(Päivitetty 31.10.2024)
Tiesitkö, että mitkä tahansa tavallisesti työttömyysetuuden saamisen estävät päätoimiset opinnot ovat osoitettavissa sivutoimiseksi työhistorialla? Kyse on opintojen pitämisestä sivutoimisena vakiintuneen työssäolon tai yritystoiminnan perusteella. Tarkoituksena on osoittaa työhistorialla, ettei opiskelu ole esteenä kokoaikaisen työn vastaanottamiselle. Tästä mahdollisuudesta on säädetty työttömyysturvalain 2 luvun 10 a §:ssä ja soveltamisohjeen luvussa 3.2.1.
- Olet opiskellut työn tai yritystoiminnan ohessa vakiintuneesti vähintään 6 kuukautta.
- Jäät työttömäksi sinusta itsestä riippumattomista syistä.
- Olet opintojen aikana työmarkkinoiden käytettävissä.
Lomautettujen ja tuta-syistä irtisanottujen tilanne
Opinnot katsotaan sivutoimiseksi myös siinä tilanteessa, jos opinnot on aloitettu työsuhteen aikana ja työttömyys johtuu lomautuksesta tai irtisanomisesta taloudellisella tai tuotannollisella perusteella. Sekä opintojen alkamista työsuhteen aikana että työsuhteen päättymissyytä koskevien edellytysten tulee täyttyä. Edellytysten täyttyessä opinnot katsotaan suoraan sivutoimiseksi opiskeluaikaisen työhistorian kestosta riippumatta. Sinulta ei siis edellytetä, että olisit opiskellut työn ohessa vakiintuneesti vähintään 6 kuukautta. Tämä tuli uutena lisäyksenä työttömyysturvalakiin ja on voimassa tammikuusta 2023 lähtien. Tätä sovelletaan vaikka opinnot olisivat alkaneet ennen 1.1.2023, kunhan työnhakijan työttömyys on alkanut 1.1.2023 tai sen jälkeen.
Lain soveltamisohjeen mukaan tässä tilanteessa ei ole merkitystä esimerkiksi opintotyypillä, opintojen laajuudella tai opintojen järjestämistavalla. Myöskään työsuhteen pituus tai työaika eivät vaikuta säännöksen soveltamiseen. Vaikka et olisi tehnyt työtä esimerkiksi perhevapaan takia, sillä ei ole merkitystä arvioitaessa, onko opinnot aloitettu työsuhteen aikana. Päättyvän työsuhteen ei tarvitse olla sama työsuhde, jonka aikana opinnot ovat aikoinaan alkaneet. Opinnot voidaan katsoa sivutoimiseksi vaikka olisit aloittanut ne ollessasi tietoinen tulevasta työttömyydestä.
Säännöksen soveltamisen ulkopuolelle on rajattu muun muassa sellaiset tilanteet, joissa työsuhteen päättyminen johtuu työnhakijasta johtuvasta syystä kuten työstä eroamisesta. Lomautuksella tarkoitetaan työnantajan suorittamaa lomautusta tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä.
Sivutoimisesti opiskellessa työttömyysetuuden saamisen edellytyksenä on, että olet työmarkkinoiden käytettävissä, eli haet työmahdollisuuksia työllistymissuunnitelmassa (tai sitä korvaavassa suunnitelmassa) sovitulla tavalla ja olet valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä. Lisäksi sinun pitää olla valmis osallistumaan työllistymistä edistäviin palveluihin sellaisia tarjottaessa. Työnhakuvelvollisuus on lähtökohtaisesti täysimääräinen, ellei sitä ole alennettu tai jätetty asettamatta palvelulaissa säädetyin perustein. Täysimääräinen työnhakuvelvollisuus tarkoittaa neljän työmahdollisuuden hakemista kuukauden kestävän tarkastelujakson aikana. Olet lähtökohtaisesti myös tavanomaisen palveluprosessin piirissä, eli sinulle järjestetään työnhakukeskustelut ja täydentävät työnhakukeskustelut palvelulain mukaisesti. Kaikki työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet koskevat sinua opinnoista huolimatta.
Sivutoiminen opiskelu ei oikeuta työttömyysetuuden korotusosaan, kuten työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu tai työvoimakoulutus. Sivutoimisen opiskelun aikana et voi saada myöskään kulukorvausta kuten työvoimakoulutuksessa. Esimerkiksi korvaukseton määräaika (eli karenssi) tai työssäolovelvoite estävät työttömyysetuuden saamisen sivutoimisen opiskelun aikana. Työttömyysetuudella tarkoitetaan ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa (eli ansiopäivärahaa), peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Etuuden maksaa joko työttömyyskassa tai Kela.
Päätoimisella opiskelijalla ei ole lähtökohtaisesti oikeutta työttömyysetuuteen. Opintojen osoittaminen sivutoimiseksi työhistorian perusteella mahdollistaa työttömyysetuuden säilymisen, vaikka opinnot täyttäisivät työttömyysturvalaissa määritellyt päätoimisen opiskelun kriteerit. Päätoimisia opintoja ovat tyypillisesti muun muassa yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkintoon johtavat opinnot, ammatilliseen perustutkintoon johtavat opinnot, sekä nuorille tarkoitetut lukio-opinnot. Myös avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun opinnot voivat olla päätoimisia.
Tässä blogitekstissä paneudun otsikon aiheeseen yleisimpien kysymysten ja vastausten kautta. Keskityn vain työn ohessa aloitettujen opintojen osoittamiseen sivutoimiseksi, en sivutoimiseen opiskeluun laajemmin.
Video: Opintojen osoittaminen sivutoimiseksi työhistoriallaOlen opiskellut kokoaikatyön rinnalla vuoden ajan. Irtisanouduin työstäni pelkästään opintojen vuoksi. Onko opiskelu osoitettavissa sivutoimiseksi työhistorian perusteella?
Ei ole. Työsuhteen päättymissyyllä on merkitystä arvioitaessa katsotaanko työssäolon tai yritystoiminnan osoittavan, ettei opiskelu ole esteenä kokoaikaisen työn vastaanottamiselle. Näin on esimerkiksi tilanteissa, joissa työnhakija on päättänyt työsuhteen opiskelun perusteella.
Voidaanko opiskelu katsoa sivutoimiseksi sillä perusteella, että työtä on tehty pelkästään oppilaitoksen loma-aikoina?
Ei voida katsoa. Lainkohtaa sovellettaessa edellytetään, että henkilön opiskeluaikainen työssäkäynti tai yritystoiminnan harjoittaminen on ollut vakiintunutta. Esimerkiksi työskentelyä pelkästään oppilaitoksen loma-aikoina ei voida pitää säännöksessä tarkoitetulla tavalla vakiintuneena.
Pitääkö työn olla kokoaikatyötä?
Ei välttämättä. Myös työssäoloehtoon luettava osa-aikatyö voidaan ottaa huomioon. Työssäoloehdosta löydät tietoa TYJ:n ja Kelan verkkosivuilta.
Pitääkö työhistorian olla aina täysin yhtenäistä ja sijoittua välittömästi ennen työttömäksi jäämistä?
Ei välttämättä. Eräissä poikkeustilanteissa (esimerkiksi vanhempainvapaa) työhistorian ei tarvitse olla välittömästi ennen työttömyyden alkamista eikä sen tarvitse välttämättä olla täysin yhtenäistä. Kovin epäyhtenäinen työhistoria ei kuitenkaan voi olla säännöksessä tarkoitetulla tavalla vakiintunutta. Tämän edellytyksen täyttymiseen liittyy tapauskohtaista harkintaa.
Koskeeko mahdollisuus opintojen katsomiseen sivutoimiseksi työhistorian perusteella myös lomautettuja sekä henkilöitä, joiden kokoaikatyö on muuttunut osa-aikatyöksi?
Työsuhteen aikana aloitetut opinnot katsotaan sivutoimiseksi riippumatta työhistorian pituudesta, jos sinut lomautetaan tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä.
Jos kokoaikatyösi muuttuu osa-aikatyöksi, opinnot voidaan katsoa sivutoimiseksi, jos niitä on tehty työn ohessa vähintään 6 kuukautta. Sivutoimiseksi katsominen mahdollistaa sovitellun työttömyysetuuden saamisen.
Huomioithan, että jos kokoaikatyö muuttuu osa-aikatyöksi omasta aloitteestasi, menetät oikeuden soviteltuun työttömyysetuuteen. Asiasta päättää työttömyysetuuden maksaja.
Onko sillä merkitystä sivutoimiseksi katsomisen kannalta, kuinka paljon opinnot ovat edenneet työhistorian aikana?
Ei ole. Lain soveltamisohjeen luvun 3.2.1 mukaan opintojen etenemistä työssäolon tai yritystoiminnan harjoittamisen aikana ei selvitetä. Sillä on kuitenkin merkitystä, jos opinnot ovat olleet keskeytyneenä vähintään vuoden ajan. Aiheesta lisää seuraavaksi tässä blogitekstissä.
TE-toimisto on arvioinut opintoni sivutoimiseksi työhistorian perusteella kauan aikaa sitten. Olen ollut sen jälkeen työelämässä, jona aikana opinnot ovat olleet keskeytyneenä useita vuosia kunnes jäin työttömäksi. Jos aloitan opiskelun uudelleen, katsotaanko opinnot edelleen sivutoimiseksi työhistorian perusteella?
Ei katsota. Opintoja ei katsota enää sivutoimiseksi työhistorian perusteella, jos opinnot ovat ehtineet päättyä. Opinnot katsotaan päättyneiksi, jos ne ovat olleet keskeytyneenä vähintään vuoden ajan. Opinnot katsotaan päättyneiksi myös, jos olet eronnut oppilaitoksesta tai luopunut opinto-oikeudesta yliopistossa. Opintojen päättymisen jälkeen opintoihin suhtaudutaan uusina opintoina. Voit halutessasi hakea työttömyysetuudella tuettua omaehtoista opiskelua TE-toimistolta tai kuntakokeilulta, jos olet 25 vuotta täyttänyt.
Olen aloittanut opinnot työsuhteen aikana, ja minut irtisanotaan tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Opiskeluoikeus opintoihin on edelleen voimassa, mutta opintosuorituksia ei ole tullut vuoteen. Opinnot ovat siis olleet keskeytyneinä vähintään vuoden ajan ennen työsuhteen päättymistä. Katsotaanko opinnot sivutoimisiksi vai päättyneiksi?
Opinnot voidaan katsoa sivutoimisiksi työttömyysturvalain 2 luvun 10 a §:n 2 momentin perusteella, jos olet opiskellut opintoja edes jollakin tasolla. Jos sinulla ei ole opintosuorituksia vähintään vuoteen, etkä ole muutoinkaan ottanut osaa opetukseen tai valmistellut lopputyötä, niin opinnot voidaan katsoa silloin päättyneiksi työttömyysturvalain 2 luvun 11 §:n perusteella. Työvoimaviranomainen ratkaisee asian antamasi selvityksen perusteella.
Estääkö opintojen katsominen sivutoimiseksi työhistorian perusteella mahdollisuuden työttömyysetuudella tuettuun omaehtoiseen opiskeluun?
Ei estä. Asia on tehty selväksi palvelulain soveltamisohjeen 6 luvun 3 §:ssä. Muistathan kuitenkin, että työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu on aina harkinnanvaraista ja tuen saamisesta päättää oman alueesi TE-toimisto tai kuntakokeilu. Hakuohjeet löydät tästä blogitekstistäni.
Voiko työttömyysetuudella opiskelu vaikuttaa palkkatuen suuruuteen?
Työttömyysetuudella opiskelulla voi olla vaikutusta palkkatukeen, jos se on työvoimakoulutusta tai työttömyysetuudella tuettua omaehtoista opiskelua. Sen sijaan lyhytkestoisella tai sivutoimisella opiskelulla ei ole vaikutusta. Sillä ei ole merkitystä, onko opiskelu sivutoimista laajuuden vai esimerkiksi työhistorian perusteella. Lyhytkestoisen opiskelun piiriin kuuluvatkin katsotaan nykyään palvelulain mukaan työttömiksi, joka yksi palkkatuen keskeisistä edellytyksistä.
Olen jäänyt työttömäksi opintovapaalta. Estääkö se opintojen osoittamisen sivutoimiseksi työhistorialla?
Ei estä. Opinnot voidaan katsoa sivutoimiseksi, jos olet tehnyt opintoja työn ohessa vähintään 6 kuukautta ennen opintovapaata ja työsuhde on päättynyt sinusta itsestä riippumattomista syistä.
Opinnot voidaan katsoa sivutoimiseksi myös siinä tilanteessa, jos ne on aloitettu työsuhteen aikana ja työttömyys johtuu lomautuksesta tai irtisanomisesta taloudellisella tai tuotannollisella perusteella. Silloin opiskelunaikaisen työhistorian kestolla ei ole merkitystä. Silläkään ei ole merkitystä, oletko tosiasiassa tehnyt työtä.
Oppisopimuskoulutukseni purkautuu taloudellisista tai tuotannollisista syistä, mutta opinnot jatkuvat edelleen. Katsotaanko opiskelu sivutoimiseksi?
Ei katsota. Oppisopimuskoulutuksessa tehdyllä työllä ei voi osoittaa opintoja sivutoimiseksi, koska opiskelu on ollut työntekoa.
Oppisopimuskoulutuksen tapauksessa työttömyys ei johtuisi irtisanomisesta. Opintoja ei voisi katsoa sivutoimiseksi sillä perusteella, että opinnot olisivat aloitettu työsuhteen aikana ja työttömyys johtuisi irtisanomisesta taloudellisella tai tuotannollisella perusteella.
Opinnot on aloitettu työsuhteen aikana ja jään työttömäksi lomautukseen rinnastettavasta syystä. Katsotaanko opinnot sivutoimiseksi?
Päätoimisen opiskelun kriteerit täyttävät opinnot voidaan katsoa sivutoimiseksi, jos olet opiskellut työn ohessa vakiintuneesti vähintään 6 kuukautta.
Opintojen aloittaminen työsuhteen aikana ja työttömäksi jääminen lomautukseen rinnastettavasta syystä ei riitä tässä tilanteessa opintojen sivutoimiseksi katsomiseen, koska siinä ei ole kysymys työttömyysturvalain mukaisesta lomautuksesta. Työttömyysturvalaissa lomautuksella tarkoitetaan työnantajan suorittamaa lomautusta tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä.
Aloitan uudet päätoimisen opiskelun kriteerit täyttävät opinnot lomautuksen alettua. Koska työsuhde on voimassa lomautuksen aikana, opinnot ovat työsuhteen aikana aloitettuja. Katsotaanko opinnot sivutoimiseksi?
Ei katsota. Opintojen pitää olla aloitettu työsuhteen aikana ennen lomautuksen alkamista, jotta kyseistä säännöstä voidaan soveltaa.
Minulla on kesken kahdet tutkintoon johtavat ammattikorkeakouluopinnot, jotka on aloitettu työsuhteen aikana. Voidaanko molemmat opinnot katsoa sivutoimisiksi, jos minut lomautetaan?
Mikäli molemmat opinnot ovat alkaneet työsuhteen aikana ja työttömyys johtuu lomautuksesta, voidaan molemmat opinnot katsoa sivutoimisiksi.
Opintoni on aiemmin katsottu sivutoimisiksi sillä perusteella, että ne aloitettiin työsuhteen aikana ja työttömyys johtuu irtisanomisesta taloudellisilla tai tuotannollisilla perusteilla. Jos menen toiseen työhön ja irtisanoudun siitä, voidaanko opinnot katsoa päätoimisiksi?
Kyllä siinä sellainen riski on olemassa. Jos tuta-perusteilla irtisanottu menee muuhun työhön ja tämä työ päättyy vaikkapa omasta pyynnöstä, uuden työttömyysjakson ei katsota johtuvan enää aiemman työn tuta-irtisanomisesta. Silloin opintojen pää- tai sivutoimisuus voidaan arvioida uudelleen.
Voiko omassa työssä työllistymisellä (esim. apurahatyöskentelyllä) osoittaa opinnot sivutoimiseksi?
Omassa työssä työllistymisellä ei voi osoittaa opintoja sivutoimiseksi. Poikkeuksena on palkkatoimitusjohtajan tehtävä, jossa on työsuhteeseen rinnastettavia piirteitä.
/Panu
KoulutusneuvojaValtakunnallinen koulutusneuvonta
(Päivitetty 7.8.2024. Lisättiin kysymys ja vastaus koskien tilannetta, jossa opinnot on katsottu sivutoimiseksi työttömyysturvalain 2 luvun 10 a §:n 2 momentin perusteella, henkilö menee sen jälkeen toiseen työhön ja irtisanoutuu siitä, jolloin työttömyyden syy vaihtuu.)
(Päivitetty 23.7.2024. Lisättiin kysymys ja vastaus koskien tilannetta, jossa opinnot ovat alkaneet työsuhteen aikana, henkilö irtisanotaan tuta-syistä, mutta opinnot ovat olleet keskeytyneinä vähintään vuoden ajan ennen työsuhteen päättymistä.)
(Päivitetty 8.12.2023. Lisättiin kysymys ja vastaus koskien opintojen osoittamista sivutoimiseksi omassa työssä työllistymisellä.)
(Päivitetty 12.10.2023. Lisättiin kysymys ja vastaus koskien tilannetta, jos on kesken kahdet AMK-opinnot ja lomautetaan.)
(Päivitetty 29.3.2023. Lisättiin tekstiin tieto siirtymäsäännöksestä, eli kuinka kyseistä työttömyysturvalain kohtaa sovelletaan jo ennen 1.1.2023 alkaneisiin opintoihin.)
(Päivitetty 24.2.2023. Lisättiin Koulutusneuvonnan YouTube-video blogitekstiin.)
(Päivitetty 15.2.2023. Muutettiin otsikko "Opintojen osoittaminen sivutoimiseksi työhistorialla" --> "Työn ohessa aloitettujen opintojen osoittaminen sivutoimiseksi". Päivitettiin koko teksti tammikuussa 2023 voimaan astuneiden lakimuutosten johdosta.)
(Päivitetty 20.5.2022. Päivitettiin linkit ja lähdeluettelo ajan tasalle.)
(Päivitetty 23.2.2022. Lisättiin tieto työttömyysetuudella opiskelun mahdollisesta vaikutuksesta palkkatukeen.)
Lähteet ja lisätietoja
Työttömyysturvalaki (30.12.2002/1290) (viitattu 3.12.2020)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290
Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta (28.12.2012/916) (viitattu 3.12.2020)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120916
Työ- ja elinkeinoministeriö: Työ- ja elinkeinoministeriön ohje TE-toimiston tehtävistä työttömyysturvajärjestelmän toimeenpanossa (VN/34741/2022) (viitattu 15.2.2023)
https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/540001/48879
Työ- ja elinkeinoministeriö: Työ- ja elinkeinoministeriön ohje julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain ja asetuksen soveltamisesta (19.12.2017 TEM/2376/00.03.05.02/2017) (viitattu 3.12.2020)
https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/540001/42910
TEM.fi: Jatkoa toimille, joilla on tuotu turvaa ja joustoa työmarkkinoille korona-aikana (viitattu 3.12.2020)
https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/jatkoa-toimille-joilla-on-tuotu-turvaa-ja-joustoa-tyomarkkinoille-korona-aikana
TEM.fi: Väliaikaiset laajennukset lomautettujen ja yrittäjien työttömyysetuuteen jatkuvat (viitattu 3.12.2020)
https://tem.fi/-/valiaikaiset-laajennukset-lomautettujen-ja-yrittajien-tyottomyysetuuteen-jatkuvat
Työmarkkinatori: Töiden ja tekijöiden kohtaamispaikka (viitattu 20.5.2022)
https://tyomarkkinatori.fi/
Suotuisa suunta: Avoimen opintojen tukimahdollisuuksista (viitattu 3.12.2020)
http://suotuisasuunta.blogspot.com/2015/08/avoimen-opintojen-tukimahdollisuuksista.html
Suotuisa suunta: Työttömyysetuudella tuetun omaehtoisen opiskelun hakemisesta (viitattu 3.12.2020)
http://suotuisasuunta.blogspot.com/2020/01/tyottomyysetuudella-tuetun-omaehtoisen.html
TYJ.fi (viitattu 3.12.2020)
https://www.tyj.fi/
Kela.fi (viitattu 3.12.2020)
https://www.kela.fi/