Sivut

Sivut

keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Näpit irti opiskelijoiden tuista

Valmistelin viime perjantaina blogi-kirjoitusta hallituksen järjetöntä opintotukiuudistusta vastaan. Minusta kirjoituksesta tuli hyvä. Koulutusneuvojana minulla oli näkemys. Iltapäivällä satuin vilkaisemaan uutisia ja huomasin, että älytön lakiesitys oli kaatumassa. Kukaan ei kannattanut opiskelijoiden toimeentulon heikentämistä. Hieno homma kaikille tuleville opiskelijoille, mutta hetkellisesti huono homma minulle, jouduin kehittelemään uuden kirjoituksen.

Aikana jolloin Suomi ikääntyy ja työurien pidentäminen on välttämättömyys, ei kaivata opiskelijan tukien leikkausta. Opiskelu on investointi, satsaus tulevaisuuteen. Se ei ole pelkkä kuluerä. Suomen kaltainen pieni maa ei pärjää, jos emme pysty kouluttamaan asukkaitamme nykyajan vaatimusten mukaisesti. OECD:n tuoreiden ennusteiden mukaisesti Suomen koulutustaso laskee vuoteen 2030 mennessä alle OECD-maiden keskiarvon. Näillä ennusteilla ei paljon henkseleitä paukutella. Koulutusasioissa meidän on oltava ketteriä ja joustavia. Muuntautumiskykyisyys on päivän sana eikä sitä saavuteta korkeakouluopiskelijoiden tukia rajoittamalla. Sivistys ja osaava työvoima ovat perusedellytyksiä menestykselle.

Usealle toista korkeakoulututkintoa suunnittelevalle Kelan opintotuki ei ole ensisijainen opintojen rahoitusmuoto. Moni on ehtinyt jo perustaa perheen ja hankkia omistusasunnon. Lisää lainaa opintolainan muodossa ei tahdota ottaa. Työssä olevat aikuiset opiskelevat mieluiten aikuiskoulutustuen turvin, työttömät taas työttömyysetuudella. Tuet ovat opiskelijalle paljon parempia kuin Kelan opintotuki.

Miksi sitten sellainen haloo opintotuesta? Ihan aina eivät kummankaan aikuisten tuen ehdot täyty. Siksi tarvitaan vaihtoehtoja. Aikuisten tuet eivät myöskään riitä koko tutkinnon suorittamiseen. Parhaimmillaan puhutaan tuesta kahdeksi vuodeksi. Kelan opintotuki on yhteiskunnalle paljon edullisempi ratkaisu kuin kumpikaan näistä. Jotta Kelan opintotuki toimisi paremmin, vähintään tulorajoja tulisi korottaa. Olisi yhteiskunnan kannalta edullista tukea opintojen ja työnteon yhdistämistä. Nyt voi käydä niin, että vuositulorajat on ylitetty jo opintojen alkaessa syyskuun alussa ja loppuvuodeksi ei saa rahaa mistään.

Miten sitten voi saada aikuisten opintotukia?

Työttömät voivat hakea työttömyysetuudella tuettua omaehtoista opiskelua TE-toimistosta. Kannattaa muistaa, että tuki on harkinnanvarainen eikä sitä voi saada, jos päättää työsuhteensa opintojen vuoksi. Tuki kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen opintojen alkua. Työttömyysetuudella voidaan tukea myös keskeytyneitä tai työsuhteen aikana aloitettuja opintoja.Vilkaise aiheesta myös aiempi blogi-kirjoituksemme.

Työssä oleville ja yrittäjille aikuiskoulutustuen myöntää Työllisyysrahasto. Pohjalle haetaan työnantajalta palkatonta opintovapaata. Työnantaja ei voi kieltää palkatonta opintovapaata.

Kelan opintotukea haetaan Kelasta. Kelalla on sivuillaan laskurit, joilla voi määrittää oman tuen tason. Kesto määräytyy suoritettavien opintojen pohjalta. Toiseen korkeakoulututkintoon voidaan myöntää lisätukea rajoitetusti.







-Kirsti

Tietoja päivitetty 12.5.2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti