keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Neuvonta yrittäjyystaipaleen aikana

Kuvituskuva.

Monelle yrittäjyys tarkoittaa vapautta monipuoliseen työhön, jossa mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön on suurta.  Yrittäjyys tuo usein mukanaan vaatimuksen monenlaisesta yrittäjyysosaamisesta ja jatkuvasta uuden tiedon hankkimisesta. Onneksi tiedon kartuttamiseen löytyy tukea, niin yrittäjyyden alkuvaiheessa, yrittäjyyden aikana kuin myös mahdollisessa yrittäjyyden lopettamisvaiheessa.

Yrittäjyystaipaleen alussa on tärkeää pohtia, mitä yrittäjyydeltään haluaa, mitä palvelua tai tuotetta yritys tarjoaa sekä ketkä pääasialliset asiakkaat ovat. Tietenkin myös käytännön asiat verotuksesta, yrittäjän eläkevakuutuksesta, starttirahasta, yritysrahoituksesta jne. ovat kysymyksiä, joita me Yritys-Suomen puhelinpalvelussa kohtaamme päivittäin. Yrittäjän onkin tärkeä alkuvaiheessa olla mahdollisimman tietoinen yrittäjyyteen liittyvistä perusasioista, jotta vältyttäisiin yllätyksiä myöhemmin. Puhelinpalvelussa voimme antaa ensineuvonnan yrittäjyyden alkuun ja ohjaamme aktiivisesti muun muassa TE-toimistoon, seudulliseen yrityspalveluun kuten Uusyrityskeskukseen tai kunnan elinkeinopalveluihin sekä tietenkin muille viranomaisille asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Suosittelemme myös monia alkuvaiheen yrittäjiä tutustumaan mahdollisiin yrittäjyyskoulutuksiin. Yleiset yrittäjyystoimintaan liittyvät koulutukset, joita esim. paikalliset TE-toimistot voivat tarjota, sisältävät usein tietoa markkinoinnista, myynnistä, kirjanpidosta tai vaikka liiketoimintasuunnitelman teosta.

Kuvituskuva.

Myöhemmin yritystoiminnan vakiinnuttamisen jälkeen, kysymykset yrityksen laajentamisesta, työnantajana toimimisesta ja yrityksen kehittämisestä voivat tulla ajankohtaiseksi. Silloinkin me puhelinpalvelussa mieluusti autamme yrittäjiä eteenpäin muun muassa oikean rahoituksen piiriin tai pohtimaan, mikä TE-toimiston tarjoama palvelu työnantajalle mahdollistaisi työntekijän palkkaamisen. Lisäksi yrityksen kehittämisvaiheessa yrittäjä voi myös kaivata osaamisensa kasvattamiseen mentorin apua. Tätäkin tukea on saatavilla sekä maksuttomana että maksullisena palveluna ja kannustammekin yrittäjiä rohkeasti tiedustelemaan mitä palveluja tai mahdollisuuksia eri tilanteisiin löytyy.

Yrityksiä myös lopetetaan, joko omasta toiveesta tai valitettavasti myös huonon kannattavuuden ja heikon taloustilanteen vuoksi. Suosittelemme, että kaikki yrittäjät hankkisivat itselleen mahdollisimman paljon osaamista muun muassa taloushallinnosta hyvissä ajoin. Vaikka tätä osaamista olisi, kaikki yritystoimina ei ole aina kannattavaa. Usein yrittäjät myös heräävät heikkoon taloustilanteeseen liian myöhään, jolloin ei ole enää suuria mahdollisuuksia muuttaa toimintaa kannattavaksi. Lopettamisvaiheessakin löytyy neuvontaa ja tukea. Yritys-Suomen puhelinpalvelussa osaamme avustaa hieman, tarkemman neuvonnan osalta ohjaamme erityisesti Yrittäjän Talousavun pariin, missä talouskonsultit voivat pohtia yrittäjän kanssa eri vaihtoehtoja yrityksen taloustilanteeseen. Kaikki yritykset eivät lopu kokonaan, sukupolvenvaihdos tai yrityksen myyminenkin ovat myös vaihtoehtoja.  

Yrittäjyyteen kuuluu siis monenlaista askelta ja pohdintaa. Yllättäviä tilanteita voi tulla vastaan ja monesti varmasti joutuukin nopeasti miettimään uusia ratkaisuja. Puhelinpalvelussamme pyrimme auttamaan kaikkia yrittäjiä ja yrittäjiksi haluavia mahdollisimman hyvin eteenpäin, joten ota yhteyttä, selvitetään yhdessä, miten toimia ennen yrittäjyyttä, yrittäjyyden aikana sekä yrittäjyyden jälkeen. 

Voit soittaa meille numeroon 0295 020 500 (pvm/mpm) (ma–pe klo 9–16.15). Voit myös lähettää sähköisen yhteydenottolomakkeen tai ottaa yhteyttä chatin välityksellä. Tarkemmat yhteystiedot löydät suomi.fi sivulta.

Hyvää kesää! 

Frida
Yritys-Suomen puhelinpalvelu