Näytä esimerkilläsi mitä on sosiaalinen äly.
Sosiaalisten taitojen ohella tunnetaidot ovat tärkeitä. Opeta lasta tunnistamaan erilaisia tunteita ja sanoittamaan niitä. On paljon helpompi elää muuttuvassa maailmassa, kun tiedostaa omat tunteensa. Myös sosiaalisissa tilanteissa on helpompaa, kun tunnistaa muiden tunteita ja siten oppii ymmärtämään muita ihmisiä paremmin.
Elämme tietotulvassa. Tiedonhankinta- ja käsittelytaidot ovat välttämättömiä. Opeta kriittisyyttä. Kaikki tieto ei ole relevanttia. Tärkeä on osata kyseenalaistaa. Tiedon täytyy olla jollain tapaa perusteltua. Lasta voi pyytää perustelemaan näkökantansa ja miksi uskoo tiedon olevan oikeaa. Ole aidosti kiinnostunut lapsen ajatuksista ja luo avoimia keskustelutilanteita. Ne kannustavat häntä ajatteluun.
On tärkeä muistaa, että lapsi on lapsi. Hänelle pitää antaa tilaa ja aikaa kasvaa. Kunnioita häntä sellaisena kuin hän on. Kannusta ja kehu. Pystymme ainoastaan tukemaan kasvua, mutta vaikutusmahdollisuutemme ovat rajalliset. Ole itse esimerkkinä. Olet lapselle esimerkki arvoista ja asenteista.
Miia
Koulutusneuvoja
Valtakunnallinen koulutusneuvonta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti