keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Urasuunnittelun ABC




Jokainen urasuunnitteluprosessi on yksilöllinen, mutta on muutamia peruskysymyksiä, joiden äärelle jokaisen uramuutosta pohtivan on hyvä pysähtyä. Ne kehittävät itsetuntemusta ja auttavat tekemään parempia päätöksiä. Seuraavat kysymykset auttavat sinua kohti toivomaasi uramuutosta.
Kuka olet? Missä olet nyt?
Kaikki urasuunnitteluprosessit lähtevät liikkeellä tästä kysymyksestä: Kuka sinä olet? Jos ei tunne itseään, on vaikea suunnitella tulevaa. Pysähdy siis miettimään, minkälainen ihminen olet. Miten kuvailisit itseäsi? Millaisia luonteenpiirteitä sinulla on? Mikä sinussa on erityistä? Minkälaiset asiat kiinnostavat sinua, mihin kiinnität huomiosi? Miten luontaisesti toimit suhteessa toisiin ihmisiin? Mitkä ovat arvosi? Mitä pidät elämässä tärkeänä? Minkälaisia asioita haluat edistää? Mitkä ovat henkilökohtaiset vahvuutesi? Niitä voit tutkia esim. VIA-testin avulla.
Millaisessa tilanteessa olet tällä hetkellä? Mihin asiaan toivot ratkaisua?
Mistä tulet?
Nykytilanteen lisäksi on hyvä tiedostaa oma taustansa. Aiemmat elämänkokemukset, koulutus ja työhistoria ovat vaikuttaneet siihen, millainen ihminen olet tällä hetkellä. Minkälaisen matkan sinä olet kulkenut elämässäsi tähän mennessä? Miten se on sinuun vaikuttanut?
Mitä osaat?
Oman osaamisen kartoittaminen on urasuunnittelussa tärkeää, koska tämänhetkinen osaaminen on se lähtökohta, jolle uutta aletaan rakentaa. Missä olet hyvä? Minkälaista osaamista sinulla on? Mitä saat sen avulla aikaan? Miten sen teet? Oman osaamisen tunnistamiseen löydät vinkkejä aiemmin julkaistusta blogipostauksestamme.
Mitä kohti haluat mennä?
Minkälaista muutosta toivot tilanteeseesi? Mitä haluat saada aikaan tulevaisuudessa? Mikä sinua motivoi? Mitä haluat oppia, missä kehittyä?
Minkälaisen konkreettisen uratavoitteen voit muodostaa näiden pohdintojen perusteella?
Mitkä ovat mahdollisuutesi?
Työmarkkinoiden tuntemus on tärkeää urasuunnittelussa, koska se auttaa löytämään omaan tavoitteeseen sopivia työmahdollisuuksia. Seuraa uutisia, verkostuidu, kysele ja ota selvää. Netistä löytyy paljon tietoa, esim. Ammattinetistä, ForeAmmatti-sivustolta ja ammattiliittojen nettisivuilta. Kannattaa hyödyntää myös YouTubessa olevia ammattiesittelyjä tietolähteenä. Tiedon etsiminen selkiyttää suuntaa ja auttaa päätöksenteossa.
Huomaa, että julkisesti avoinna olevat työpaikat ovat nykyään vain pieni osa kaikista työmahdollisuuksista. Vinkkejä piilotyöpaikkojen etsimiseen löydät tästä blogitekstistä.
Tavoitteen pilkkominen osiin ja pienin askelin eteenpäin
Edellä olevien kysymysten avulla olet muotoillut itsellesi uratavoitteen. Mikä on ensimmäinen askel, joka auttaa sinua kohti tuota tavoitetta? Mitä voisit tehdä jo tänään, mistä aloittaa? Mitä teet sen jälkeen? Mieti pieniä askelia ja konkreettisia toimenpiteitä. Minkälaisessa aikataulussa etenet tavoitettasi kohti? Keneltä saat tukea matkan varrella? Mikä auttaa jatkamaan eteenpäin silloin, jos tulee vastoinkäymisiä?

Milla
urapsykologi
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti