keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Istuuko takkini?


Elämä ei pysähdy.  Lifestyle-ohjelmat ovat ajan kuva. Elämää pyritään kohentamaan monin tavoin. Televisio-ohjelmissa ei enää tyydytä pelkästään kokkailemaan ja sisustamaan, nyt muokataan ihmistä. Laihdutetaan, treenataan, pukeudutaan ja nuorrutaan. Oma elämä annetaan ison ihmisjoukon arvioitavaksi. Myös omia ideoita halutaan arvioitavan raadin edessä. Raati voi innostua rahoittamaan liikeideaasi.  Taitojen ja taiteellisten kykyjen etsintää on harrastettu jo antiikin aikoina, niin nytkin. Ohjelmissa etsitään täydellistä kumppania, treffailut voivat tapahtua pukeissa tai ilman vaatteita, paratiisisaarella, viidakossa tai tavataan puoliso vasta alttarilla. Unelmien poikamiestä tai sinkkutyttöä havittelevat laitetaan kilpailemaan keskenään siitä, kuka valloittaa kohteen sydämen. Jo vanha ohjelmaformaatti on valita uusia työntekijöitä laittamalla ehdokkaat kilpailemaan keskenään. Olen odottanut, milloin trendiksi tulisi valita ammatti ja ura julkisesti – vaikka taitaa sekin olla jo ohjelmistossa!
Mitä näissä ohjelmissa tavoitellaan? Halutaanko suurien katsojalukujen lisäksi auttaa ohjelmiin valittuja ihmisiä? On tunnettua, että jos taitojasi ja ideoitasi pidetään hyvinä tai jopa ihaillaan, koet tyytyväisyyttä ja itsetuntosi kohenee. Ihmisen olemuksen muokkaamisessa voidaan saavuttaa parhaana tuloksena samalla itsetunnon kohentuminen. Kaikkein tuhoisin on asetelma, jossa koko ihmisen persoona kyseenalaistetaan tai ihminen kokee, ettei hän kelpaa sellaisena kuin on.
Uravalintaa voi verrata takkiostoksilla oloon. Haluat saada uuden takin – menet kauppaan, etsit, et löydä mieleistäsi. Menet toiseen kauppaan. Jatkat etsintää seuraavana päivänä, löydät hyvän. Mutta takki onkin kallis, ylittää budjettisi. Haluat silti tuon takin. Et jää odottamaan alennusmyyntiä. Sinulle sopivaa kokoa ei ainakaan alennusmyynnissä enää olisi. Pirautat kaverille, tämä kannustaa sinua ostamaan takin. Pyydät myyjää makutuomariksi. Hänkin pitää takkia sinulle sopivana. Etkö saisi arvostaa itseäsi ja ostaa sellaista takkia, jossa viihdyt?

Mitä tarkoittaa täydellisen ammatin ja uran tavoittelu? Voi käydä niin, että jos valitsee ja valitsee, käy kuin entisen miehen - ”luu jää valitsijan kouraan”.  Tilaisuus menee ohi. Päätöksiä pitää tehdä, kun aika on kypsä ja otollinen. Täydellisyyttä voi tavoitella takkiostoksilla, mutta parin tai ammatin valinnassa tuo tavoite on haastava, jopa mahdoton.

Kokemuksen karttuessa ihminen yleensä alkaa arvostaa enemmän sisällöllisiä seikkoja. Hyvin voi ymmärtää, ettei ammatin tai uran valintaa kannata tehdä tv-ohjelman perusteella. Mutta joistakin asioista voi ottaa vinkkejä. Nuorempana pidin sarjasta Ally McBeal. Cage&Fish -lakiasiaintoimistossa sattui ja tapahtui, itsetuntoa kohennettiin peilaamalla ja tanssimalla peilin edessä ja kaikki meni lopulta ”coolisti”, oli hoidettava tapaus millainen hyvänsä. Sarjan tunnussävelmä ”Searching my soul” kertoo sarjan idean pähkinänkuoressa.

Se, mitä odottaa, se monesti myös toteutuu.  Jos uskallat asettaa itsellesi kohtuullisia tavoitteita, sellaisia, jotka eivät ole sinulle liian vaatimattomia tai liian kunnianhimoisia, voit onnistua paremmin. Omat arvostukset vaikuttavat valintoihisi – on hyvä miettiä, millainen olet. Takinvalintakin kertoo sinusta jotain - valitsetko perinteisen vai modernin, klassisen ja pitkäikäisen vai haluatko nopeasti vaihtaa tämän jälkeen uuteen takkiin. Teetkö ratkaisun itsenäisesti vai tarvitsetko makutuomaria? Makutuomaria voi toki käyttää, vaikkei sitä tarvitsisikaan. Uraohjaus voi toimia makutuomarin lailla. Uraohjauspsykologi ei tee päätöstä puolestasi, mutta hän voi pohtia kanssasi, miltä tämä ura sinun kohdallasi näyttäisi – nyt ja myöhemmin. Voihan olla, että juuri sinulle istuu ammatti kuin ammatti tosi hyvin. Mutta vain sinä tiedät, miltä ajatus ammatista ja urasta tuntuu. Kuten takin, myös ammatin ja uran pitää tuntua sinusta hyvältä. Valitse siis se sinulle sopivin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti