Sivut

Sivut

keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

OMAA POLKUA ETSIMÄSSÄ


Sitä on ilmassa: yhteishakuaikojen lähestyessä oppilaitokset esittelevät innostuneita opiskelijoita, joilla näyttää menevän tosi lujaa. Lehdissä on hohdokkaita uratarinoita, miten työn loputtua löytyikin uusi, entistä parempi ammatti ja työpaikka. Haastatteluissa ammatinvaihtajat huokuvat intoa ja varmuutta – kyllä kannatti lähteä opiskelemaan. 

Miten he ovat löytäneet sen oikean ammatin?  Ehkä joku tietääkin jo lapsesta lähtien, mikä hänestä tulee isona. Useimmille meistä uravalinta taitaa kuitenkin olla pitkä ja monivaiheinen prosessi, jonka alussa ei lopputuloksesta ole aavistustakaan.  Suotta ei puhuta urapolusta: se alkaa jostain, mutta matkanvarrella on mutkia sekä ylä- ja alamäkiä.

Liikkeelle voi lähteä vaikkapa miettimällä, mikä kiinnostaa ja mitä haluaisit oppia. Kaikissa koulutuksissa ja töissä voi olla tylsiä aineita tai tehtäviä, mutta on tärkeää, että enimmäkseen asiat ja tehtävät tuntuvat mielekkäiltä ja niihin haluaa perehtyä.

Tunnista omat vahvuutesi. Älä jää tuijottamaan kouluarvosanoja vaan mieti sitä, mitä muuten olet huomannut osaavasi: ehkä selvität näppärästi tietokoneongelmia, olet ystävällinen ja saat muut hyvälle tuulelle, osaat kuunnella ja auttaa muita tai korjata ja huoltaa auton. Monia arjessa esiin tulevia taitoja tai taipumuksia voi hyödyntää myös työssä. Mitä taitoja haluaisit käyttää ja kehittää?

Mieti, mikä työssä on tärkeää sinulle ja mikä sopii työskentelytyyliisi. Pidätkö ryhmätöistä vai haluatko mieluummin tehdä työsi yksin, kaipaatko vaihtelua vai tuovatko tutut, hyvin opitut tehtävät turvallisuutta työpäivään, sopiiko vuorotyö sinulle vai haluatko säännöllisen työajan. Kaikki toiveet eivät ehkä toteudu, mutta mieti, mitkä ovat tärkeimmät työhön liittyvät toiveesi ja missä taas voisit joustaa.

Hanki tietoa koulutuksista ja ammateista laajasti ja monipuolisesti – tutustu, tutki ja kysele. Näistä voisi olla apua: koulutusneuvonta(at)te-toimisto.fi, facebook.com/koulutusneuvonta, www.ammattinetti.fi, www.opintopolku.fi.Voit myös arvioida kiinnostusten suuntautumista ja saada ammatti-ideoita harkittaviksi tekemällä avo-ohjelman www.te-palvelut.fi/avo.  Monilla oppilaitoksilla on ennen kevään hakuja avointen ovien päivä tai info-tilaisuuksia, joihin kannatta osallistua. Joskus voi sopia itse tutustumiskäynnin oppilaitokseen ja päästä keskustelemaan opon kanssa.

Arvioi ammattitoiveiden ja tavoitteiden vaatimaa työtä ja mitä olet valmis tekemään päästäksesi toiveittesi mukaiseen ammattiin.  Ammatin hankkiminen vaatii useimmiten opiskelua:  haluatko päästä nopeasti työelämään vai voisitko opiskella pitkään tai jopa käyttää aikaa valmentautumiseen tai numeroitten korottamiseen, jotta saisit opiskelupaikan.

Entä jos valitsenkin väärin ja huomaan loppujen lopuksi olevani työssä, joka ei kiinnosta pätkääkään? Älä pelkää – ammatinvalinta on tärkeä asia, mutta mikään päätös ei ole peruuttamaton. Joskus voi jo opiskelun aikana suuntautua uudelleen hakemalla siirtoa toiseen koulutusohjelmaan tai tutkintoon, työelämässä voi samalla koulutuksella hakeutua usein erilaisiin työpaikkoihin tai lisä/täydennyskoulutuksella saada toisen ammatin. Työelämässä tehtävät muuttuvat ja tilaisuuksia uuden ammatin hankkimiseen voi tarjoutua myös työssä ollessa.  Urapolulla voi siirtyä eteenpäin, mutta joskus pitää ottaa se ensimmäinen askel.
- Aila -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti