keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Tulevaisuuden ammatit — kuka tuntee ne?

Ei tarvitse mennä historiassa kovinkaan paljon taaksepäin, kun huomaa kuinka nopeasti ammatit ja työtehtävät muuttuvat. Sata vuotta sitten ei tainnut olla koulutusneuvojia. Olikohan heitä viisikymmentä vuotta sittenkään? Tuskin. Kaksikymmentä vuotta sitten ehdottomasti oli, mutta he työskentelivät paikallisissa TE-toimistoissa. Eivät koulutusneuvojat palvelleet asiakkaita valtakunnallisesti eivätkä varsinkaan sosiaalisessa mediassa. Ammattini tarina ei ole poikkeuksellinen. Moni meistä tekee tänään töitä, joita ei ollut vielä olemassa muutama vuosikymmen taaksepäin. Samoin tulevaisuus on meillä kaikilla hämärän peitossa. Ehkä koulutusneuvojia on vielä silloin, kun jään eläkkeelle, ehkä ei.

Arvasinko minä kaksikymmentä vuotta sitten opiskelemaan hakiessani, mihin päädyn? En taatusti. On onnea omata tutkinto, jolla voi tehdä monenlaisia tehtäviä. On hienoa, kun kaikkea ei ole säädetty aikojen alussa, vaan meillä on mahdollisuus tehdä valintoja tai ajelehtia kohti jotain uutta ja mielenkiintoista.

Muuttuvassa maailmassa koulutuksen valitseminen on haastavaa. Valitsin 20 vuotta sitten itselleni koulutuksen, jonka olisin voinut valita jo sata vuotta sitten. Minä opiskelin historiaa. Oppiaine ei välttämättä valmista suoraan ammattiin, vaan antaa monipuolisia valmiuksia tiedon hakuun, käsittelyyn ja tuottamiseen. Urapolkuni on erilainen kuin se olisi ollut 1900-luvun alussa, vaikka koulutusnimike on lähes ikiaikainen. Miten käy minun koulutukseni tulevaisuudessa? Vieläkö sillä työllistyy ja vieläkö sitä tarjotaan? Miten käy sinun koulutuksesi?

Muuttuva työelämä vaatii meiltä paljon. Nuorena koulutusta valitessa pitäisi tietää, mikä jaksaa innostaa vielä vuosien päästä. Pitäisi myös osata ennakoida, minkä alojen ammattilaisille on kysyntää. Ahdistavaa! Toisaalta nykyään koulutusmarkkinat on rakennettu joustaviksi. Mikään koulutusvaihtoehto ei katkaise reittiä eteenpäin. Aina voi kouluttautua lisää. Joskus oma koulutus taipuu moneen. Pienet lisät voivat riittää. Joskus taas lähdetään liikkeelle ihan kokonaan uudesta. Silloin, kun tarvitset kokonaan uutta, voit lähteä liikkeelle Opintopolusta. Marraskuusta 2014 alkaen opintopolusta löytyvät korkeakoulutuksen ja nuorten ammatillisen koulutuksen lisäksi ammatilliset aikuiskoulutukset. Siihen asti voit etsiä aikuiskoulutuksia aiemman blogi-kirjoituksemme vinkeillä.

Ammatinvalinnassa apuna kannattaa hyödyntää TE-palveluiden sivuilta löytyviä jäsennystehtäviä ja ammatinvalintaohjelmia. Esimerkiksi Avo-ammatinvalintaohjelma on jo klassikko. Halutessasi voit varata ajan ammatinvalinnanohjaukseen tai voit soittaa uraohjauksen psykologille ilman ajanvarausta. Ammattinetistä puolestaan löydät paljon hyvää tietoa ammateista ja niihin tarvittavista koulutuksista.

Silti Ammattinetin ammatit ovat tämän päivän ammatteja ja maailma muuttuu kiihtyvällä tahdilla. Entä, jos tulevaisuudessa ei tarvita sellunvalmistajia, vaan jokapaikanhöyliä? Sinänsä jännä ajatus, sillä niillä sadan vuoden takaisilla työmarkkinoilla kysyttiin myös jokapaikanhöyliä. Palataanko ajassa taaksepäin siinä mielessä, että enää ei tarvita sirpaleosaamista, vaan monitaitureita? Mitä muuta ne sata vuotta sitten talosta taloon kiertäneet sekatyömiehet olivatkaan? Heillä oli valmius tehdä kaikkea, mitä taloissa sillä erää tarvittiin. Työsuhteet olivat usein lyhytaikaisia vain sen hetken tarpeeseen solmittuja. Kun homma saatiin valmiiksi, siirryttiin eteenpäin. Monella alalla tämä on tämän päivän todellisuutta. 

Vinkkeinä matkalla kohti tulevaisuuden ammattiasi voit vilkaista, mitä Taloussanomat kirjoitti tulevaisuuden ammateista taannoin. Löytäisitkö sinä näistä itsellesi sopivan ammatin ja löytäisinkö minä koulutusneuvojana sinulle sopivan koulutuksen tulevaisuuden ammattiin?

Kirsti

6 kommenttia:

 1. Hei! Tämä blogisivusto on kyllä hirmu hyvä suuntaa etsivälle tai kurssin suuntaa tarkistavalle! Kiitos erinomaisen hyvistä ja hyödyllisistä kirjoituksista! Toivottavasti mahdollisimman moni löytää tiensä tänne. - Hanna Maria, Vinkei -

  VastaaPoista
 2. Tulee mieleen monenlaisia aatoksia näin tuoreehkona työttömänä (5 RV menossa RV=raskas/ressi/rangaton viikko ;) ). Eli millä ilveellä tässä aikuisena jo - osaa ennustaa , millä alalla a) on töitä b) on töitä Suomessa c) ala ja ura tuntuu luontevalta ja miltei mielekkäältä d) hommalla elää ja voi hyvin ?
  Nykyalani IT:n parissa ja ohjelmistojen tulkkina se ei taida olla ?

  VastaaPoista
 3. Hei BeeWee!
  Kiitos kommentistasi. Ennustaminen on aina vaikeaa. Kysymyksessäsi on kaksi osaa: työllistyminen ja mielekkään työn löytyminen. Mielekkään työn löytymiseen suosittelen uraohjauksen palveluita. Vinkkasin niistä jo blogi-kirjoituksessa. Usein auttaa, kun voi pohtia ammattilaisen kanssa alavalintaansa.

  Uraohjausta on tarjolla joko meillä Työlinjalla puhelinohjauksena tai paikallisissa TE-toimistoissa kasvokkain tapahtuvana ohjauksena.

  Työlinjan uraohjauksessa psykologi soittaa sinulle ennalta sovittuna ajankohtana ja ohjaus tapahtuu puhelimitse. Aikaa voit varata Koulutusneuvonnasta puh. 0295 020 702 tai sähköpostitse tyolinja.uraohjaus@te-toimisto.fi. Meidän palvelussamme aikavarauksen saa useimmiten lähiviikoille. Halutessasi voit myös itse soittaa päivystyspuhelimeemme puh. 0295 020 720 maanantaisin ja torstaisin klo 12–16.

  TE-toimistoston uraohjausaikoja voi tiedustella suoraan omasta TE-toimistostasi http://toimistot.te-palvelut.fi/paikalliset-palvelut. Ajanvarauskäytännöt löytyvät toimistojen sivuilta.

  Huomattavasti vaikeampaa on ennustaa, mikä ala työllistää tulevaisuudessa tai miten palkat alalla kehittyvät. Jotain vinkkejä lähiaikojen työpaikkakehitykseen voi katsoa ELY-keskusten ammattibarometreistä http://www.ely-keskus.fi/ → Ely-keskukset → oma maakuntasi → Alueen tila ja näkymät → Työmarkkinat → Ammattibarometrit

  Kauemmaksi tulevaisuuteen luotaavat ennusteet ovat aina epäluotettavampia. Selvittäessäni asiaa turvauduin googleen. Hakusanoilla työmarkkinat 2020 ja työmarkkinat 2030 tulee paljon erilaisia aineistoja. Aineistoista ei saa yksiselitteistä kuvaa siitä, mitä kannattaa opiskella. Yleensä kannattaa lähteä liikkeelle omista vahvuuksista ja kiinnostuksen kohteista. Sen jälkeen voi tarkistaa, että alaa ei ole listattu niiden alojen joukkoon, joilla työllisyystilanteen katsotaan heikkenevät merkittävästi lähivuosina.

  Nykyisen alasi työllisyystilanteen ennustetaan heikkenevän lähivuosina. Kaikki työpaikat eivät kuitenkaan alalta katoa.

  Ammatinvalinta on aina jännittävä matka. Onnea matkallesi! /Kirsti

  VastaaPoista
 4. Olipa kerran..

  Aloitan oman tarinani näin. Oma "urani" on myös solmussa, mutta tuo vastauksesi auttaa myös minua. Kiitos.

  T. Once Upon a time I didn't know what to do..

  VastaaPoista
 5. Hienoa, että vastauksesta on apua myös sinulle!

  - Kirsti

  VastaaPoista