Sivut

Sivut

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Päivä kerrallaan

Irtisanomiset ovat viime aikoina näkyneet toistuvasti uutisotsikoissa. Irtisanovina tahoina on sekä pieniä että suuria yrityksiä ja kaupunkeja. Työn jatkumisen epävarmuus saa miettimään koko työnteon mielekkyyttä. Miksi vastata sähköpostiin ja sopia palaveri ensi viikolle kun ei edes tiedä, saako palata töihin seuraavana päivänä. Tai miten osaisi keskittyä työtehtäviinsä kun koko ajan pelkää joutuvansa esimiehen puheille irtisanottavaksi. Työpaikan ilmapiiri on kireä ja ahdistavakin. Kuitenkin tekisi mieli jaksaa, jos sillä voisi vielä vaikka vaikuttaa omaan kohtaloonsa. Miksi tehdä työnsä hyvin, jos se ei kuitenkaan takaa mitään?

Näitä ja monia muita ajatuksia voi nousta mieleen, kun yt-neuvotteluiden uhka ja sen seuraukset leijuvat ilmassa. Tiedetään, että osa työntekijöistä lähtee. Osuuko arpa omalle kohdalle? Olisiko kyseessä maailmanloppu vai uusi mahdollisuus? Mitä nyt?
Tilanne on stressaava niin työntekijöille kuin esimiehillekin. On hyvä miettiä itselleen suunnitelma valmiiksi kaiken varalta. Mieti nykyistä työtäsi tai työtä, josta äskettäin olet joutunut luopumaan. Mistä siinä pidät? Mitä jäisit kaipaamaan? Haluatko kehittää itseäsi uuteen suuntaan vai lisätä osaamistasi omalla alueellasi?



Miten yli yt-neuvotteluista?
Miten sitten selvitä päivästä toiseen paineen alla? Tulevaisuuttaan ei voi suunnitella huomista pidemmälle. On osattava elää hetkessä ja kyettävä toimimaan tilanteen mukaan. Stressitasot ovat korkealla ja pinna kireällä. Siispä – hellitä hetkeksi. Hyväksy vallitsevan tilanteen epävarmuus niin mahdottomalta kuin se tuntuukin. Keskity nauttimaan niistä vapaa-ajan harrastuksista, joista olet ennenkin saanut voimia ja energiaa arjen haasteisiin. Kesken työpäivän et ehkä pääse kuntosalille tai juoksulenkille saati sitten näppäilemään kitaraa. Voit kuitenkin vaikuttaa omaan jaksamiseesi muuten. Kokeile hengittää syvään. Salli itsellesi se, että valmista ei synny samaan tapaan kuin normaaleissa olosuhteissa. Siemaile tauon kahvi- tai teemukillisesi siitä nauttien. Olet sen ansainnut. Tukeudu työyhteisöösi. Olette kaikki samassa tilanteessa. Keskustele ja ole avoin keskustelulle. Jos keskusteleminen ei ole tapasi jäsentää asioita, kokeile vaikka kirjoittamista, piirtämistä tai soittamista itsesi ilmaisemisen keinona. – Tee tämä kuitenkin vasta työpäiväsi jälkeen. Pääasia on, että käsittelet ajatuksiasi ja tunteitasi jollain tavalla.
Täältä ohjeita yt-neuvotteluissa toimimiseen koottuna eri alueiden asiantuntijoilta.

– Hannele –

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti