Sivut

Sivut

keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Muutosturvakoulutus tukee 55 vuotta täyttäneiden nopeaa uudelleentyöllistymistä


(Päivitetty 31.10.2024)

Oletko 55 vuotta täyttänyt ja työnantajasi on irtisanonut sinut tuotannollisella tai taloudellisella perusteella? On suositeltavaa, että ilmoittaudut nopeasti työnhakijaksi Asiointi-palvelussa ja otat yhteyttä TE-toimistoon selvittääksesi mahdollisuutesi osallistua muutosturvakoulutukseen. Muutosturvakoulutuksen avulla tuetaan tuotannollisella tai taloudellisella perusteella työstään irtisanottujen 55 vuotta täyttäneiden henkilöiden nopeaa uudelleentyöllistymistä parantamalla heidän ammatillista osaamistaan tai yrittäjävalmiuksiaan. Tavoitteena on lyhentää irtisanottujen työttömyysaikaa, parantaa ammattitaitoisen työvoiman saatavuutta ja edistää uusien yritysten perustamista. Muutosturvakoulutuksesta on säädetty julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 5 a luvussa ja sen soveltamisohjeessa. Kutsun edellä mainittua lakia jatkossa palvelulaiksi.

Käsittelen muutosturvakoulutusta tavalliseen tapaani kysymysten ja vastausten kautta. Tässä blogitekstissä käsitellään vain muutosturvakoulutusta, ei muutosturvaa laajemmin.

Voit kuulua muutosturvakoulutuksen piiriin, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • Työnantaja on irtisanonut sinut tuotannollisella tai taloudellisella perusteella 1.1.2023 tai sen jälkeen.
  • Olet täyttänyt 55 vuotta viimeistään irtisanomispäivänä.
  • Olet ollut irtisanovan työnantajan palveluksessa vähintään viisi vuotta, enintään 30 päivän keskeytyksin.
  • Olet ilmoittautunut työnhakijaksi 60 päivän kuluessa irtisanomisesta.

Palvelulain mukaan, jos irtisanotulla henkilöllä on painava syy siihen, ettei hän ole rekisteröitynyt työnhakijaksi määräajassa, muutosturvakoulutus voidaan järjestää edellyttäen, että irtisanottu henkilö muutoin täyttää säädetyt edellytykset. Painavana syynä pidetään esimerkiksi tilannetta, jossa irtisanottu ei ole kyennyt rekisteröitymään määräajassa terveydellisistä syistä. Painavana syynä katsotaan myös tilanne, jossa työnantaja ei ole noudattanut työsopimuslain 9 luvun 3 b §:n mukaista velvoitettaan informoida irtisanottua henkilöä tämän oikeudesta muutosturvakoulutukseen. Huolimattomuutta tai unohtamista ei kuitenkaan pidetä painavana syynä.

Lähtökohtaisesti työnhaku on pidettävä voimassa työsuhteen päättymiseen saakka. Jos muutosturvakoulutus päättyy ennen irtisanomisaikaa, työnhaku on pidettävä voimassa koulutuksen päättymiseen asti. Irtisanotulla henkilöllä ei siis ole velvollisuutta olla työnhakijana muutosturvakoulutuksen päättymisen jälkeen, jos koulutus on toteutettu ja päättynyt jo ennen työsuhteen päättymistä.

Muutosturvakoulutus eroaa työsopimuslain 7 luvun 13 §:ssä säädetystä irtisanotun työntekijän työllistymistä edistävästä valmennuksesta tai koulutuksesta. Jos kaikki edellytykset täyttyvät, saatat olla oikeutettu kumpaankin palveluun. Lisätietoja työnantajan järjestämän tai hankkiman koulutuksen vaikutuksesta työttömyysetuuteen löydät aikaisemmasta blogitekstistäni.

Oikeus muutosturvakoulutukseen koskee kaikkia ehdot täyttäviä palkansaajia työnantajan koosta riippumatta. Oikeus koskee irtisanottuja työsopimussuhteisia, kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltioita sekä valtion virkamiehiä. Myös osa-aikatyöstä irtisanotuilla ehdot täyttävillä työntekijöillä on oikeus muutosturvakoulutukseen.

Esimerkiksi seuraavissa tilanteissa ei ole oikeutta muutosturvakoulutukseen:

  • Määräaikainen työsopimus on päättynyt määräajan päättymisen perusteella.
  • Palvelussuhde on päättynyt työnantajan ja työntekijän välisen sopimuksen johdosta (ns. kultainen kädenpuristus).
  • Työntekijä on itse irtisanoutunut.
  • Palvelussuhde on päättynyt työnantajan konkurssin, yrityssaneerauksen, kuoleman perusteella tai muutoin toteutetun päättösopimuksen perusteella.
Jos ennen muutosturvakoulutuksen alkamista käy ilmi, että palvelussuhde ei päättynytkään tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla, koulutuksen järjestäminen keskeytetään.

Tieto työnhakijan työhistorian pituudesta perustuu irtisanotun henkilön omaan ilmoitukseen, eikä TE-toimisto yleensä pyydä asiasta kirjallista selvitystä. Työhistoria voi muodostua myös toisiaan yhdenjaksoisesti seuraavista määräaikaisista palvelussuhteista. Viimeisimmän palvelussuhteen tulee olla joko toistaiseksi voimassa oleva tai sellainen määräaikainen palvelussuhde, joka voidaan irtisanoa tuotannollisilla tai taloudellisilla perusteilla.

Minkälaista muutosturvakoulutuksen tulee olla?

Palvelulain mukaan koulutuksen tulee olla sellaista, joka lisää ammatillisia valmiuksia tai tukee yritystoimintaa ja edistää irtisanotun henkilön nopeaa uudelleentyöllistymistä. Hankittavan koulutuksen tulee ensisijaisesti vastata irtisanotun henkilön esittämiä tavoitteita ja toiveita, kunhan se täyttää sille asetetut vaatimukset.

Muutosturvakoulutuksesta on sovittava työllistymissuunnitelmassa, jonka sekä TE-toimisto että irtisanottu allekirjoittavat.

Koulutuksen tai opintokokonaisuuden enimmäiskesto on kuusi kuukautta. Koulutus tai opintokokonaisuus voi olla joko yhdenjaksoinen tai koostua useammasta eri jaksosta.

Koulutuksen arvo saa vastata enintään irtisanotun henkilön kahden kuukauden palkkaa.

TE-toimisto arvioi, täyttääkö irtisanotun ehdottama koulutus kaikki edellytykset. Koulutuksen valinnassa otetaan huomioon myös alueellinen työmarkkinatilanne, jotta valittu koulutus voi tosiasiallisesti edistää irtisanotun henkilön nopeaa uudelleentyöllistymistä.

Koulutus voi olla:

  • Ammatillisesti suuntautunutta toisen tai korkea-asteen jatko- ja täydennyskoulutusta, joka ei johda tutkintoon tai sellaisen osaan.
  • Muuta lyhytkestoista täydennyskoulutusta.
  • Ammatilliseen koulutukseen tai ammattialalle valmentavaa koulutusta (esim. digitaitojen tai projektiosaamisen kehittämistä).
  • Yrittäjyyteen tähtäävää koulutusta tai valmennusta henkilöille, joilla on kiinnostusta ja valmiuksia perustaa oma yritys.
  • Irtisanotun henkilön olemassa olevan yritystoiminnan kehittämiseen tähtäävää koulutusta.

Koulutus ei voi olla selkeästi harrastustoimintaan tai muuhun vapaa-ajan toimintaan liittyvää, kuten eri taiteenalojen alkeiden opetusta tai liikuntakursseja.

Koulutusta voidaan hankkia oppilaitoksilta, korkeakouluilta ja yksityisiltä osaamisen kehittämisen palvelujen tuottajilta. Koulutuksen paikkakunnalla ei ole merkitystä.

Mistä voin etsiä sopivia koulutuksia?

Valitettavasti tähän ei ole yksinkertaista vastausta. Koulutus.fi, Opintopolku ja ”googlettaminen” ovat hyödyllisiä työkaluja koulutusten etsimiseen. Kannattaa tutustua myös kiinnostavien oppilaitosten sekä muiden koulutuspalvelujen tuottajien verkkosivuihin. On tärkeää erottaa ne koulutukset, jotka johtavat tutkintoon tai tutkinnon osaan, koska ne eivät kuulu muutosturvakoulutuksen piiriin. Tutkinnon osan tunnistaminen voi olla joskus haastavaa. Epäselvissä tapauksissa suosittelen varmistamaan suoraan koulutuksen järjestäjältä, onko kyseessä tutkinnon osa. Esimerkiksi avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun opinnot ovat usein jonkin korkeakoulututkinnon osia. Viime kädessä oman alueesi TE-toimisto arvioi, käykö koulutus muutosturvakoulutukseksi.

Entä jos en tiedä, mitä opintoja suorittaisin?

Jos irtisanotulla ei ole selkeää kuvaa omasta koulutustarpeestaan, hänelle voidaan tarjota mahdollisuus osaamis- ja työkykykartoitukseen sekä muihin TE-palveluihin, jotka tukevat soveltuvan koulutusvaihtoehdon valintaa. TE-toimisto tukee irtisanottua henkilöä muutosturvakoulutuksen valinnassa ja rakentaa irtisanotun henkilön kanssa palveluvalikoimasta mielekkään kokonaisuuden.

Voiko suoritettava kokonaisuus koostua useista osittain samanaikaisista koulutuksista?

Kyllä voi. Palvelulain soveltamisohjeen mukaan muutosturvakoulutus voi koostua yhdestä tai useammasta eri jaksossa pidettävästä koulutuksesta tai valmennuksesta, joiden yhteenlaskettu kesto on enintään kuusi kuukautta tai jotka voidaan suorittaa kuuden kuukauden ajanjakson sisällä. Koulutus voi esimerkiksi koostua kahdesta neljän kuukauden kestävästä koulutuksesta tai jaksosta, jos ne on mahdollista suorittaa ainakin osittain samanaikaisesti niin, että kokonaisuus mahtuu kuuden kuukauden ajanjaksoon. Jos siis suoritat useita koulutuksia, niiden kaikkien tulee mahtua suoritettaviksi kuuden kuukauden pituisen ajanjakson sisällä.

Voinko lisätä kokonaisuuteen uusia opintoja ensimmäisen jakson alettua?

Tämä ei ole mahdollista. Syynä on hankintalainsäädäntö ja se, että TE-toimiston on pystyttävä arvioimaan ennen ensimmäisen jakson alkamista koko opintokokonaisuutta siitä näkökulmasta, onko se ammatillisia valmiuksia lisäävää tai yritystoimintaa tukevaa. Jos muutosturvakoulutus koostuu useammasta kuin yhdestä koulutusjaksosta, koko opintokokonaisuudesta on sovittava kerralla ennen ensimmäisen jakson alkamista. Uusien opintojaksojen lisääminen opintokokonaisuuteen ensimmäisen koulutusjakson aikana tai sen päätyttyä ei ole mahdollista.

Minkälaisella aikataululla koulutus tulee järjestää?

Muutosturvakoulutus tulee järjestää niin, että irtisanottu henkilö voi aloittaa koulutuksen kolmen kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Perustellusta syystä koulutus voidaan järjestää myöhemminkin. Tällöin koulutuksen tai opintokokonaisuuden viimeisen jakson tulee olla mahdollista aloittaa 12 kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Perustellut syyt on määritelty palvelulain 5 a luvun 4 §:ssä.

Minkälaisia etuuksia voin saada muutosturvakoulutuksen aikana?

Muutosturvakoulutukseen oikeutettu henkilö voi saada muutosturvarahaa työttömyyskassasta tai Kelalta. Muutosturvaraha on kertamaksu. TE-toimisto tutkii edellytysten täyttymisen ja antaa siitä lausunnon etuuden maksajalle. Muutosturvaraha vastaa suuruudeltaan keskimääräistä kuukauden palkkaasi. Voit saada muutosturvarahan jo irtisanomisaikana, vaikka työttömyys ei ole vielä alkanut. Muutosturvaraha ei vaikuta työttömyysetuuteen tai muihin etuuksiin, lukuun ottamatta perustoimeentulotukea. Muutosturvarahasta maksetaan veroa.

Työttömyysturvalain mukaan muutosturvarahan perusteena käytetään irtisanovan työnantajan maksamaa vakuutuksenalaiseen palkkaa ja muuta ansiotulona katsottavaa vastiketta, jotka on maksettu päättyvän työsuhteen perusteella irtisanomispäivää edeltävien 12 kalenterikuukauden aikana. Muutosturvarahan suuruus lasketaan jakamalla mainittu palkkasumma kahdellatoista. Etuuden suuruus on sama riippumatta siitä, toimiiko maksajana työttömyyskassa vai Kela.

Muista hakea muutosturvarahaa viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työsuhteesi päättymisestä. Hae muutosturvarahaa työttömyyskassasta, jos olet sen jäsen. Voit saada muutosturvarahan työttömyyskassastasi, vaikka et olisi ollut jäsen riittävän kauan saadaksesi ansiopäivärahaa. Jos et ole työttömyyskassan jäsen, hae etuutta Kelalta.

Sinulla ei ole oikeutta muutosturvarahaan, jos irtisanomisaikana tapahtuneiden muutosten johdosta työsuhteesi jatkuu samalla työnantajalla tai päättyy työntekijän henkilöön liittyvistä syistä.

Muutosturvakoulutusta ei katsota päätoimiseksi opiskeluksi, joten siihen osallistuminen ei estä työttömyysetuuden saamista, jos siihen muuten on oikeus. Työttömyysetuudella tarkoitetaan ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Koska muutosturvakoulutus ei ole työttömyysturvalain mukainen työllistymistä edistävä palvelu, etuuden korotusosaa ei makseta sen ajalta. Lisäksi muutosturvakoulutuksen aikana et voi saada kulukorvausta, koska sitä ei ole mainittu palvelulaissa kulukorvaukseen oikeuttavana palveluna. Muutosturvakoulutusta ei ole säädetty työvoimakoulutusta vastaavaksi.

Minkälaiset ovat seuraukset, jos en aloita muutosturvakoulutusta tai keskeytän sen?

Muutosturvan edellytykset täyttävällä henkilöllä ei ole missään tilanteessa velvollisuutta osallistua muutosturvakoulutukseen, eikä muutosturvakoulutuksesta kieltäytyminen aiheuta mitään seuraamuksia. Oikeus muutosturvakoulutukseen lakkaa, jos irtisanottu henkilö ei aloita hänelle hankittua muutosturvakoulutusta tai keskeyttää sen. Tämän jälkeen uutta koulutusta ei enää järjestetä. Oikeus koulutukseen ei kuitenkaan lakkaa, jos irtisanotulla henkilöllä on perusteltu syy koulutuksen aloittamatta jättämiseen tai keskeyttämiseen. Perustellut syyt on määritelty palvelulain 5 a luvun 5 §:ssä.

Muutosturvakoulutuksen edellytykset täyttyvät kohdallani. Voinko silti hakea myös työvoimakoulutuksiin ja muihin työvoimapalveluihin?

Kyllä voit. Koska julkisia työvoima- ja yrityspalveluja tulee tarjota asiakkaan palvelutarpeen mukaisesti, muutosturvakoulutus ei ole edellytykset täyttävälle henkilölle välttämättä ensisijainen palvelu. Muutosturvakoulutukseen osallistuminen ei siten sulje pois muita työnhakijalle tarjolla olevia julkisia työvoimapalveluita.

Keneltä voin kysyä lisätietoja?

Muutosturva-asioissa sinua palvelee oman alueesi TE-toimisto. Kuntakokeilut eivät palvele muutosturva-asioissa. TE-toimistoissa työskentelee nimettyjä muutosturva-asiantuntijoita, jotka palvelevat sekä työntekijöitä että työnantajia. Muutosturva-asiantuntijoiden yhteystiedot löydät TE-palvelujen verkkosivuilta.

/Panu

Koulutusneuvoja
Valtakunnallinen koulutusneuvonta

Lähteet

Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta (28.12.2012/916) (viitattu 2.5.2024)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120916

Työttömyysturvalaki (30.12.2002/1290) (viitattu 2.5.2024)
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290

Työ- ja elinkeinoministeriö: Työ- ja elinkeinoministeriön ohje julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain ja asetuksen soveltamisesta (VN/20391/2023) (viitattu 2.5.2024)
https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/540001/49517

Työ- ja elinkeinoministeriö: Työ- ja elinkeinoministeriön ohje TE-toimiston tehtävistä työttömyysturvajärjestelmän toimeenpanossa (VN/34741/2022) (viitattu 2.5.2024)
https://finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/540001/48879

Työmarkkinatori: Muutosturva työntekijän näkökulmasta (viitattu 2.5.2024)
https://tyomarkkinatori.fi/henkiloasiakkaat/tyottomyys/muutosturva-tyontekijan-nakokulmasta

(Päivitetty 31.10.2024. Päivitettiin Asiointi-palvelun linkki.)