(Päivitetty 31.10.2024)
Lomautettujen opiskelumahdollisuudet parantuivat tammikuussa 2023 voimaan tulleiden lakimuutosten johdosta. Tässä blogitekstissäni kerron sinulle niistä vaihtoehdoista ja kuinka sinun kannattaa toimia. Keskityn tekstissäni nimenomaan omaehtoiseen opiskeluun. Työvoimakoulutukseen osallistuminen ei estä työttömyysetuuden saamista edelleenkään; lisätietoja löydät blogitekstistäni Työvoimakoulutuksen aikana maksettavista etuuksista.
Minulla on periaatteena, että jos jokin asia on käyty läpi juurta jaksaen aikaisemmassa blogitekstissäni tai toisella verkkosivulla, en toista samaa tekstiä tässä vaan annan siihen linkin. Näin saadaan tämän blogitekstin pituus pysymään kohtuullisena ja tärkeät asiat eivät huku tekstin paljouteen.
Annan heti aluksi tärkeän neuvon: jos olet tällä hetkellä lomautettu tai jäämässä lomautetuksi, kerro meneillään olevista tai alkavista uusista opinnoista työllisyysviranomaiselle. Opiskelun vaikutus työttömyysetuuden saamiseen selvitetään. Työllisyysviranomaisella tarkoitan tässä blogitekstissä TE-toimistoa tai kuntakokeilua, riippuen siitä kumman asiakas olet. Asiakkuuden saat selville Asiointi-palvelun etusivulta.
Käydään seuraavaksi käsiksi tämän blogitekstin ydinkysymykseen.
Olen aloittanut päätoimisen opiskelun kriteerit täyttävät opinnot työsuhteen aikana ennen lomautusta. Voinko jatkaa kyseisiä opintoja ja saada työttömyysetuutta lomautuksen aikana?
Voit, jos sinulla on muuten oikeus työttömyysetuuteen lomautuksen aikana. Tammikuusta 2023 lähtien työnhakijan opintoja ei pidetä päätoimisina, jos opinnot on aloitettu työsuhteen aikana ja työttömyys johtuu lomautuksesta tai irtisanomisesta taloudellisella tai tuotannollisella perusteella. Sellaiset opinnot katsotaan suoraan sivutoimiseksi opiskeluaikaisen työhistorian kestosta riippumatta.
Esimerkki: Olen aloittanut liiketoiminnan perustutkintoon johtavat opinnot työsuhteen aikana ja minut lomautetaan tuta-syillä. Opintoja on jäljellä vielä vuosi. → Opiskelu on todennäköisesti sivutoimista. Ilmoita opinnoista työnhakijaksi ilmoittautumisen yhteydessä.
Lomautuksella tarkoitetaan työnantajan suorittamaa lomautusta tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä. Opinnot voidaan katsoa sivutoimiseksi myös siinä tilanteessa, jos niitä on tehty työn ohessa vakiintuneesti vähintään 6 kuukautta. Tarkemmat tiedot näistä vaihtoehdoista löydät blogitekstistäni Työn ohessa aloitettujen opintojen osoittaminen sivutoimiseksi. Opinnot voivat olla sivutoimisia myös sillä perusteella, jos työttömyysturvalain 2 luvun 10 §:n päätoimisen opiskelun kriteerit eivät täyty.
Video: Opintojen osoittaminen sivutoimiseksi työhistoriallaJos olet 25 vuotta täyttänyt ja opintoja on jäljellä enintään 6 kuukautta, opiskelu katsotaan ensisijaisesti lyhytkestoiseksi, jolloin työttömyysetuuden saaminen säilyy ennallaan ihan samalla tavalla kuin sivutoimisten opintojen tapauksessakin. Lyhytkestoisen opiskelun ensisijaisuudesta on säädetty työttömyysturvalaissa. Lyhytkestoisen ja sivutoimisen opiskelun aikana sinua koskevat normaalit työttömän oikeudet ja velvollisuudet. Opiskelu ei ole esimerkiksi pätevä syy kieltäytyä tarjotusta työstä tai palvelusta.
Video: Omaehtoisten opintojen tukeminen työttömyysetuudella
Olen aloittamassa uudet opinnot lomautettuna. Voinko saada työttömyysetuutta opintojen aikana?
Työttömyysetuuden saaminen voi jatkua uusien opintojen aikana, jos jokin seuraavista vaihtoehdoista toteutuu.
- Opiskelu kestää enintään 6 kuukautta, jolloin kyse voi olla lyhytkestoisesta opiskelusta.
- Opiskelu on sivutoimista esimerkiksi laajuuden perusteella.
- Opiskelu on päätoimista ja kaikki työttömyysetuudella tuetun omaehtoisen opiskelun edellytykset täyttyvät.
Vaihtoehtoja on siis monia ja se mihin "lokeroon" opintosi menevät ei ole aina helposti sanottavissa: se riippuu opinnoista ja tilanteestasi. Lyhytkestoinen opiskelu tai työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu voi toteutua vain 25 vuotta täyttäneen kohdalla. Lyhytkestoinen opiskelu on aina ensisijainen työttömyysetuudella opiskelun muoto. Sen ensisijaisuudesta on säädetty työttömyysturvalaissa. Alle 25-vuotias voi saada työttömyysetuutta uusien omaehtoisten opintojen aikana vain, jos opinnot ovat sivutoimisia esimerkiksi laajuuden perusteella.
Tammikuussa 2023 astui voimaan merkittävä lakimuutos, joka mahdollistaa useiden enintään 3 kuukautta kestävien opintojen suorittamisen saman työttömyysjakson aikana. Enintään 3 kuukautta kestäviä toisistaan erillisiä opintoja voi olla meneillään useita yhtä aikaa. On mahdollista aloittaa yhdet enintään 3 kuukautta kestävät lyhytkestoiset opinnot ja sen aikana toiset enintään 3 kuukautta kestävät lyhytkestoiset opinnot ja niin edelleen. Ei ole tarvetta odottaa entisten opintojen päättymistä ja "nollaussäännön" toteutumista ennen uusien opintojen aloittamista. Ensimmäisenä aloitettujen lyhytkestoisten opintojen pitää olla kuitenkin kestoltaan enintään 3 kuukautta.
Video: Kolmen kuukauden lyhytkestoiset opinnot
Sivutoimista opiskelua voivat olla seuraavanlaiset opinnot.
- Lukio-opinnot, joiden oppimäärän mukainen laajuus on yhteensä alle 150 opintopistettä ja ne eivät ole sisäoppilaitoksessa järjestettyjä.
- Aikuisten perusopetuksen opinnot, joiden laajuus on alle 22 kurssia lukuvuodessa.
- Avoimessa yliopistossa ja avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettavat opinnot, joiden kesto on enintään 3 kuukautta, opintojen laajuudesta riippumatta.
- Avoimessa yliopistossa ja avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettavat opinnot, joiden kesto on yli 3 kuukautta, ja joiden laajuus keskimäärin on alle 5 opintopistettä opiskelukuukautta kohti.
- Yliopistossa suoritettavan jatkotutkintoon johtavat opinnot joiden opintosuunnitelman mukainen laajuus on keskimäärin alle 5 opintopistettä opiskelukuukautta kohti.
- Ammatti- tai erikoisammattitutkintoon johtavat opinnot, joiden henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukainen laajuus keskimäärin on alle 4,5 osaamispistettä opiskelukuukautta kohti.
- Kansanopistossa tai liikunnan koulutuskeskuksessa tapahtuva koulutus, jonka opetusohjelman mukainen laajuus on keskimäärin alle 5 opintopistettä opiskelukuukautta kohti tai alle 25 opetustuntia viikossa.
- Muut kuin työttömyysturvalain 2 luvun 10 §:n 2 momentin 1–10 kohdassa tarkoitetut ammatillisia valmiuksia antavat opinnot, joita järjestetään keskimäärin alle 4 päivänä kalenteriviikossa alle 6 tuntia päivässä (ns. ei-kokoaikaiset opinnot). Mukaan lasketaan lähiopetus, opintoihin kuuluvaa harjoittelu tai vastaava toiminta, mutta ei itseopiskelua.
Viimeisen kohdan ("Muut kuin...") alle menevät esimerkiksi enintään 3 päivää kestävät lupakorttikoulutukset sekä opinnot kansalais- ja työväenopistossa. Näistä ei-kokoaikaisista opinnoista ei ole velvollisuutta ilmoittaa työllisyysviranomaiselle, opintojen pää- tai sivutoimisuutta ei selvitetä, eikä niistä anneta työvoimapoliittisia lausuntoja. Suosittelen kuitenkin koulutusneuvojana ilmoittamaan näistäkin opinnoista varsinkin epävarmoissa tapauksissa, jotta mahdolliset omasta virhetulkinnasta seuraavat työttömyysturvaseuraamukset vältetään. Lupakorttikoulutusten suorittamisesta kannattaa ilmoittaa sen vuoksi, koska työllisyysviranomaisella on työtä välittävänä tahona hyvä olla tietoinen asiakkaan voimassa olevista pätevyyksistä.
Viimeisen kohdan mukaisen opiskelun päätoimisuus lasketaan siten, että kaikki opintojaksoon kuuluvat vähintään 6 tunnin opiskeluläsnäolopäivät lasketaan yhteen ja jaetaan opiskeluviikkojen määrällä. Opiskelu on päätoimista, jos näin laskemalla 6 tunnin opiskelupäiviä on keskimäärin vähintään 4 per viikko. Muussa tapauksessa kyse on sivutoimisesta opiskelusta.
Opiskelu voidaan katsoa sivutoimiseksi myös työhistorian perusteella (väh. 6 kk) tai jos opinnot on aloitettu työsuhteen aikana ja työttömyys johtuu lomautuksesta tai irtisanomisesta taloudellisella tai tuotannollisella perusteella, riippumatta opiskeluaikaisen työhistorian kestosta. Uusien opintojen kohdalla nämä vaihtoehdot eivät tosin toteudu.
Esimerkki: Olen 25 vuotta täyttänyt ja aloitan psykologian perusopintojen (25 op) suorittamisen avoimessa yliopistossa lomautusaikana. Opintojen kesto on 6 kuukautta. → Opiskelu on todennäköisesti lyhytkestoista. Jätä yhteydenottopyyntö Oma asioinnin kautta koskien koulutusta.
Esimerkki: Aloitan aikuislukio-opinnot (88 op) lomautusaikana. Opinnot eivät ole sisäoppilaitoksessa järjestettyjä. → Opiskelu on todennäköisesti sivutoimista. Ilmoita opinnoista Oma asioinnin kohdasta, jossa tehdään muutoksia työnhakuun.
Lyhytkestoisen ja sivutoimisen opiskelun aikana sinua koskevat normaalit työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet. Opiskelu ei ole esimerkiksi pätevä syy kieltäytyä tarjotusta työstä tai palvelusta. Lyhytkestoisessa opiskelussa opintojen kesto voi olla enintään 6 kuukautta, kun taas sivutoimisessa opiskelussa opintojen kestoa ei ole rajoitettu.
Osaamisen kehittäminen avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun opinnoilla on ollut lomautettujen keskuudessa suosittua. Löydät täsmätietoa avoimen opintojen vaikutuksesta työttömyysetuuden saamiseen blogitekstistäni nimeltään Avoimen opintojen tukimahdollisuuksista. Lyhytkestoinen opiskelu on käyty läpi blogitekstissäni Lyhytkestoinen opiskelu ei estä työttömyysetuuden saamista. Sivutoimisesta opiskelusta löydät tietoa Työmarkkinatorista sekä blogitekstistäni Työn ohessa aloitettujen opintojen osoittaminen sivutoimiseksi.
Video: Kolmen kuukauden opinnot avoimessaOpinnoista ilmoittaminen
Lyhytkestoisen opiskelun tapauksessa jätä Asiointi-palvelusta yhteydenottopyyntö koskien koulutusta. Yhteydenottopyyntöä jättäessä kerro tekstikentässä koulutuksen tiedot: koulutuksen nimi, oppilaitos, alkamispäivä, päättymispäivä ja että kyse on uusista tai aiemmin harjoitetuista opinnoista. Työllisyysviranomainen on yhteydessä sinuun puhelimitse viiden arkipäivän kuluessa ja lyhytkestoisen opiskelun mahdollisuus selvitetään. Varaudu kertomaan opinnoistasi. Pidäthän yhteystietosi ajan tasalla.
Sivutoimisista opinnoista voit ilmoittaa Asiointi-palvelun kohdasta, jossa ilmoitetaan muutoksista tilanteessasi. Ilmoituksen pohjalta saat todennäköisesti työllisyysviranomaiselta selvityspyynnön opinnoista, johon antamasi vastauksen pohjalta ratkaistaan opintojen vaikutus työttömyysetuuteen. Jos haluat ilmoittaa työllisyysviranomaiselle esimerkiksi jonkun korttikurssin käymisestä, tee se Asioinnista yhteydenottopyynnön kautta.
Työnhaku on syytä pitää voimassa myös opintojen aikana, koska se on edellytys työttömyysetuuden saamiselle. Olen koonnut ohjeet opinnoista ilmoittamiseen seuraavaan taulukkoon.
Lyhytkestoinen opiskelu | Sivutoiminen opiskelu | Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu | |
---|---|---|---|
Milloin haetaan | Kun olet saanut opiskeluoikeuden | Kun olet saanut opiskeluoikeuden | Kun olet saanut opiskeluoikeuden, mutta ennen opintojen aloittamista |
Miten haetaan | Jätä yhteydenottopyyntö mahdollisimman pian Asiointi-palvelusta koskien koulutusta ja kerro tekstikentässä tiedot opinnoista | Ilmoita opinnoista mahdollisimman pian Asiointi-palvelusta kohdasta, jossa ilmoitetaan muutoksista tilanteessasi | Toimita lomakkeet täytettynä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun, riippuen siitä kumman asiakas olet |
Muuta huomioitavaa | Pidä yhteystietosi ajan tasalla, koska sinuun ollaan yhteydessä puhelimitse viiden arkipäivän kuluessa | Vastaa saamaasi selvityspyyntöön Oma asioinnissa määräaikaan mennessä | Lomakkeet |
Muista selvittää mahdollisuus työttömyysetuudella tuettuun omaehtoiseen opiskeluun ennen opintojen aloittamista.
Tammikuusta 2023 lähtien muista kuin työttömyysturvalain piiriin kuuluvista opinnoista ei ole velvollisuutta ilmoittaa työllisyysviranomaiselle, josta olen kertonut lisää blogitekstissäni Työttömyysetuudella opiskelun muutokset vuonna 2023.
Voiko työttömyysetuudella opiskelu vaikuttaa palkkatuen suuruuteen?
Työttömyysetuudella opiskelulla voi olla vaikutusta palkkatukeen, jos se on työvoimakoulutusta tai työttömyysetuudella tuettua omaehtoista opiskelua.
Sen sijaan lyhytkestoisella tai sivutoimisella opiskelulla ei ole vaikutusta. Sillä ei ole merkitystä, onko opiskelu sivutoimista laajuuden vai esimerkiksi työhistorian perusteella. Lyhytkestoisen opiskelun piiriin kuuluvatkin katsotaan nykyään palvelulain mukaan työttömiksi, joka yksi palkkatuen keskeisistä edellytyksistä.
Heräsikö kysymyksiä?
Ota yhteyttä meille Koulutusneuvontaan, niin mietitään yhdessä kuinka asiassa kannattaa edetä. Kovasti onnea ja menestystä opintoihin!
/Panu
Koulutusneuvoja
Valtakunnallinen koulutusneuvonta
Lähteet
Työttömyysturvalaki (30.12.2002/1290) (viitattu 12.11.2021)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290
Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta (28.12.2012/916) (viitattu 12.11.2021)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120916
Työ- ja elinkeinoministeriö: Työ- ja elinkeinoministeriön ohje TE-toimiston tehtävistä työttömyysturvajärjestelmän toimeenpanossa (VN/34741/2022) (viitattu 17.2.2023)
https://finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/540001/48879
Työ- ja elinkeinoministeriö: Työ- ja elinkeinoministeriön ohje julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain ja asetuksen soveltamisesta (19.12.2017 TEM/2376/00.03.05.02/2017) (viitattu 12.11.2021)
https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/540001/42910
Työmarkkinatori: Koulutusneuvonta (viitattu 31.10.2024)
https://tyomarkkinatori.fi/ohjeet-ja-tuki/henkiloasiakkaat/henkiloasiakkaan-neuvontapalvelut/koulutusneuvonta
Suotuisa suunta: Opintovapaa on lakisääteinen oikeus (viitattu 12.11.2021)
http://suotuisasuunta.blogspot.com/2016/10/opintovapaa-on-lakisaateinen-oikeus.html
Suotuisa suunta: Avoimen opintojen tukimahdollisuuksista (viitattu 12.11.2021)
http://suotuisasuunta.blogspot.com/2015/08/avoimen-opintojen-tukimahdollisuuksista.html
Suotuisa suunta: Lyhytkestoinen opiskelu ei estä työttömyysetuuden saamista (viitattu 12.11.2021)
http://suotuisasuunta.blogspot.com/2019/02/lyhytkestoinen-opiskelu-ei-esta.html
Suotuisa suunta: Kotoutumislain mukainen maahanmuuttajan omaehtoinen opiskelu (viitattu 12.11.2021)
https://suotuisasuunta.blogspot.com/2021/03/kotoutumislain-mukainen-maahanmuuttajan.html
Suotuisa suunta: Opintojen osoittaminen sivutoimiseksi työhistorialla (viitattu 12.11.2021)
http://suotuisasuunta.blogspot.com/2021/02/opintojen-osoittaminen-sivutoimiseksi.html
Suotuisa suunta: Tieteellisen jatkotutkinnon suorittaminen työttömyysetuudella (viitattu 12.11.2021)
http://suotuisasuunta.blogspot.com/2021/04/tieteellisen-jatkotutkinnon.html
Suotuisa suunta: Opiskelun aikainen työnhakuvelvollisuus uudessa työvoimapalvelumallissa (viitattu 20.5.2022)
http://suotuisasuunta.blogspot.com/2022/04/opiskelun-aikainen-tyonhakuvelvollisuus.html
Opintopolku-portaali (viitattu 20.5.2022)
https://opintopolku.fi/konfo/fi/
(Päivitetty 31.10.2024. Päivitettiin Työmarkkinatorin linkit.)
(Päivitetty 9.2.2024. Lisättiin tarkennus siitä, kuinka työttömyysturvalain 2 luvun 10 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaisten opintojen päätoimisuus lasketaan.)
(Päivitetty 16.1.2024. Päivitettiin blogitekstin nimi "Lomautetun mahdollisuuksista työttömyysetuudella opiskeluun vuonna 2023" --> Lomautetun mahdollisuuksista työttömyysetuudella opiskeluun.)
(Päivitetty 10.11.2023. Lisättiin Koulutusneuvonnan YouTube-video lyhytkestoisesta opiskelusta blogitekstiin.)
(Päivitetty 24.2.2023. Lisättiin Koulutusneuvonnan YouTube-videot blogitekstiin.)
(Päivitetty 20.2.2023. Korjattiin sivutoimisten opintojen listaukseen jäänyt virheellinen tieto.)
(Päivitetty 17.2.2023. Päivitettiin koko teksti tammikuussa 2023 voimaan astuneiden lakimuutosten johdosta.)
(Päivitetty 20.5.2022. Päivitettiin linkit ja lähdeluettelo ajan tasalle.)
(Päivitetty 23.2.2022. Lisättiin tieto työttömyysetuudella opiskelun mahdollisesta vaikutuksesta palkkatukeen.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti