Sivut

Sivut

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Elämän kohtuullistaminen

Jo vuosia on puhuttu downshiftaamisesta, elämän kohtuullistamisesta, leppoistamisesta tai höllentämisestä. Työelämän oravanpyörässä elämisen ja ainaisen suorittamisen sijasta on haluttu lisätä itse elämästä nauttimista. On haluttu rauhoittaa elämää vähentämällä työntekoa ja tarpeetonta kulutusta. Vähemmälläkin voi tulla toimeen ja vähempi suorittaminen riittää.

Downshiftaamisessa on kyse arvovalinnoista, joilla punnitaan, mitkä asiat todellisuudessa ovat elämässä tärkeitä, ja toimitaan niiden mukaisesti. Tavoitteena on mielekkäämpi elämä ja hyvinvointi. Vähempi työn tekeminen jakaa työtä useammalle ja vähempi kulutus suojelee luontoa.

Moni tulee arvovalintojen eteen vasta uuvuttuaan ja sairastuttuaan liian kuormittavassa ja kiireisessä työssä. Sairauslomien aikana on mahdollista toipua, irrottautua ja katsoa kauempaa omaa elämää ja työtä sen osana. Useita harmittaa huomata, miten vähälle perhe, ystävät, harrastukset ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ovat jääneet. Työ on vienyt liikaa aikaa ja voimavaroja. Moni palaa työelämään tietoisempana siitä, millaiset tehtävät, työnkuvat ja työajat heille sopivat, missä he viihtyvät, mitä he osaavat, jaksavat ja haluavat tehdä. Entiseen noidankehään ei ole halua eikä tarvetta palata. Elämänarvot ovat muuttuneet. Höllentäminen voi myös parantaa työn tuloksia lisäämällä luovuutta.

Joskus haastava elämäntilanne johtaa samaan. Vaativa, kiireinen ja kuormittava työ on liikaa, kun voimavarat menevät elämänmuutoksista ja –haasteista selviytymiseen. Pienten lasten, sairaan lapsen tai omaisen hoitaminen voi mennä oman uran edelle. Kyse on inhimillisistä arvovalinnoista ja omasta jaksamisesta huolehtimisesta tinkimällä vähemmän arvokkaista asioista ja tekemisistä.

Määräaikaiset ja keikkatyöt, osa-aikatyö, palkaton vapaa, hoitovapaat, vuorotteluvapaa ja osa-aikaeläke mahdollistavat työnteon vähentämisen. Moni vaihtaa haastavan, vastuullisen ja tulospaineisen työn vähemmän vaativaan työhön omalla tai uudella alalla. Jotkut höllentävät vaihtamalla palkkatyön yrittäjyyteen, jossa voi toimia omaehtoisemmin.

Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti