Sivut

Sivut

keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Sopimaton työ

Ei ole lainkaan harvinaista, että oma työ alkaa tuntua sopimattomalta. Työ muuttuu koko ajan, sekä työn tekijät että esimiehet muuttuvat, yhteiskunta ja elämäntilanteet muuttuvat. Jossain kohti kaihertaa kivi kengässä. Muutoksessa on tullut kitkaa, emmekä aina huomaa mitä kaihertaville asioille voisi tehdä.

Epätietoisuuteen on apua tilanteen tarkastelusta. Sitä kannattaa tehdä itsekseen ja toisten kanssa. Vuosittaiset kehityskeskustelut ovat yksi luonteva hetki ottaa puheeksi asioita esimiehen kanssa. Työterveydessä on näkemystä työhön liittyvien terveysasioiden huomioimisessa. Uraohjauspsykologi on myös luotettava ja myös tilanteeseen nähden riittävän ulkopuolinen taho, jonka kanssa voi keskustella omasta tilanteesta ja saada ehdotuksia omaan tilanteeseen liittyen.

Moni yrittäjyystarina on syntynyt sopimattoman työn tilanteesta. On tullut vahva ajatus, että pitää tehdä toisin asioita. On ehkä tullut joku uusi idea tai asiakasryhmä, jolle haluaa tarjota osaamistaan omasta lähtökohdastaan nähden. Ehkä työ on muuttunut ahtaaksi ja hankaavaksi, ja mielessä on syntynyt idea miten haluaisi asiat tehdä. Usein esimerkiksi koulutusten kautta on tullut uusia yhteyksiä ihmisiin, on tutustunut uusiin ajattelutapoihin, ja rohkaistunut kokeilemaan itsekin jotain uutta.

Sopimattoman työn tilanteessa on hyvä ynnätä lähtökohtiaan, eli valmiuksiaan, kiinnostuksiaan ja toiveitaan. Voi miettiä oman alan osaamistaan, ja missä ympäristöissä siitä voisi olla hyötyä. Onko avoimia työpaikkoja, joihin osaamiseni sopisi, tai löytyykö niitä lähipaikkakunnilla sijaitsevista yrityksistä? Kun löytää näin vertailukohtaa mihin verrata, niin oma työ näyttää sekä vahvuutensa että heikkoutensa. Monissa keskusteluissa on ilmennyt myös nykyisten työpaikkojen epävarmuus ja nopea muuttuminen. Vaikka viihtyisin omassa työssäni, kontakteja kannattaa pitää yllä odottamattomien yllätysten varalta. Analyysiä omasta tilanteesta voi tehdä vaikkapa Lauri Järvilehdon Upeaa Työtä -nettisivuilta löytyvillä harjoituksilla https://upeaatyota.wordpress.com/tyokaluja/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti