Sivut

Sivut

keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Apua ammatillisten aikuiskoulutusten etsintään

(Päivitetty 1.11.2024. Huom.! Teksti on julkaistu 2014 eikä se ole ajan tasalla.)

Miltä tuntuisi tehdä maalarin työtä ilman kunnollista pensseliä tai toimia kirurgina ilman terävää skalpellia? Varmaankin hieman samantapaiselta kuin koulutusneuvojasta tuntuu tällä hetkellä, kun tulee tarve etsiä toisen asteen aikuiskoulutuksia Internetin syövereistä. Sellaista hakukonetta kun ei ole tällä hetkellä, jolla voisi etsiä kattavaa tietoa alkavista ammatillisista aikuiskoulutuksista. Etsiminen on hidasta ja asiakas odottaa saavansa tiedon nopeasti, varsinkin jos hän odottaa puhelimen toisessa päässä. Vaikka koulutustiedon etsimisessä on tällä hetkellä omat haasteensa, ei kannata vaipua epätoivoon. Tässä blogitekstissä paljastan sinulle vinkkejä, joita voit käyttää hyväksi olitpa sitten utelias uudelleenkouluttautuja tai ohjausalan ammattilainen.

Koulutuksiin hakeutumisessa ja koulutustiedon etsimisessä eletään nyt murrosvaihetta: koulutuksiin hakeutuminen ja koulutustiedon etsiminen keskitetään asteittain yhdelle sivustolle, Opetushallituksen Opintopolku.fi ­-portaaliin. Paperisia koulutusoppaita ei enää paineta. Myös monelle tutut Koulutusnetti ja Opintoluotsi jäävät lopulta kokonaan historiaan.

Vaikka Koulutusnetti on jo virallisesti menneen talven lumia, ei Opintopolkuun ole tullut vielä korvaavaa hakukonetta. Opetushallituksen suunnitelman mukaan Opintopolun haku aikuiskoulutukseen otetaan käyttöön syksyllä 2014, joten siihen saakka tiedot joudutaan kokoamaan yleensä useista lähteistä, murunen kerrallaan.

Minkälaisia tietolähteitä ja työkaluja sitten on käytettävissä? Mainitsen tässä yhteydessä viisi vinkkiä, joita kannattaa kokeilla.

1. Jos sinulla on tiedossa ammatti, mutta et ole ihan varma mikä koulutus johtaa siihen, voit lähteä liikkeelle Ammattinetistä. Voit kirjoittaa Hae ammateista -­kohtaan esimerkiksi kirjanpitäjä ja kirjanpitäjän ammatista kertovan artikkelin koulutus­kohdasta löydät tietoa eri vaihtoehdoista — myös näyttötutkintona suoritettavista aikuiskoulutuksista. Kun tarvitsemasi tutkinnon nimi on selvillä, on huomattavasti helpompi lähteä etsimään tietoa mahdollisista oppilaitoksista.

2. Voit lähteä liikkeelle Opintoluotsista, jos olet kiinnostunut tietämään minkälaisia ammatillisia tutkintoja esimerkiksi liiketalouden alalla on. Koulutusalat ja ammatit ­-kohdasta voit valita Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alan, jolloin pääset tarkastelemaan valikoimaa vaikkapa aikuisten ammatti­ ja erikoisammattitutkintojen osalta.

3. Jos tiedät tutkinnon nimen, mutta mahdolliset suorituspaikat ovat hämärän peitossa, voit kokeilla suoraa linkkiä Koulutusnetin koulutustarjontahakuun. Koulutusnetin tietoja ei enää päivitetä, mutta voit etsiä vuoden 2013 suorituspaikkoja (vinkkejä hakukoneen käyttöön tästä videosta). Tietoa suorituspaikoista voit käyttää pohjana vuoden 2014 koulutuspaikkoja etsiessä, koska ammatilliset koulutukset toistuvat usein vuosittain samojen oppilaitosten järjestäminä. Tietenkään tämä ei ole mikään 100% varma menetelmä, mutta paremman puutteessa kokeilemisen arvoinen.

4. Voit etsiä Opintopolun hakukoneen kautta, missä oppilaitoksissa on alkamassa etsimääsi tutkintoon johtavaa nuorten koulutusta (vinkkejä hakukoneen käyttöön tästä videosta). Sitten voit etsiä kyseisen oppilaitoksen kotisivut ja tarkistaa, löytyykö heiltä samaan tutkintoon johtavaa aikuiskoulutuslinjaa.

5. Oppilaitosten kotisivut ovat hyvä ja luotettava aikuiskoulutusten tiedonlähde. Hankalinta on vain löytää oikeille oppilaitosten kotisivuille. Apuna voit käyttää Googlea laittamalla hakusanoiksi tutkinnon tai ammatin nimen, aikuiskoulutus ja paikkakunta (esim. lähihoitaja aikuiskoulutus helsinki). Hyviä vinkkejä voi löytää myös Studentum.fi:n hakukoneen kautta, kun valitsee koulutustyypiksi aikuiskoulutuksen. Suoraa linkkiä Koulutusnetin oppilaitoshakuun voi hyödyntää, jos haluaa kahlata läpi kaikkien tietyn alueen ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten kotisivut läpi. Jos jotain tietoa ei löydy oppilaitoksen kotisivuilta, varmista asia suoraan oppilaitoksesta puhelimitse tai sähköpostitse.

Opintoluotsin ja Koulutusnetin palvelut voivat poistua koska vain kokonaan pois käytöstä, joten yllä mainittujen linkkien toimivuudelle ei voi ennustaa kovin pitkää elinikää. Jos jotakin voi tässä tilanteessa toivoa, niin ainakin kunnollista aikuiskoulutusten hakukonetta Opintopolkuun. Tiedonhankinta ei saisi olla “googlettamisen” ja käytöstä poistuneiden palvelujen varassa. Kunnollisesta ajan tasalla olevasta hakukoneesta olisi valtavasti apua paitsi kouluttautumisesta kiinnostuneille aikuisille, niin myös meille koulutustiedon etsimisen ammattilaisille.

Onnea hakemiseen — ja jos tuskastut tiedonetsinnässä, soittaa rimpauta meille Koulutusneuvontaan. Yhdessä ihmetteleminen on kivempaa!

/Panu
 
(Päivitetty 1.11.2024. Päivitettiin vain Koulutusneuvonnan linkki. Teksti ei ole muilta osin ajan tasalla.)


Koulutusnetti in memoriam
 

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Työntekijä on "Parasta ennen"

Törmään ikään liittyvään syrjintään asiakkaideni kokemusten kautta ikävän usein. Yli 50-vuotias työnhakija nähdään toisinaan liian kokeneena, liian osaavana tai liian hyvin työnsä hallitsevana, mistä johtuen häntä ei palkata.

Lähestyn itse viisikymppisiäni, tosin vielä matkan takaa. Kohtaan toisinaan ikään liittyvän ennakkoluuloisuuden toisen puolen – nuorelta puuttuu kokemusta, osaamista, eikä hän vielä hallitse työtään. Parasta ennen -päiväykseen on vielä aikaa. Voidaan ajatella, että itse asiassa pinta, johon päiväysleiman voi lyödä, on vasta muotoutumassa.

Työmarkkinoilla vallitsee lujaan juurtunut uskomus, että yli 50-vuotias työnhakija on jollain tapaa itse aiheuttanut työttömyytensä. Iän ”mittarilukeman” kasvaminen ei automaattisesti tarkoita laadun huononemista. Ihmiset eivät ole hitaasti kypsyviä hedelmiä, jotka alkavat pilaantua heti kypsyttyään. Ihmiselle ei voida asettaa Parasta ennen -päiväystä.  Olemme yksilöitä. Pitkään kestävä, kuluttava työ ilman riittävää palautumista saa kenet hyvänsä menettämään voimavaransa. Kenet hyvänsä tarkoittaa meitä kaikkia, ei ainoastaan yli 50-vuotiaita.

Kulttuurissamme ei ehkä tarpeeksi ymmärretä arvostaa iän ja kokemuksen tuomaa varmuutta, osaamista, taitoa sekä kertynyttä tietotasoa. Iäkäs työnhakija voi nuorempaan verrattuna olla työnantajan silmissä hidas, hankalasti muokattavissa haluttuun suuntaan sekä hänelle voi joutua maksamaan parempaa palkkaa kuin täysin kokemattomalle hakijalle. Nämä ovat epäilemättä työnantajan silmissä tärkeitä kriteerejä uutta työntekijää palkattaessa. Ei pidä kuitenkaan unohtaa niitä vahvuuksia, joita iän myötä karttunut kokemus antaa. Työkentän hahmottaminen helpottuu, mikä edesauttaa työn sujuvaa suorittamista. Osaaminen on varmaa ja tästä hyötyvät sekä työnantaja että -tekijä.

Ihmisen vertaus hedelmään on ontuva. Ihminen kouluttautuu työhönsä tai oppii tehtävänsä pikkuhiljaa työn kautta – siis kypsyy. Tätä oppimista ja uuden oivaltamista, kehittymistä, tapahtuu parhaimmillaan koko työuran ajan. Paras satokausi ei siis rajoitu pariin päivään tai muutamiin viikkoihin. Ihminen on myös halutessaan työkykyinen vielä yli 60-vuotiaana. Eri asia on, motivoiko työ tai salliiko terveys pitkän työuran jälkeen jatkamaan samoissa tehtävissä.

Ehkä hedelmällisempää kuin verrata ihmistä hedelmään, olisi yhdistää eri-ikäisten ja erilaisten työntekijöiden vahvuudet.


 
-Hannele-

keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Dags att söka sommarjobb!


Sommarjobbet är många gånger de ungas första kontakt med arbetslivet. Det ger dig nya arbetserfarenheter, lär dig nya saker, du träffar nya människor och du kan knyta kontakter. Nu är det hög tid att söka ett jobb till sommaren. Här får du några tips på vägen.

Hur hitta sommarjobb?

Tiden för ansökan till sommarjobb börjar tidigt, redan innan jul i många stora företag men ansökningstiden är som mest intensiv i januari och pågår fram till maj. De flesta sommarjobben brukar finnas inom service, handel, vård och äldreomsorg. Många jobbar också med att sköta parker, städa eller olika typer av kontorsarbeten.

Hur skall du då hitta jobben? Här får du några tips på hur du kan gå till väga.

1.    Det är bra att satsa tid på att skriva en arbetsansökan och ett CV, var det framkommer varför just du skulle vara perfekt för jobbet.

2.    Vänta inte på att sommarjobbet kommer till dig – leta upp det själv. Ta aktivt kontakt med den arbetsplats som intresserar dig.

3.    Prata med ditt nätverk! Det kan vara släkt, vänner och bekanta. Genom att berätta för många att du söker sommarjobb kan arbetsgivare få tips om dig. Många får jobb just genom att någon rekommenderat dem till jobbet. Var aktiv!

4.    Läs platsannonser, surfa på nätet. Man kan också sända öppna ansökningar till företag fastän de för tillfället inte har någon plats lediganslagen.

5.    Du kan också besöka en TE-byrå på den ort du bor eller kontrollera på lediga platser på www.te-tjanster.fi, där brukar också sommarjobb finnas lediganslagna.

6.    Sök i tid! Många sommarjobb lediganslås tidigt.


Arbetsintervjun

Anställningsintervjun är det avgörande skedet i rekryteringsprocessen. Förbered dig noga om du får en kallelse till intervjun. Till intervjun kallar man endast ett fåtal av de som sökt platsen. Var dig själv, spela inte någon annan än den du är. Det är bra att fundera på hurdana frågor man kommer att ställa dig på förhand och planera vad du då skall svara. Saker som brukar intressera arbetsgivaren är t.ex. dina intressen, tidigare arbetsplatser, din utbildning och din familj. Det löns också att fundera på dina starka sidor och svaga sidor. Vad är du extra bra på och vad borde du utveckla hos dig själv?

Ta med dig skol- och arbetsintyg till intervjun. Arbetsgivaren vill säkert titta på dem.

Ta reda på fakta om arbetsgivaren och arbetsplatsen så du kan ställa frågor till arbetsgivaren under intervjun. Det ger en bild av att du är intresserad på riktigt av att jobba där.

Om du får sommarjobbet, tänk på följande saker!

Du behöver ett skattekort! Det får du från skatteverkets sidor (elektroniskt). Skattekortet behövs redan första dagen du är på jobbet. Så sköt om att du får skattekortet i tid.

Det är också viktigt med ett arbetsavtal.

Be om ett arbetsintyg när du slutar på jobbet.

Kom ihåg att du också har rätt till semesterersättning.

Övriga saker som är bra att tänka på vid sommarjobbet är att gå igenom arbetsuppgifterna ordentligt så att du vet vad som förväntas av dig. Du kan redan innan du börjar jobba ta reda på så mycket som möjligt om arbetsplatsen, på så sätt blir det lättare för dig att komma in i deras sätt att jobba.

Viktigt är att tänka på arbetssäkerheten.

Var aktiv, motiverad och ivrig på jobbet. På så sätt visar du arbetsgivaren att han eller hon gjorde ett bra val när just du fick jobbet. Kom inte för sent till jobbet. Gör gärna mer än vad som står i ditt arbetsschema.

På varje jobb uppstår det ibland problemsituationer. Var inte rädd för att fråga de som jobbar där hur de brukar lösa dessa problem. Om du lär känna så många som möjligt på jobbet så vet du vem du kan fråga om råd och få stöd av. Lär dig av dina misstag men också av andras misstag.

För att du skall uppfattas som lojal och pålitlig på jobbet så lova ingenting som du inte kan hålla. Slutför det arbete du lovat göra i tid.

Vill du läsa mera om ämnet så rekommenderar jag följande sida: http://www.kesaduunari.fi/svenska/checklista/

Att lyckas få tag i ett sommarjobb man trivs med är en lyckolott. Trivs du på jobbet så passa på att fråga om du får komma på nytt nästa sommar. Lycka till med jakten på sommarjobbet och har du redan lyckats hitta ett så ett stort Grattis!



Vill du lära dig mera om hur man skriver en arbetsansökan eller meritförteckning så kan du delta i joBittis jobbsökargrupper. Läs mera på: http://www.jobitti.fi/sv/home

Jos haluat oppia lisää työhakemuksen tai ansioluettelon kirjoittamisesta, voit osallistua joBitin työnhakuryhmään. Käy katsomassa ryhmiemme sisältöä: http://www.jobitti.fi/

- Lenita - 

Pieni sanasto:

anställningsintervju / arbetsintervju          työhaastattelu
ansökan               hakemus
ansökningstiden  hakuaika
arbetsansökan     työhakemus
arbetsavtal           työsopimus
arbetsgivare        työnantaja
arbetsintyg           työtodistus
kontorsarbeten    toimistotyö
lediganslagen      ilmoitettuina vapaiksi / haettaviksi
meritförteckning  ansioluettelo
nätverk                verkosto
platsannons         työpaikkailmoitus
semesterersättning       lomakorvaus
skattekort            verokortti
sommarjobb        kesätyö
äldreomsorg        vanhustenhoito

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Miten valita ammatti ja koulutus, kun kaikki kiinnostaa?

Joskus ammatinvalintaa haittaa ”runsaudenpula”. Kaikki kiinnostaa ja edellytykset täyttyvät moneen suuntaan. Arpomalla saisi nopean ja helpon ratkaisun, mutta mahtaisikohan se pitemmän päälle täyttää toiveet. Ehkäpä varmempaa - vaikkakin työläämpää - olisi kuitenkin vertailla vaihtoehtoja, arvioida, mitä hyvää ja mitä huonoa eri ammatti- ja koulutusvaihtoehdoissa omalta kannalta olisi.

Voi myös miettiä, mitä kukin vaihtoehdoista antaisi ja mistä joutuisi luopumaan. Useinhan haasteena on se, että valitessaan yhden vaihtoehdon joutuu muista luopumaan. Joku vaihtoehdoista saattaa myös olla laaja-alaisempi ja useampia toiveita täyttävä kuin kapea-alaisemmat vaihtoehdot.

Joskus auttaa lisätietojen hankkiminen. Mielikuva ammatista ja opinnoista saattaa olla  joskus puutteellinen tai virheellinen, siksi on hyödyllistä tutustua ammatti- ja alakuvauksiin, ammattilaisten haastatteluihin ja koulutusohjelmien sisältöihin ja rakenteeseen. Työ- ja koulutuskokeilut antavat konkreettista kuvaa kiinnostavista ammateista ja koulutuksista.

On hyvä muistaa, että monissa ammateissa on runsaasti erilaisia työnkuvia ja koulutusohjelmien sisällä mahdollisuuksia painotuksiin ja valinnaisiin opintoihin.




Mihin tästä lehahtaisi?


Miten vaihtaa ammattia, kun vaihtoehtoja on aivan liikaa?

Kun ammattia vaihtaessa on aivan liikaa vaihtoehtoja, kannattaa miettiä, millä perusteilla valinnan tekisi. Monet haluavat työn vastaavan itselle tärkeitä arvoja, tuntuvan mielekkäältä ja merkitykselliseltä. Tärkeitä valintakriteerejä ovat usein myös työllistymismahdollisuudet, opiskelu lähellä kotia tai etäopintoina, opintojen rahoituksen järjestyminen, työajat ja palkkaus.

Jotkut haluavat hyödyntää olemassa olevan osaamisen, koulutuksen ja kokemuksen, ja hakeutuvat alansa täydennys- tai jatko-opintoihin. Toiset haluavat jotain aivan muuta - uutta, erilaista, alusta alkavaa. Vaikka nykytyöstä haluaisi eroon, voi siinä silti olla joitakin hyviä puolia, joita toivoisi uudessakin ammatissa olevan.

Valintaa helpottaa, jos miettii omia vahvuuksia. Missä ne pääsisivät parhaiten hyödyksi ja mitä niistä haluaisi uudessa ammatissa kehittää? Missä mahdollisista rajoitteista olisi vähiten haittaa? Muistelethan onnistumisia, aikaansaannoksia ja haasteita, joista olet selvinnyt. Missä tiedät olevasi hyvä?

Kannattaa myös palauttaa mieleen, mistä ystävät, läheiset, asiakkaat, työkaverit, esimiehet ja kouluttajat ovat sinua kehuneet. Hyvä palaute, saadut kiitokset, kertovat muiden huomaamista vahvuuksistasi! Tallennathan ne sydämeesi – ja totta kai hakemuksiin ja haastatteluissa kerrottaviksi!

Työkaveri kertoi nuoren naisen hauskasta blogista, jossa tämä vuosi sitten ihmetteli samankaltaisia teemoja. Hän oli aloittanut jo useamman alan opinnot, keskeyttänyt ja vaihtanut tarkoituksena löytää kaikinpuolin innostava ja kiinnostava ala ja työ. Hän sai kommentteja, joissa kutsuttiin tällaisia ihmisiä haahuilijoiksi, mutta myös monen intohimon ihmisiksi ja renessanssisieluiksi. Kuinka intohimoisesti vai "jalat maassa" sinä suhtaudut valintoihin, opintoihin ja työhön?

Sari