Sivut

Sivut

keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Jatkuvan oppimisen suotuisa suunta

Kuvituskuva: Kirjat

Tällä hetkellä kaikkien koulutuksen parissa työskentelevien puheessa vilisee juttua jatkuvasta oppimisesta. Yhtäkkiä oppilaitokset ja koulutusalan virastot ovat täynnä erilaisia jatkuvan oppimisen toimenkuvia; jatkuvan oppimisen koordinaattori, jatkuvan oppimisen kehittämispäällikkö, jatkuvan oppimisen projektisuunnittelija, jatkuvan oppimisen asiantuntija jne. jne. Jatkuvan oppimisen käsite on peräisin meneillään olevasta, hallitusohjelmassa linjatusta, jatkuvan oppimisen uudistuksesta. Uudistuksella pyritään vastaamaan tarpeeseen kehittää osaamista elämän ja työuran kaikissa eri vaiheissa.

Mitä tällä jatkuvalla oppimiselle sitten tarkoitetaan? Onko kyseessä aiemmin suositun elinikäisen oppimisen uusi 2.0 versio vai onko jotain aidosti uutta tullut mukaan? Keskeisenä visiona jatkuvan oppimisen parlamentaarisessa uudistuksessa on, että meillä kaikilla olisi se osaaminen, jota tarvitsemme merkitykselliseen elämään, erityisesti työelämään, ja että pystyisimme tätä osaamistamme kehittämään jatkuvasti ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Jatkuvan oppimisen parlamentaarisen uudistuksen to do-lista on pitkä ja sitä on lyhyesti ehkä hieman haastavaa avata, mutta yritän silti.

Uudistuksessa linjataan muun muassa, että

  • eri koulutusasteiden toimintaa, ohjausta ja rahoitusta kehitetään siten, että syntyy työelämälähtöisiä, monimuotoisia koulutuskokonaisuuksia
  • osaamisen tunnistamista ja tunnustamista kehitetään
  • luodaan kattavat elinikäisen ohjaukset palvelut ja tuetaan aliedustettujen ryhmien osallistumista aikuiskoulutukseen
  • lisätään työelämässä muunto-, täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia
  • oppisopimuskoulutusta kehitetään uudelleenkoulutus- ja aikuiskoulutusväylänä
  • korkeakouluja kannustetaan avaamaan koulutustarjontaansa ja kehitetään korkeakoulujärjestelmää jatkuva oppimisen alustana
  • muutosturvalla työntekijöiden osaamista ja työllistymistä.
  • kehitetään rakennemuutosten ennakointia

Opiskelun aikaiseen toimeentuloon liittyviä linjauksia ovat muun muassa opintovapaan ja aikuiskoulutustuen kehittäminen sekä työttömien sivutoimisen opiskelun mahdollisuuksien parantaminen.

Näiden linjausten toteuttaminen, mahdollistaminen ja tuominen käytäntöön on täydessä vauhdissa ja lukuisia toimenpiteitä, projekteja, hankkeita sekä palveluita on käynnistetty ympäri Suomen.

Miten jatkuvan oppimisen uudistus tulee näkymään elämässämme? Tavoitteena on, että meillä on mahdollisuus kehittää osaamistamme kaikissa elämän vaiheissa meille sopivalla tavalla. TE-toimiston asiakkailla on onneksi monia eri mahdollisuuksia opiskella, jos eri tavat eivät ole vielä tuttuja suosittelen vierailua täällä.

Pikaisesti toimitettu laskutoimitus omasta kouluttautumishistoriastani näyttää pitkää listaa: kaksi toiseen asteen tutkintoa, kaksi ylemmän asteen tutkintoa, ope-koulutus, lifecoach, hr-assistenttikurssi, näyttötutkintokoulutus, noin miljoona itsensäkehittämiswebinaaria ja -kurssia ja vähintään yhtä monta elämäntapakurssia. Ja sitten vielä kaikki työurani 14 eri työantajan tarjoamat lukuisat henkilöstökoulutukset. Eli onhan tuota tullut koulutusta kerrytettyä ja seuraava jo suunnitteilla. Ehkä ei mikään ihme, että oma työnimikkeeni on tällä hetkellä jatkuvan oppimisen johtava asiantuntija. Kaikille ei kuitenkaan opiskelu maistu ja jatkuvan oppimisen uudistuksella pyritäänkin löytämään keinoja, joilla saada houkuteltua mukaan myös ne, jotka eivät kouluttautumisesta yleensä pahemmin innostu. 

Kuvituskuva: Kirjapino

Jatkuvan oppimisen uudistuksen tavoiteltuja hyötyjä ovat väestön osaamistason nousu, työllisyysasteen paraneminen, osallistumisen tasa-arvon lisääntyminen sekä osaavan työvoiman saatavuuden paraneminen. Näiden tavoitteiden saavuttamisen eteen, tehdään nyt töitä kädet syvällä savessa ja hartiavoimin monessa paikassa. Toivon, että edellytykset näiden tavoitteiden saavuttamiseen toteutuvat ja pääsemme kaikki niistä hedelmistä nauttimaan.

Oppia ikä kaikki eikä oppi ojaan kaada, näillä sanoilla toivotan oikein rentouttavaa joulun aikaa ja hauskaa vuoden 2022 vaihtumista!

Joulunkello

Toivotti Mira,
Johtava asiantuntija, jatkuva oppiminen
Uudenmaan TE-toimisto

Linkkejä syvemmän tiedon äärelle

https://okm.fi/jatkuva-oppiminen
https://okm.fi/-/1410877/strategia-elinikainen-ohjaus-tukee-yksiloita-koulutus-ja-urapolulla
https://okm.fi/-/jatkuvan-oppimisen-uudistukselle-hyvaksyttiin-yhteiset-linjaukset-osaaminen-turvaa-tulevaisuuden
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162614
https://okm.fi/-/osaamisen-tunnistamiseen-kehitetaan-ja-kokeillaan-uusia-valineita
Oppilaitosten ja muiden koulutusta tarjoavien tahojen omilla sivuilla on tietoa heidän omista jatkuvan oppimisen uudistukseen liittyvistä projekteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti