Sivut

Sivut

keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Apua ammatillisten aikuiskoulutusten etsintään

(Päivitetty 1.11.2024. Huom.! Teksti on julkaistu 2014 eikä se ole ajan tasalla.)

Miltä tuntuisi tehdä maalarin työtä ilman kunnollista pensseliä tai toimia kirurgina ilman terävää skalpellia? Varmaankin hieman samantapaiselta kuin koulutusneuvojasta tuntuu tällä hetkellä, kun tulee tarve etsiä toisen asteen aikuiskoulutuksia Internetin syövereistä. Sellaista hakukonetta kun ei ole tällä hetkellä, jolla voisi etsiä kattavaa tietoa alkavista ammatillisista aikuiskoulutuksista. Etsiminen on hidasta ja asiakas odottaa saavansa tiedon nopeasti, varsinkin jos hän odottaa puhelimen toisessa päässä. Vaikka koulutustiedon etsimisessä on tällä hetkellä omat haasteensa, ei kannata vaipua epätoivoon. Tässä blogitekstissä paljastan sinulle vinkkejä, joita voit käyttää hyväksi olitpa sitten utelias uudelleenkouluttautuja tai ohjausalan ammattilainen.

Koulutuksiin hakeutumisessa ja koulutustiedon etsimisessä eletään nyt murrosvaihetta: koulutuksiin hakeutuminen ja koulutustiedon etsiminen keskitetään asteittain yhdelle sivustolle, Opetushallituksen Opintopolku.fi ­-portaaliin. Paperisia koulutusoppaita ei enää paineta. Myös monelle tutut Koulutusnetti ja Opintoluotsi jäävät lopulta kokonaan historiaan.

Vaikka Koulutusnetti on jo virallisesti menneen talven lumia, ei Opintopolkuun ole tullut vielä korvaavaa hakukonetta. Opetushallituksen suunnitelman mukaan Opintopolun haku aikuiskoulutukseen otetaan käyttöön syksyllä 2014, joten siihen saakka tiedot joudutaan kokoamaan yleensä useista lähteistä, murunen kerrallaan.

Minkälaisia tietolähteitä ja työkaluja sitten on käytettävissä? Mainitsen tässä yhteydessä viisi vinkkiä, joita kannattaa kokeilla.

1. Jos sinulla on tiedossa ammatti, mutta et ole ihan varma mikä koulutus johtaa siihen, voit lähteä liikkeelle Ammattinetistä. Voit kirjoittaa Hae ammateista -­kohtaan esimerkiksi kirjanpitäjä ja kirjanpitäjän ammatista kertovan artikkelin koulutus­kohdasta löydät tietoa eri vaihtoehdoista — myös näyttötutkintona suoritettavista aikuiskoulutuksista. Kun tarvitsemasi tutkinnon nimi on selvillä, on huomattavasti helpompi lähteä etsimään tietoa mahdollisista oppilaitoksista.

2. Voit lähteä liikkeelle Opintoluotsista, jos olet kiinnostunut tietämään minkälaisia ammatillisia tutkintoja esimerkiksi liiketalouden alalla on. Koulutusalat ja ammatit ­-kohdasta voit valita Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alan, jolloin pääset tarkastelemaan valikoimaa vaikkapa aikuisten ammatti­ ja erikoisammattitutkintojen osalta.

3. Jos tiedät tutkinnon nimen, mutta mahdolliset suorituspaikat ovat hämärän peitossa, voit kokeilla suoraa linkkiä Koulutusnetin koulutustarjontahakuun. Koulutusnetin tietoja ei enää päivitetä, mutta voit etsiä vuoden 2013 suorituspaikkoja (vinkkejä hakukoneen käyttöön tästä videosta). Tietoa suorituspaikoista voit käyttää pohjana vuoden 2014 koulutuspaikkoja etsiessä, koska ammatilliset koulutukset toistuvat usein vuosittain samojen oppilaitosten järjestäminä. Tietenkään tämä ei ole mikään 100% varma menetelmä, mutta paremman puutteessa kokeilemisen arvoinen.

4. Voit etsiä Opintopolun hakukoneen kautta, missä oppilaitoksissa on alkamassa etsimääsi tutkintoon johtavaa nuorten koulutusta (vinkkejä hakukoneen käyttöön tästä videosta). Sitten voit etsiä kyseisen oppilaitoksen kotisivut ja tarkistaa, löytyykö heiltä samaan tutkintoon johtavaa aikuiskoulutuslinjaa.

5. Oppilaitosten kotisivut ovat hyvä ja luotettava aikuiskoulutusten tiedonlähde. Hankalinta on vain löytää oikeille oppilaitosten kotisivuille. Apuna voit käyttää Googlea laittamalla hakusanoiksi tutkinnon tai ammatin nimen, aikuiskoulutus ja paikkakunta (esim. lähihoitaja aikuiskoulutus helsinki). Hyviä vinkkejä voi löytää myös Studentum.fi:n hakukoneen kautta, kun valitsee koulutustyypiksi aikuiskoulutuksen. Suoraa linkkiä Koulutusnetin oppilaitoshakuun voi hyödyntää, jos haluaa kahlata läpi kaikkien tietyn alueen ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten kotisivut läpi. Jos jotain tietoa ei löydy oppilaitoksen kotisivuilta, varmista asia suoraan oppilaitoksesta puhelimitse tai sähköpostitse.

Opintoluotsin ja Koulutusnetin palvelut voivat poistua koska vain kokonaan pois käytöstä, joten yllä mainittujen linkkien toimivuudelle ei voi ennustaa kovin pitkää elinikää. Jos jotakin voi tässä tilanteessa toivoa, niin ainakin kunnollista aikuiskoulutusten hakukonetta Opintopolkuun. Tiedonhankinta ei saisi olla “googlettamisen” ja käytöstä poistuneiden palvelujen varassa. Kunnollisesta ajan tasalla olevasta hakukoneesta olisi valtavasti apua paitsi kouluttautumisesta kiinnostuneille aikuisille, niin myös meille koulutustiedon etsimisen ammattilaisille.

Onnea hakemiseen — ja jos tuskastut tiedonetsinnässä, soittaa rimpauta meille Koulutusneuvontaan. Yhdessä ihmetteleminen on kivempaa!

/Panu
 
(Päivitetty 1.11.2024. Päivitettiin vain Koulutusneuvonnan linkki. Teksti ei ole muilta osin ajan tasalla.)


Koulutusnetti in memoriam
 

2 kommenttia:

  1. Valitettavasti tämäkin tieto on jo ehtinyt osin (kohta 3.) vanhenemaan. Koulutusnettiin ei enää nimittäin pääse käsiksi ollenkaan, vaan jos sen osoitteen kirjoittaa osoiteriville, ohjautuukin - kuinka ollakaan - opintopolkuun.

    VastaaPoista
  2. Olet siinä asiassa aivan oikeassa, että www.koulutusnetti.fi ohjaa suoraan Opintopolkuun. Kohdassa 3. annettu suora linkki Koulutusnetin koulutustarjontahakuun toimii kuitenkin toistaiseksi. /Panu

    VastaaPoista