keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Opiskelupaikkaa ei tullutkaan—seitsemän vinkkiä ensi vuoteenVinkit on päivitetty vuoden 2018 tarpeisiin.

Ei hätää vaikka olisit jäänyt yhteishaussa ilman koulutuspaikkaa. Voit vielä päästä opiskelemaan, parantaa ensi vuoden pääsymahdollisuuksia tai hankkia työkokemusta, jos haluat ja onnistaa. Alla vinkkejä, miten voit toimia.


Koulutushaut löydät Opintopolusta
1. Haen vapaaksi jääneitä koulutuspaikkoja 

Täyttämättä jääneitä lukiopaikkoja löytyy lisähaussa Opintopolusta 15.6.2018 alkaen. Tarjonta elää jatkuvasti ja sitä kannattaa seurata säännöllisesti.
 
Ammatillisiin koulutuksiin haet jatkuvassa haussa. Hakuajat ja hakumenettelyt vaihtelevat koulutusten mukaan. Paikkoja voit etsiä Opintopolusta tai oppilaitosten nettisivuilta.

Jatkuvassa haussa voit päästä opiskelemaan jopa alalle, johon et yhteishaussa olisi päässyt.


2. Haen perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan ammatilliseen koulutukseen
  
Koulutukset löytyvät Opintopolusta. Hakuaika on 22.5.24.7.2018. Valmistavan koulutuksen jälkeen on mahdollista saada yhteishaussa kuusi lisäpistettä lisäopetuksesta ja olla samalla viivalla vasta peruskoulun päättötodistuksen saaneiden kanssa.
Kymppiluokalla (perusopetuksen lisäopetus) voit
  • korottaa peruskoulutodistuksen arvosanoja
  • tutustua työelämään ja eri koulutusvaihtoehtoihin
VALMA (peruskoulutuksen valmentava koulutus) valmentaa sinua ammatillisen tutkinnon suorittamiseen. Opinnoissa voit esimerkiksi kehittää opiskelutaitoja ja tutustua eri alojen koulutuksiin sekä ammattitehtäviin. Opinnot kestävät noin lukuvuoden.

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS) tarkentaa, mitä opintoja suoritat ja miten. Koulutukseen voi sisältyä osia ammatillisesta tutkinnosta.3. Korotan arvosanojani aikuislukioissa
Jos et pääse kymppiluokalle, voit korottaa arvosanojasi myös aikuislukiossa. Paremmat arvosanat antavat paremman pohjan koulutukseen hakeutumiselle ensi vuonna.


4. Lähden kansanopistoon
Kansanopistoista löytyy vuoden pituisia opintolinjoja ja lyhytkursseja. Opiskelupaikkaa haetaan suoraan oppilaitoksesta.

Vuoden mittaiset kansanopistolinjat tarjoavat 6 lisäpistettä yhteishakuun.


5. Kouluttaudun oppisopimuksella
Ammatillisen perustutkinnon voit suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus koostuu työssä oppimisesta ja oppilaitoksen järjestämistä teoriaopinnoista. 6. Kokeilen jatkuvaa hakua ammattikouluun syksyllä
Tammikuussa tai keväällä alkaviin koulutuksiin haet aina jatkuvassa haussa. Hakuajat vaihtelevat oppilaitoksittain ja koulutuksittain. Löydät tarkemmat tiedot hakuajoista Opintopolusta tai oppilaitosten omilta verkkosivuilta. Tarjonta syksyllä on vähäisempää kuin keväällä. 

7. Etsin töitä
Peruskoulun jälkeisestä työkokemuksesta saa lisäpisteitä seuraavassa yhteishaussa. Vuoden työ tuo sinulle kaksi lisäpistettä. Maksimissaan työkokemuksesta voi saada kolme lisäpistettä.

Työkokemuspisteitä saa työn lisäksi osallistumisesta työpajatoimintaan tai työvoimakoulutukseen liittyvään työssäoppimisjaksoon.Tarvittaessa myös Etsivä nuorisotyö voit auttaa eteenpäin. 

Mitä ikinä päätät tehdä, on tärkeää, että hakeudut jonnekin. Peruskoulun juuri päättäneille on yhteishaussa tarjolla kuusi lisäpistettä. Samalle viivalle juuri peruskoulun päättäneiden kanssa pääset menemällä kymppiluokalle, VALMA:an tai kansanopistoon.

Voit soittaa TE-puhelinpalveluiden Koulutusneuvontaan puh. 0295 020 702 tai laittaa meille viestiä facebookissa www.facebook.com/Koulutusneuvonta, jos tarvitset apua koulutusasioissa. Pohditaan yhdessä vaihtoehtoja.
 
-Kirsti


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti